Med anledning av ovanstående beslöt socialstyrelsen att de barnmorskor som på försök erhållit rätt att förskriva preventivmedel skulle få fortsatt förskrivningsrätt, och man utvidgade också förskrivningsrätten åt barnmorskor som saknade denna.
För barnmorskor med förskrivningsrätt gäller bestämmelsernaatt barnmorskan skall vara legitimerad,att det endast gäller då hon/han är verksam inom preventivmedelsrådgivningen,att rätten att förskriva läkemedel meddelas genom individuell delegation,att förskrivningsrätten får användas endast då barnmorskan under läkares förmansskap tjänstgör inom preventivmedelsrådgivningen.
I dag är socialstyrelsens tolkning av bestämmelserna sådan att en barnmorska som har landsting, stat eller kommun som arbetsgivare eller som arbetar inom RFSU, kyrkans mottagningar eller studenthälsovården kan erhålla förskrivningsrätt. Om däremot samma barnmorska arbetar inom privat driven verksamhet kan hon/han inte föra med sig förskrivningsrätten även om verksamheten har läkare knuten till sig. En barnmorska som arbetar helt utanför ovan nämnda mer eller mindre offentliga verksamhetsområden kan i dag inte erhålla förskrivningsrätt.
Nämnas bör i sammanhanget också att det är barnmorskor som till mer än 80 procent självständigt handhar preventivmedelsrådgivningen i dag.
Vi anser att det skall vara barnmorskans kompetens som grundar sig på den gedigna utbildningen som bör vara vägledande för att barnmorskan skall få förskrivningsrätt när det gäller preventivmedel -- inte vilken arbetsgivare hon/han råkar ha.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om barnmorskors rätt att förskriva preventivmedel.
Stockholm den 27 januari 1992 Inger René (m) Maud Ekendahl (m)