Motionen gäller beredskap inom äldrevård och omsorg inför den förväntade ökningen av antalet gamla fram till år 2000.
År 1979 antogs antalet 80-åringar och äldre i vårt land vid sekelskiftet komma att uppgå till cirka 367 000. Enligt den senaste prognosen (SCB 1991/92) är denna siffra väsentligt högre -- cirka 470 000. Utifrån detta perspektiv måste man ställa sig frågan vilken beredskap sjukvården och omvårdnaden av äldre har för att möta en sådan utveckling.
Vi har idag stor kunskap om det friska och det sjuka åldrandet. Den i Göteborg sedan 1971 pågående tvärvetenskapliga undersökningen av 70-åringar och äldre -- H70 -- bekräftar att under de senaste decennierna har våra äldre blivit allt friskare till både kropp och själ samtidigt som de nått allt högre åldrar. Tack vare medicinska framsteg har man lyckats skjuta upp åldrandet och debuten av vissa kroniska ålderssjukdomar. Även psykosociala orsaker ligger bakom denna förändring. Men samtidigt som vi betraktar detta som något positivt kommer effekten -- den s.k. åldersparadoxen -- att bli att allt fler kommer att drabbas av kroniska ålderssjukdomar och att allt fler kommer att dö den ''långsamma döden''.
Incidensen per åldersgrupp av flertalet kroniska ålderssjukdomar har inte minskat. Detta gäller bl.a. åldersdemens, parkinsonism, benskörhet, hjärninsult, cancersjukdomar. Det finns förhoppningar att man genom förebyggande åtgärder skall kunna minska risken för vissa av dessa sjukdomar, främst benskörhet, men det finns inga tecken på att vi under det närmaste årtiondet radikalt skall kunna påverka incidensen av dessa kroniska ålderssjukdomar per åldersgrupp.
Redan idag har äldrevården stora problem. Utbildningen om åldrandet och dess villkor är ofta satt på undantag. Ekonomiska liksom personella resurser är ofta otillräckliga. Att vara äldre liksom att arbeta bland äldre har under de senaste decennierna inte haft hög status i vårt land. Det är med dessa förutsättningar vi skall möta den allt större skara äldre som kommer att vara i behov av goda bostadsförhållanden, god service, och inte minst god sjukvård.
Detta framtidsperspektiv kommer att ställa stora och delvis nya krav på äldrevården och äldreomsorgen under den närmaste tioårsperioden och långsiktiga åtgärder för att möta dem har ännu inte blivit föremål för en allsidig politisk debatt, trots att det idag finns vetenskapligt väl underbyggt underlag för bedömning av denna utveckling. Vissa av dessa beräkningar och uppskattning av behov redovisades av Äldreberedningen, utan att detta ännu lett till påtagliga åtgärder från samhällets sida. Överförande av delar av äldrevården till kommunerna kommer att lösa vissa problem, men långt ifrån alla.
Det är därför angeläget att vi skyndsamt söker långsiktiga samlade lösningar på problemen som är förenade med den snabba ökningen av antalet mycket gamla i vårt samhälle.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en genomgripande översyn av hälso- och sjukvården med beaktande av det ökade antalet äldre i höga åldrar.
Stockholm den 23 januari 1992 Jerzy Einhorn (kds) My Persson (m)