Den moderna medicinska tekniken har medfört att allt fler skador, sjukliga förändringar och kosmetiska defekter behandlas med korrigerande kirurgiska åtgärder där kroppsfrämmande material kommer till användning, så kallade implantat.
Att detta medfört stora förbättringar för många människor är ställt utom allt tvivel men samtidigt innebär allt manipulerande med den mänskliga organismen risker och dessa har klart ökat vid inplantering av främmande material i kroppen. Många människor har reagerat med smärtsamma och/eller kosmetiskt och funktionellt svåra och störande tillstånd.
Utredning av dessa fall försvåras av att skyldighet att uppge vem som är tillverkare inte föreligger. Det föreligger inte heller skyldighet att innehållsdeklarera implantat och inte heller någon tillsynsmyndighet som övervakar implantatshanteringen. Det saknas alltså ordentliga kontroller och en samlad kunskapsbank av och om implantatmaterial som används inom medicin- och tandvård. Därigenom kan direkt olämpliga material fortfarande komma till användning samtidigt som möjligheterna att hjälpa en skadad patient försvåras då en detaljerad beskrivning av vad som inopererats ej kan erhållas. Det faktum att exakta uppgifter om vad som opererats in ej går att få försvårar också möjligheterna att påvisa att implantatet är skulden till lidandet och därmed försvåras möjligheterna att erhålla ersättning.
Frågor om säkerhet i användandet av olika material har berörts av allergiutredningen (SOU 1989:76) och av tidigare utredning om den medicinsk-tekniska säkerheten (SOU 1987:23). Verkligheten visar dock att dagens tillstånd är otillfredsställande.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av innehållsdeklaration, fabrikantansvar och tillsynsmyndighet för implantat.
Stockholm den 23 januari 1992 Leif Carlson (m) Maud Ekendahl (m)