Hälso- och sjukvårdspolitik skall syfta till att främja alla människors hälsa och skapa goda förutsättningar för vårdens resultat. Det handlar om att forma en rättvis vård för alla på lika villkor och att ge vård med hög kvalitet där vårdpersonalen ställer upp med kompetens och engagemang.
Politikernas uppgift är att analysera befolkningens behov och fördela hälso- och sjukvårdsresurserna efter behovet. Vårdens resultat, i olika avseenden, skall följas upp, analyseras och ställas i relation till kostnaderna. Den demokratiska uppgiften är att bevaka rättviseaspekterna.
Den viktiga demokratiska dimensionen i vården kan marknaden inte ersätta. Det blir uppenbart när vi jämför vår hälsa och vår vård med andra länders.
Förenta Nationerna har de senaste åren mätt och jämfört välfärden i olika länder i rapporter om mänsklig utveckling. I dessa väger man samman inkomst, utbildning och livslängd. Man tar också hänsyn till hur inkomsterna fördelar sig inom befolkningen. I den senaste rapporten som offentliggjordes under förra året visas det att levnadsvillkoren är bäst i Japan, Nederländerna och Sverige. Enligt de mått som det internationella samfundet valt att använda är Sverige bland de tre länder där välfärden är mest utvecklad.
Den amerikanska organisationen National Council for International Health som varje år delar ut pris för arbete med hälsoutvecklingen i världen uppmärksammade 1991 kvinnors hälsa. 1991 års pris tilldelades Sverige för att Sverige anses vara ett modelland för vad som går att göra vad gäller kvinnors hälsa. De har pekat på vår låga barnadödlighet, våra barnmorskors insatser och satsningen på mödra- och barnhälsovården.
Detta är den svenska välfärd vi kan vara stolta över.
FNs undersökningar ger, precis som detta pris och en rad andra uppmärksammade rapporter och inlägg i debatten, en välbehövlig motbild mot den ensidiga och svepande kritik som under senare tid drabbat hälso- och sjukvården i Sverige.
I ett internationellt perspektiv framstår den svenska sjukvården än bättre och mera kostnadseffektiv om hänsyn tas till att Sverige har världens äldsta befolkning. I Sverige får de medborgare som är 65 år och äldre fem och en halv gång så mycket sjukvård som dem, som är under 65. I övriga Europa är det en och en halv, upp till två och en halv gång mer. Detta är ett resultat av en medveten politik som grundas på kunskapen om att de äldre har så mycket större vård- och omsorgsbehov.
Trots denna generellt sett mycket positiva hälsoutveckling i Sverige är skillnaderna i hälsoläge mellan olika sociala grupper fortfarande alltför stora och dessvärre förefaller vissa av dessa att vara växande. Att utjämna dessa skillnader ställer särskilda krav på förebyggande och hälsofrämjande insatser.
Hälso- och sjukvård för en bättre välfärd
Hälso- och sjukvården är en viktig del av välfärdspolitiken. Socialdemokraterna vill minska klasskillnaderna i ohälsa. Solidaritet och rättvisa skall styra också den kommande hälso- och sjukvårdspolitiken.
För socialdemokraterna gäller följande viktiga principer:Hälso- och sjukvården skall betalas solidariskt och vara i huvudsak skattefinansierad.Hälso- och sjukvården med dess forskning och utbildning skall styras demokratiskt i en öppen beslutsprocess.Inom hälso- och sjukvården skall den gemensamma sektorn, genom kommuner och landsting, även i framtiden ha ett övergripande ansvar för att tillhandahålla hälso- och sjukvård.
Detta innebär att vi kommer att ha vård i offentlig regi kompletterad med vård som ges inom ramen för kooperativ, stiftelser eller av andra enskilda vårdgivare.Hälso- och sjukvård skall ges efter behov och då den behövs.Inom hälso- och sjukvård skall det finnas tillgång till en god utbildning och goda arbetsmiljöer med en arbetsorganisation som kan kombinera det goda arbetet med kvalitet och effektivitet. Detta för att sjukvårdens personal skall klara hög vårdkvalitet och god service.Vi vill fullfölja arbetet med bättre utnyttjande av våra gemensamma resurser inom hälso- och sjukvård och socialförsäkring genom att samordna samhällets insatser vid vård och rehabilitering. Vi vill skapa förutsättningar för effektivitet inom vård- och socialförsäkringssektorn som resulterar i en god samhällsekonomi.Vi vill utveckla arbetet med kvalitet och utvärdering för att ge hela hälso- och sjukvården bra beslutsunderlag.
