Sammanfattning
I motionen föreslås att vårdgarantin utvidgas till att omfatta alla hjärtsjukdomar som kräver kirurgi samt att det totalt får ta 3 månader från det behov uppstått till det att operation utföres.
Bakgrund
Drygt 50 % av befolkningen avlider till följd av hjärt- kärlsjukdomar och av denna anledning är det väsentligt att vårdgarantin för sådana sjukdomar utformas på ett optimalt sätt. Regeringen och Landstingsförbundet har träffat en överenskommelse om en vårdgaranti från och med 1 januari 1992 gällande vissa sjukdomar. Genom ett tillfälligt statligt bidrag på 500 miljoner kronor till sjukvårdshuvudmännen under år 1992 skall genomförandet av vårdgarantin underlättas. Enligt överenskommelsen skall den patient som omfattas av vårdgarantin bli behandlad inom tre månader från det att patienten satts upp på vårdplaneringslista. Ursprungligen avsåg man att en patient med koronalsjukdom skulle få vänta högst 3 månader på den kirurgiska väntelistan. Man tog ingen hänsyn till väntetiden för utredning som ofta var mycket längre än operationskön. I Norrbottens län var väntetiden för utredning 13,5 månader medan själva operationskön var 4 månader. En vårdgaranti enligt den ursprungliga modellen skulle således avkorta väntetiden från totalt 17,5 till 16,5 månader! Ansvariga politiker har därefter uppenbarligen tagit intryck av den kritik som motionären framfört i riksdagen och på annat håll. Man har infört en vårdgaranti för utredning och en för operation av koronarsjukdom så att den totala väntetiden maximalt får bli 3+3 = 6 månader. Vårt förslag var att väntetiden totalt skulle få vara maximalt 3 månader.
Stockholms län införde en vårdgaranti för bland annat koronarsjukdom den 1 juli 1991. Man har genom olika åtgärder som inköp av operationer från privata sjukhus, bonussystem för personalen på Thoraxkirurginska Kliniken på Karolinska sjukhuset (länets enda landstingsägda sjukhus som utför dessa operationer) samt vissa omprioriteringar lyckats mer än halvera väntetiderna. Vid slutet av året var operationskön drygt 2 månader. Under denna tid hade dock väntetiden för andra hjärtoperationer kraftigt ökat! Väntetiden för en operation av exempelvis aortaklaffen hade mer än fördubblats till cirka 7 månader! Detta är mycket allvarligt eftersom risken för plötslig död är mycket vanligare vid aortaklaffsjukdom än vid kranskärlssjukdom!
Väntetiderna för en hjärttransplantation eller en hjärtlungtransplantation har även varit mycket långa. I många fall har man förvägrat patienter en sådan operation. Numera har även Socialstyrelsen tagit ställning mot att finansiera exempelvis en hjärtlungtransplantation hos Professor Magdi Yacoub i London som har synnerligen stor erfarenhet av sådana operationer.
En av motionärerna som själv under åren 1983-84 arbetade hos Professor Shumway vid Stanford University med hjärtlungtransplantationsfrågor är övertygad om att en vårdgaranti även för denna patientgrupp skulle underlätta en tillfredsställande lösning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att vårdgarantin bör omfatta alla hjärtsjukdomar som kräver kirurgisk behandling och att väntetiden för utredning och behandling maximalt får vara tre månader från det tillfälle behovet uppstått.
Stockholm den 27 januari 1992 Ian Wachtmeister (nyd) Leif Bergdahl (nyd)