Under de senaste åren har en rad motioner lagts av de partier som idag utgör regeringsunderlag, om problemen inom vården i Stockholmsregionen. Bland dessa kan nämnas motion 1990/91:So 338 av Olof Johansson m.fl. (c), 1990/91:So 312 av Gunnar Hökmark m.fl. (m).
Organisationen av vård och omsorg håller på att förändras. Möjligheter öppnas för alternativ och ökad valfrihet. Denna utveckling kan leda till nya effektiviseringar och rationaliseringar. Frågan är dock om detta är tillräckligt för att lösa de allt större problemen inom vård och omsorg i Stockholmsregionen. Stockholms läns landsting och flertalet kommuner inom länet har en hårt pressad ekonomi till stor del beroende på åtgärder från statens sida under 1980-talet. Dessa åtgärder påverkade landstingets och kommunernas skatteintäkter, statliga bidrag, och utgifter genom nya åligganden utan motsvarande finansiering.
De åtgärder som främst har försämrat landstingets ekonomi var höjningen av grundavdraget, bortfallet av inkomster från beskattning av juridiska personer, skatteutjämningsavgift, höjda schablon- och sparavdrag, ändrade betalningsrutiner som medfört väsentliga ränteförluster, reducering av statliga bidrag m.m. Statens åtgärder har successivt lett till totalt 6 553 miljoner kronor i årligt resursbortfall under år 1991. Sammanlagt har statens åtgärder under en 10-årsperiod mellan 1982 och 1991 lett till ett resursbortfall för Stockholms läns landsting på totalt 35 661 miljoner kronor. Flertalet av ovan nämnda statliga åtgärder hade större effekt på Stockholms läns landstings och kommuners ekonomi jämfört med övriga landet. En del var rätt selektivt riktade mot Stockholmsregionen. Det årliga resursbortfallet motsvarade 1991 ca 4 skattekronor.
Utvecklingen har fr.o.m. 1988 lett till att landstingets nettokostnader med allt större summor överstigit inkomsterna. Rörelsekapitalet har sjunkit från 19,2 miljarder 1980 till 1,6 miljarder 1990. Likviditeten mätt som rörelsekapital i relation till externa utgifter minskade från - 1,1 till -4,6 % mellan 1989 och 1990. Om ingen åtgärd vidtas kommer landstingets årliga lånebehov att öka på ett oroväckande sätt och 1994 uppgå till 4,5 miljarder (LKELP 91, rapport nr 3; Bokslutsstatistik 1990).
Frågan är vilka möjligheter Stockholms läns kommuner och landstinget har att möta denna utveckling. Landstinget har t.ex. redan tvingats att successivt sänka sina utgifter för utbildning och kultur som nu är knappt 400 kronor per invånare, d.v.s. det lägsta i hela landet.
Fram till år 1990 pressades Stockholm läns landstings kostnader per invånare för hälso- och sjukvård till elfte platsen bland landets 26 landsting. Detta trots att kostnader per invånare för hälso- och sjukvård över hela världen är högst i tätbygder. Vid sidan av hälso- och sjukvården är kollektivtrafiken landstingens främsta utgift. En tätbygd har särskilda trafikproblem och Stockholms läns landsting svarar för 3/4 av samtliga svenska landstingskostnader för kollektivtrafiken på sammanlagt 4,9 miljarder kronor.
Utvecklingen kan teoretiskt sett mötas med fortsatta rationaliseringar, högre avgifter främst för sjukvård och kollektivtrafik och nedpressning eller slopande av vissa utgiftsposter som t.ex. inomregional skatteutjämning i enlighet med kommunalekonomiska kommitténs förslag. För övrigt har kommunalekonomiska kommittén föreslagit åtgärder som särskilt hårt drabbar ekonomin för det stora flertalet av Stockholms läns kommuner. Om förslaget genomförs förlorar Stockholms stad ytterligare 1,7 miljarder kronor i årligt resursutrymme, vilket motsvarar drygt 2,40 kronor på kommunalskatten eller avskedande av 6 000 anställda. Ca 1/4 av kommunernas utgifter täcks för närvarande av statliga bidrag. Kommunerna och landstingen utgör när det gäller vården och omsorgen ett system av kommunicerande kärl. Genomförande av kommunalekonomiska kommitténs förslag kommer därför att ha återverkningar på vården och omsorgen inom hela huvudstadsregionen.
Frågan är om landstinget och länets kommuner har en realistisk möjlighet att lösa sina problem utan en mycket väsentlig försämring av servicenivån för huvudstadens invånare jämförd med resten av landet.
Det var nödvändigt att landstingen och kommunerna bidrar till saneringen av landets ekonomi. Frågan är dock om staten har beaktat huvudstadsregionens särskilda villkor och krav, och om man lyckats fånga in de specifika kostnader som alltid finns i storstäder över hela världen, när beslut fattades som påverkar huvudstadsregionens finanser och därmed möjligheter att erbjuda vård, omsorg och annan service för regionens invånare.
Kommunalekonomiska kommittén liksom Dagmar- reformen har tagit hänsyn bara till vissa faktorer vid fördelningen av bördor och statliga bidrag mellan olika landsting och kommuner. Man har inte tagit hänsyn till att Stockholm har, av landets samtliga landsting och kommuner, högsta andelen ensamstående, hiv-sjuka, narkomaner, prostituerade, invånare av utländsk härkomst (särskilda kostnader för bl.a. hemspråksundervisning och tolkservice), största antal utländska medborgare som enligt internationella avtal har rätt till vård och omsorg vid akut insjuknande. Över hela världen är andelen utslagna, sociala kostnader och konsumtionen av sjukvård per capita väsentligt högre i storstäder. I Stockholm finns utländska beskickningar, hög brottslighet, procentuellt i särklass största utgifter för kollektivtrafik, väsentligt högre kostnad för barnomsorg per barn, hög byggkostnadsindex m.m. Allt detta ställer stora och specifika krav på huvudstadens socialhjälp, sjukvård, åldringsvård, omsorg, skola, annan undervisning, trafik m.m. Mellan 1990 och år 2000 beräknas antalet 80-åringar och äldre öka i Stockholmsregionen med 17 000 eller 29 %. Har landstinget och kommunerna en realistisk möjlighet att lösa dessa problem utan att huvudstadens invånare och besökande får väsentligt sämre service än i resten av landet?
Undertecknade känner stark oro för utvecklingen av landstingets och kommunernas service till invånare inom huvudstadsregionen, främst för vården och omsorgen under 1990-talet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om huvudstadsregionens särskilda villkor och krav vad gäller vård, omsorg, trafik och annan service,
2. att riksdagen begär att regeringen tillsätter en utredning med uppgift att bedöma landstingets och kommunernas möjligheter att inom befintliga ekonomiska ramar tillgodose invånarnas och de besökandes servicebehov inom huvudstadsregionen.
Stockholm den 23 januari 1992 Jerzy Einhorn (kds) Ingvar Svensson (kds) Margareta Viklund (kds)