Det är från dessa utgångspunkter som socialdemokratin vill förändra och utveckla hälso- och sjukvården under 1990-talet.
Hälso- och sjukvårdens roll i samhället
Det stora förändringsarbete som pågår inom sjukvården väcker frågan om vilken roll hälso- och sjukvården skall ha i samhället.
Den påbörjade samordningen av finansieringen av vård och rehabilitering har påverkat inte bara hälso- och sjukvård utan också socialförsäkring, företagshälsovård och arbetsförmedling.
Samma behov av samverkan över sektorsgränser har väckts i utredningen om den nya psykiatrin, det finns dokumenterat i riksdagens beslut om äldrereformen våren 1991 och i utvecklingen av primärvården. Inom primärvårdens ansvar finns också ett tydligt uttalat folkhälsoansvar med behov av samarbete med kommunerna och olika folkrörelser.
-- Den demokratiska styrningen av sjukvården.
Alla internationella jämförelser visar att svensk sjukvård ger hög kvalité, tillgång till sjukvård och god folkhälsa.
Den viktigaste förklaringen till detta är den demokratiska styrformen. Vi har en decentraliserad organisation med förankring hos medborgarna. Landstingen är ålagda att ansvara för förebyggande insatser, ge vård på lika villkor och ansvara för hela sitt befolkningsområde.
I det förändringsarbete som nu pågår är det utomordentligt viktigt att vi utgår ifrån dessa demokratiska mål också i en framtida hälso- och sjukvård.
-- Hälso- och sjukvårdens resurser.
Förtroendet för hälso- och sjukvården bygger på vårdens tillgänglighet, kvalitet, service och omtanke. En god vårdkvalitet förutsätter att det finns tillräckligt med resurser i form av personal, kunskap, teknik och lokaler. Inom landstingen hävdas att det går att ''göra mer''. Det finns förutsättningar, att genom aktivare insatser inom t.ex. läkemedelsområdet -- inom projektet -- ''Ont i ryggen'', genom bättre nyttjande av befintliga resurser vid operation etc., skapa utrymme för de kostnadsökningar som vi kan förvänta inom omvårdnad och vård av främst de allra äldsta och långvarigt sjuka.
Detta förutsätter naturligtvis att regeringen inte fortsätter med att minska statsbidragen till kommuner och landsting. De 5,5 miljarder som tillfördes kommuner och landsting i anslutning till äldrereformen riskerar nu att urholkas genom det budgetförslag som lämnats till årets riksdag.
Socialdemokraterna kommer att noga följa denna utveckling.
Förändringsarbetet inom hälso- och sjukvården
Den svenska hälso- och sjukvården är öppen för förändringar. Den medicinsk-tekniska utvecklingen, personalutvecklingen och terapeutisk utveckling har tillsammans skapat en modern och tillgänglig sjukvård. Trots detta pågår en debatt med krav om att förändra sjukvården i grunden. Ännu har dessa krav inte grundats på dokumenterat faktaunderlag. Tvärtom visar de analyser som genomförts av professionen, internationell expertis och de undersökningar om förtroende för vården som genomförts, att den svenska sjukvården åtnjuter utomordentligt stort förtroende. För att ta bort de brister som förekommer har en rad åtgärder vidtagits.
I syfte att minska köer, öka operationskapaciteten, förbättra vårdens kvalitet och effektivitet genomför landstingen ett genomgripande utvecklingsarbete.
Den medicinsk-tekniska utvecklingen är mycket snabb. Landstingen har genomfört stora investeringar i utrustning och utbildning inom en rad viktiga områden. Detta har gjort det möjligt att öka kapaciteten för ögonoperationer, hjärt-, kärl- och höftledsoperationer.
Trots detta har vi haft besvärande köer under ett antal år tillbaka. Genom överenskommelsem om en vårdgaranti kommer landstingen att på ett helt annat sätt än tidigare kunna erbjuda sina invånare vård och behandling inom en rad viktiga områden.
Den snabba medicinsk-tekniska utvecklingen har fört med sig en eftersläpning i de investeringar och den organisationsförändring som krävts för att lösa förberedande insatser och eftervård. Detta är en del av förklaringen till de köer som uppstått. Landstingen har på olika sätt löst eller är på väg att lösa upp de flaskhalsar som funnits inom hälso- och sjukvården.
