Det finns tonåringar som på grund av kroniska sjukdomar, elakartade tumörer eller svåra handikapp tillbringar stor del av sin tid på sjukhus. Många av ungdomarna ligger på vuxenklinik och några läggs in på barnklinik om de har legat där redan som barn.
Barn upp till 12 år har rätt till förskole- och fritidshemsaktiviteter i form av lekterapi när de vistas på sjukhus, enligt socialtjänstlagen § 18. Detta för att värna om barnens utveckling, ge möjlighet till lek och förebygga att de lämnar sjukhuset med onödiga psykiska skador efter behandling och sjukhusvistelse.
För tonåringar finns ingen sådan laglig rätt till aktiviteter som slår vakt om deras fortsatta utveckling. Det händer att ungdomar hamnar på en långvårdsavdelning efter t.ex. en trafikolycka som har lett till en förlamning. Det är inte svårt att förstå att dessa ungdomar, som i sin vardag inte får kontakt med kompisar och inte kan hålla på med aktiviteter som är vanliga för denna åldersgrupp, kan bli olyckliga och skadade i sin utveckling. Även medicinskt är tonårsperioden en lika speciell period som barnaåldern.
I Sverige har man ännu inte utvecklat ämnesområdet som i t.ex. USA kallas för Adolescence Medicine -- ungdomsmedicin. Där finns det professorer och framstående läkare i Adolescence Medicine. Fast det sedan länge även i Sverige har varit vedertaget att unga människor reagerar på ett annorlunda sätt inför mediciner och sjukdomar än vuxna gör, har man ännu inte tagit konsekvenserna av detta i t.ex. de medicinska utbildningarna och i vården av ungdomarna.
Det är på tiden att det också i Sverige utvecklas en kompetens att på bästa sätt vårda ungdomar på sjukhus med hänsyn tagen såväl till den medicinska särarten som till att förebygga sociala, psykologiska och andra utvecklingsskador hos den unga människan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att utbilda personal som vårdar tonåringar på sjukhus,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att det inom sjukhusen, utöver adekvat medicinsk behandling, ges stöd som värnar om fortsatt god utveckling för den unga människan.
Stockholm den 27 januari 1992 Monica Öhman (s) Ulla Pettersson (s) Ingegerd Sahlström (s) Elvy Söderström (s)