Naprapati är en gren inom så kallad manuell medicin. Naprapater är specialiserade på rörelseapparatens sjukdomar i ryggar, leder och muskler. Till skillnad från kiropraktiken kompletteras manipulationsbehandlingen med mjukdelsbehandling.
Utbildningen till naprapat är 4 års heltidsstudier och bedrivs sedan 1971 vid Naprapathögskolan i Stockholm. I dag är ca 400 naprapater yrkesverksamma, med spridning över hela landet.
Naprapater utgör således en av de grupper bland kiropraktorer, osteopater, läkare och sjukgymnaster med utbildning i manipulation, som utövar manuell medicin. Behandlingsteknologierna är till stor del gemensamma.
Alternativmedicinkommittén, AMK, vars huvudbetänkande bereds i regeringskansliet genomdrev i ett delbetänkande en legitimering av gruppen Doctors of Chiropractic. Ett av de avgörande skälen bakom legitimationen var behovet av en varudeklaration. Detta behov ansåg man dock inte förelåg för naprapater utan man anförde att ''utbildningen i sig ger tillräcklig information om kompetensen, varför en legitimation egentligen bara skulle bli en bekräftelse på samma sak''.
Vid riksdagens behandling av frågan skrev socialutskottet (SoU 1989/90:24) att ''då naprapaterna har en lång utbildning och deras kompetens är allmänt vitsordad förordar kommittén att regeringen prövar frågan om deras legitimation när naprapaterna kan uppvisa studier som konfirmerar effekten av deras metoder''.
Den vetenskapliga studie som AMK låtit göra vid Socialmedicinska Institutionen vid Umeå Universitet -- en vetenskaplig utvärdering av manipulationsbehandling -- visar att denna behandlingsform, som ingår som en viktig del inom naprapatin, har effekt vid akuta bröst- och ländryggssmärtor. Manipulation är inte synonymt med kiropraktik utan är en behandlingsteknologi. Utredarna framför även särskilt att man bedömer likheterna mellan olika manipulationsgrepp, som finns beskrivna hos osteopater, naprapater, kiropraktorer och ortopedmedicinare, som större än olikheterna (SOU 1989:63).
Under sommaren och hösten 1989 gjordes en utredning av en opartisk juridisk expert inom hälso- och sjukvårdsområdet. Denna utredning visade också att de krav och kriterier som legat till grund för legitimationen av Doctors of Chiropractic är väl uppfyllda även för naprapater och att man själv (AMK) tagit fram den vetenskapliga dokumentationen som efterlyses.
Eftersom AMK inte föreslagit någon legitimation av naprapater finns det ingen anledning att avvakta remissbehandlingen och beredningen av förslaget i regeringskansliet, ingenting kan ju komma fram i remissvaren som kan vara till vägledning för regeringskansliet i denna fråga.
Naprapaterna är en tillgång för snabb och effektiv vård vid rörelseapparatens sjukdomar. Patienterna belastar inte sjukvården och härmed minskas också vårdköerna. Årligen utförs ca 1 miljon behandlingar, detta motsvarar ungefär 200.000 patienter, varför vårdutbudet ej kan anses ringa! Dessutom kommer de drabbade snabbt tillbaka i produktionen, vilket besparar samhället stora kostnader.
Allmänhetens förtroende för naprapatin är stort och fortsätter att växa. Naprapater är redan i dag väl etablerade inom företagshälsovården, idrottsrörelsen och fackföreningsrörelsen. Naprapati är den största och vanligaste behandlingsformen inom manuell medicin i Sverige.
Verksamheten har nu nått en sådan omfattning att den bör föras in under samhällets tillsyn. Detta innebär samtidigt den bästa säkerheten för patienten vid val av terapeut.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om legitimation för naprapater.
Stockholm den 23 januari 1992 Per Stenmarck (m) Ulla Orring (fp) Birger Andersson (c) Alwa Wennerlund (kds) Birgitta Wistrand (m) Ingbritt Irhammar (c) Kenneth Lantz (kds) Tage Påhlsson (c) Jan Jennehag (v)