Människan försöker alltid att skydda sig mot olika former av hot. Det kan vara hot mot ens arbete, familj, hälsa eller andra former av hot som man upplever som olustiga eller rent av farliga. Mot epidemier och svåra eller tidigare dödliga sjukdomar har man uppfunnit vacciner. I väntan på att forskningen skall hinna ännu längre i sitt arbete för att finna ytterligare vacciner och botemedel, försöker vi själva hitta former för att begränsa spridningen av farliga sjukdomar och virussjukdomar.
Under de senaste åren har aids spridit sig i en galopperande hastighet. Varje dag sprids smittan ytterligare och människor i alla länder drabbas. Allra hårdast har sjukdomen dragit fram i u-länderna där kunskapen kring smittorisken är mycket liten och informationen kring hur vi människor ska bete oss för att vara försiktiga har svårt att nå ut till alla. I takt med att forskningen gör framsteg får vi lära oss att det inte är, som man påstod i debattens början, bara missbrukare och homosexuella som lever i riskzonen. Sjukdomen kan även sprida sig mellan heterosexuella. Frågan om vem som egentligen lever i farozonen är inte så enkel att ta tag i. Det enda säkra är att risken och beteenden hänger samman.
Så länge som frågan om aids anses vara olöst, dvs. fram tills vi hittar ett vaccin som kan bota sjukdomen, kommer människor att söka lösningar för att minska riskerna för fortsatt spridning. Det är utifrån den argumentationen som förslaget om att dela ut fria sprutor till missbrukarna har kommit upp. Det kan till en början verka logiskt eftersom flera sprutnarkomaner ofta delar sprutor med varandra. Ett beteende som ökar risken för vidare spridning av AIDS.
Rent teoretiskt och kliniskt kan man därför påstå att genom att dela ut sprutor till missbrukarna minskar man risken med att smittan sprids genom de gemensamma sprutorna. I och med ett sådant förslag har man gjort frågan om aids till en rent teknisk fråga, utan att se att fria sprutor också innebär en sanktion från samhällets sida av missbruket. Den helhetssyn som borde finnas bakom missbruket och riskerna för spridning av aids glöms bort. Genom att acceptera fria sprutor köper vi oss fria från såväl spridningen av aids människor emellan som andra insatser för att hejda missbruket.
Kravet på fria sprutor används som ett argument för att slippa det ansvar som behövs för att se problemen i ett större sammanhang. Enligt den statliga offentliga utredningens (SOU:1987:22) slutsatser är förslaget om fria sprutor också i stort sett verkningslöst. När utredningen gjordes hade ännu ingen intravenös missbrukare avlidit av att ha utvecklat sjukdomstillsåndet aids. Den vanligaste dödsorsaken bland missbrukare är överdos och andra sjukdomar som följer i missbrukets spår. Och det vanligaste tillvägagångssättet vid missbruk är att man delar på verktyget dvs. sprutan oavsett lättillgängligheten till antalet sprutor. Missbruket i sig gör att människor som är beroende sällan ägnar sig åt att fundera över riskerna för att bli smittad av t.ex. aids.
Internationella jämförelser är svåra att göra, dels utifrån att vi från ett internationellt perspektiv har små missbruksproblem, dels utifrån att synen på missbruket skiljer oss mycket ifrån andra länder. Det är viktigt att Sverige även i framtiden starkt motarbetar alla former av missbruk. Både genom förebyggande arbete, genom att försvåra möjligheterna till att missbruka och genom att aldrig handla så att missbruket ges acceptans.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förbjuda utdelningen av fria sprutor till missbrukare.
Stockholm den 27 januari 1992 Ulrica Messing (s)