Den ökade välfärden har inte givit de stora förbättringar av människors hälsa som många hoppats på. Tvärtom finns nu nya s.k. välfärdssjukdomar som drabbar människan. Vårt hårda och effektiva samhälle ställer stora krav på den enskilde, samtidigt som vår livsmiljö blir allt mindre hälsosam. För att få till stånd en förbättring på detta område krävs att vi på allvar tar itu med dessa problem. Det måste göras på många olika områden.
I propositionen 1990/91:175 om vissa folkhälsofrågor föreslog regeringen att ett folkhälsoinstitut skulle inrättas, vilket riksdagen godkände. Enligt beslutet är starttidpunkten den 1 juli 1992. I budgetpropositionen föreslås att verksamheten skall starta successivt och att full verksamhet skall vara uppnådd den 1 januari 1993.
Folkhälsoinstitutets huvuduppgift skall vara att på nationell nivå bedriva hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete av sektorsövergripande karaktär. Arbetet avses ske genom och i nära samarbete med kommuner, landsting, andra statliga myndigheter, företag och frivilliga organisationer m.fl.
Enligt vad som hittills kommit fram ska en central ledningsfunktion av Folkhälsoinstitutet upprättas i Stockholm, och en verksamhetsoperativ del i någon annan del av landet. En strategi som verkar vara förankrad.
Oskarshamn är ur många olika synpunkter ett mycket bra val för en lokalisering av denna karaktär och jag vill lyfta fram några skäl till det.
Sedan 1987 bedrivs screeningsverksamhet i mellanlänets tre kommuner -- Mönsterås, Oskarshamn och Högsby -- av 40-åriga män för att identifiera riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar. Denna verksamhet har varit mycket uppskattad varvid eventuella riskfaktorer åtgärdats genom information, primärvårdskontakt m.m. Samverkansorgan i Oskarshamns kommun initierar årligen olika hälsofrämjande aktiviteter för befolkningen, till exempel informationsdagar, motionsaktiviteter, upplysning om livsmedel etc.
Vid vårdcentraler i området erbjuds möjlighet till en enkel screening avseende riskfaktorer för hjärt- kärlsjukdomar vid varje besök. En tvärstudie av hälsoläget har genomförts vad beträffar levnadsvanor, kunskaper och attityder till en hälsosammare livsstil osv i åldersgruppen 18--64 år.
Sedan 1977 har medicinkliniken i Oskarshamn haft en sekundär preventiv verksamhet för kranskärlssjuka patienter, en modell som nu fått fotfäste i Socialstyrelsens riktlinjer för eftervård. F.n. pågår flera intressanta projekt som ej hunnit utvärderas. Detta är några exempel på hur folkhälsofrågorna har drivits på ett ganska litet område och tillsammans med ett länsdelssjukhus.
För att folkhälsofrågorna verkligen ska få genomslag krävs att det finns ambitioner och goda kunskaper. Oskarshamn har ett begränsat och välstuderat upptagningsområde som sedan mer än ett decennium haft pågående forsknings- och interventionsaktiviteter. Flera av dessa är nu internationellt uppmärksammade.
Det fina samarbetsklimat som råder i detta område mellan olika myndigheter när det gäller hälsofostran är en ovärderlig fördel för ett framgångsrikt arbete.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Oskarshamn som lämplig plats för utlokalisering av den verksamhetsoperativa delen av folkhälsoinstitutet.
Stockholm den 24 januari 1992 Chatrine Pålsson (kds)