Alternativmedicinkommittén har på ett bra sätt inventerat de olika komplement som utvecklats vid sidan av den traditionella hälso- och sjukvården. Kommittén har rätat ut ett antal frågetecken och lagt förslag som reducerar tyckande och lyfter fram fakta. Därmed har regering, riksdag och landsting fått ett faktaunderlag som tidigare saknats i Sverige. Det framgår att omkring en miljon människor är positiva till alternativ behandling och medborgaropinionen ökar för de seriösa verksamheterna inom alternativ medicin.
Vi tar avstånd från svartkonst och kvacksalveri. Men vi anser samtidigt att ett antal alternativa verksamheter måste kunna erkännas av samhället. Människor måste kunna få del av de seriösa komplementen.
En sådan förändring ökar också valfriheten. Det skulle bli en större valfrihet än att välja mellan offentlig eller privat doktor som ju i båda fallen tillämpar samma recept, tablett och behandling.
Forskningsmedel bör också ges för att utvärdera terapier på hälsohem. Gäster som remitteras till hälsohem bör vidare få vistas där på lika ekonomiska villkor.
I vårt eget län finns Österåsens hälsohem dit många människor söker sig. Det skulle betyda mycket om resultaten fick utvärderas i forskning och tillföras hälsopolitiken.
Regeringens folkhälsogrupp har också påvisat levnadsvanornas betydelse för hälsan. Och då särskilt gentemot de stora folksjukdomarna cancer samt hjärt- och kärlsjukdomar. Detta talar också för att lyfta fram hälsopolitiken.
Regeringen bör nu bereda alternativmedicinkommitténs betänkande och framlägga förslag till riksdagen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om alternativ medicin.
Stockholm den 23 januari 1992 Sven Lundberg (s) Bo Forslund (s) Britta Sundin (s) Hans Stenberg (s) Elvy Söderström (s)