Statens institut för psykosocial miljömedicin (IPM) har till uppgift att utveckla, värdera och förmedla kunskaper om psykosociala risksituationer, riskgrupper och riskreaktioner. Verksamheten omfattar målinriktad forskning samt utbildning, dokumentation och information.
Institutets arbetsuppgifter och organisation regleras i förordningen (1988:1242) med instruktion för statens institut för psykosocial miljömedicin.
Institutet är sedan sin tillkomst 1980 organiserat i tre enheter, för arbetsmiljö och hälsa, social miljö och hälsa och vårdmiljö och hälsa. Dess verksamhet spänner över ett brett område innefattande såväl olika sociala miljöers som olika livsstilars effekter på hälsa och välbefinnande.
En rad ställningstaganden från statsmakterna under senare år har klart utvisat problemområdets stora och sannolikt växande betydelse. För sin viktiga verksamhet disponerar IPM endast 9 1/2 fasta tjänster över riksstatsanslaget.
Regeringens budgetproposition framhåller vikten av att identifiera behoven i ''det glömda Sverige'', att föreslå paket av hjälpåtgärder för särskilt utsatta människor, att söka förebygga att människor kommer i sådan utsatt belägenhet och att forskningsmässigt utvärdera olika ansatser med denna inriktning.
HS90-arbetet har dokumenterat att en stor del av dessa ansatser måste avse dels psykosociala miljöfaktorer (t.ex. i arbetslivet), dels av dessa och andra faktorer påverkade livsstilar och hälsopåverkande beteenden (t.ex. rök-, alkohol- och ätbeteenden). Just dessa frågor och målinriktad forskning, utbildning, dokumentation och information härom utgör verksamhetsområdet för IPM.
Riksdagens intresse för IPM, dess verksamhet och dess framtida utveckling finns dokumenterat i ett flertal positiva skrivningar och ett tillkännagivande, se bl.a. 1982/83:SoU22, rskr 224; 1987/88:SoU22; 1988/89:SoU16, rskr 214; och 1989/90:SoU17, rskr 172.
I propositionen hänvisar föredraganden till dessa ställningstaganden och anser det ''angeläget att IPMs verksamhet kan bedrivas så effektivt som möjligt och utvecklas i enlighet med riksdagens tillkännagivanden härom''.
Detta stämmer väl överens med den utvärdering av IPMs verksamhet som gjorts av en extern sakkunniggrupp, i vilken ingick förre LO-ordföranden Gunnar Nilsson och två framstående ämnesföreträdare för grundläggande resp klinisk forskning, fysiologiprofessorn Björn Folkow, Göteborg, och psykiatriprofessorn Kalle Achté, Helsingfors. I sitt gemensamma yttrande framhöll sakkunniggruppen att IPM var ''en av världens ledande'' inom sitt ''angelägna, omfattande men ofta mycket svårtillgängliga forskningsområde'', och rekommenderade att institutets verksamhet ''för framtiden på alla sätt (bör) tryggas och konsolideras'', med en blygsam men successiv förstärkning av institutets resurser, samt att IPM ''för framtiden får bibehålla sin nuvarande fristående organisation ... som en viktig förutsättning för bibehållen vetenskaplig vitalitet, flexibilitet och slagkraft'', vilket erfarenhetsmässigt bäst främjas ''när verksamheten ges formen av relativt små, självständiga och därmed lättrörliga enheter''.
Till dessa slutsatser och rekommendationer har samtliga centrala arbetstagarorganisationer och senare även SAF anslutit sig i upprepade separata och gemensamma skrivelser.
Även föredraganden instämmer i de positiva omdömena om IPM och menar att institutet ''mycket väl, såväl kvantitativt som kvalitativt, fullföljt de uppgifter som åligger institutet enligt instruktionen''.
Detta välförtjänta omdöme om IPM bör enligt vår mening ses mot bakgrund av att regeringen i samma proposition framhåller den stora betydelsen av effektivare resursanvändning och i anslutning härtill betonar, att ''kundanpassning och måluppfyllelse måste löna sig''.
Trots denna övertygande dokumentation av IPMs höga grad av ''kundanpassning och måluppfyllelse'', som enligt regeringen alltså ''måste löna sig'', menar propositionen att IPMs ställning som självständig myndighet under socialdepartementet skulle vara ''ifrågasatt sedan statskontoret år 1988 gjorde en översyn av små myndigheter''. Statskontoret föreslog därvid att IPM skulle inordnas i Karolinska Institutet (KI) eller knytas till KI som en särskild inrättning med egen styrelse.
Föredraganden framhåller visserligen att detta förslag från statskontoret ''avvisades av flertalet av remissinstanserna'' men menar trots detta att det skulle föreligga behov av en ny ''förutsättningslös prövning av IPMs organisatoriska tillhörighet'' under beaktande av ''att ett statligt folkhälsoinstitut skall inrättas''.
Enligt regeringens egna tilläggsdirektiv till organisationskommittén för folkhälsoinstitutet skall kommittén visserligen utreda en samverkan mellan IPM och folkhälsoinstitutet men däremot inte ett inlemmande i detta.
Vi finner att inga hållbara argument framlagts för en ny, förutsättningslös prövning av IPMs organisatoriska tillhörighet.
Vi finner samtidigt att IPM sysslar med av statsmakterna högprioriterade forsknings- och utbildningsfrågor och fullföljt sina uppgifter enligt instruktionen just som föredraganden anför, nämligen ''mycket väl, såväl kvantitativt som kvalitativt'', och att institutets höga grad av ''kundanpassning och måluppfyllelse måste löna sig''.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en fortsatt självständig ställning för IPM direkt under socialdepartementet.
Stockholm den 24 januari 1992 Ulla Tillander (c) Rosa Östh (c) Roland Larsson (c) Rune Backlund (c) Karin Israelsson (c)