De västsvenska landstingen samt landstingen i bl.a. Bohuslän, Malmö, Kopparberg och Stockholm har genom olika modeller startat sitt utvecklingsarbete.
Detta utvecklingsarbete utgår ifrån behovet av att finna bättre styrning av resurserna inom hälso- och sjukvården. Genom att skilja konsument från producent inom ramen för den offentliga verksamheten försöker huvudmännen att få tydliga ekonomiska incitament i resursanvändning, decentralisering och delegering av ansvar.
Samtidigt pågår ett omfattande arbete inom övriga landsting i en rad sjukvårdsområden med att ändra arbetsorganisation, ge utrymme för styrning av verksamhet på varje arbetsställe, utveckla lönesystem och ta fram nyckeltal för att kunna jämföra resultat av behandling och ekonomiskt utfall. Utvärderingen av olika behandlingsmetoder inom vården ger underlag för ändrade vårdrutiner och behandlingsmetoder.
Utvecklingsarbetet inom både hälso- och sjukvård och socialtjänstens område är beroende av att kunna göra jämförelser mellan olika landsting och kommuner. Utvärdering och analys av kvalitet och andra resultat blir beslutsunderlag för politiska beslut och avvägningar inom professionen.
Innan sådana utvärderingar har genomförts är det inte möjligt att avgöra om det förändringsarbete som pågår kan ligga till grund för en nationell strategi för hälso- och sjukvården.
Därför är det utomordentligt angeläget att de instrument för utvärdering som staten och landstingen förfogar över inte försvagas. Detta gäller både SPRI och SBU samt Socialstyrelsens läkemedelsepidemiologiska centrum och det nya utvärderingscentrat för socialtjänsten.
Förändringsförslag
Utvecklat faktaunderlag
Det finns mycket statistik inom hälso- och sjukvård. Men inför de förändringar som pågår krävs ytterligare jämförelsematerial om kvalitet och service för att uppnå effektivitet. Det som krävs är underlag för beslut på alla nivåer, lokalt, regionalt och inför de nationella beslut som kan komma att erfordras.
Regeringen bör tillsätta en arbetsgrupp vars uppgift är att fullfölja och påskynda utvecklingen inom statistikområdet. Underlag för kvalitetssäkring, utvärdering och mått för att mäta effektivitet bör tas fram för att tillförsäkra hälsooch sjukvården sådant faktaunderlag.
Socialstyrelsen, Landstings- och kommunförbunden, SCB, SPRI, SBU bör vara lämpliga medlemmar i en sådan arbetsgrupp. Inom Dagmaruppgörelsen finns utrymme för detta arbete, genom det arbete som redan påbörjats.
Bättre nyttjande av våra gemensamma resurser
De senaste årens utvecklingsarbete har visat att nuvarande sektorsbudgetering i vården, i sjukvårdsförsäkringar m.m. inte leder till en bra hushållning i samhällsekonomin. Försök och utveckling pågår nu för att finna lösningar över sektorsgränserna när det gäller rehabiliteringen. SBUs arbete om ''Ont i ryggen'' visar på behoven att se arbetsmiljön, försäkringen och sjukvården gemensamt. Här kan pengar sparas och vården förbättras. För landstingen och socialförsäkringen handlar det om drygt fyra miljarder i 1991 års penningvärde.
Situationen inom psykiatrin är också i behov av gemensam finansieringssyn och resurstilldelning i förhållande till nyttan. Med nytänkande skulle de ca 36 miljarder kronorna som används i dagens vård kunna omdisponeras så att brister avhjälps och välfärden förbättras.
Utvärdering av sjukvårdens behandlingsmetoder
Vi vill se utvärderingen av sjukvårdens vård och behandlingsmetoder som ett av de instrument som krävs för att få bättre beslutsunderlag. SBU -- statens beredning för medicinsk teknologi -- har till uppgift att genomföra kvalificerade utvärderingar av befintliga och nya terapier. Utvärderingarna skall bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet. Med små resurser har SBU gjort banbrytande insatser. Det tvärvetenskapliga arbetet om ''Ont i ryggen'' avslöjar behovet av ett nytt synsätt på finansiering samt behov av ett ändrat arbetssätt inom vård, aktivare försäkring och förbättringar i arbetsmiljön.
Vi vill att SBU får ytterligare två miljoner i nästa års budget för sin verksamhet, att SBUs arbeten omsätts i vården och att resultaten redovisas på lämpligt sätt.
Prioriteringar och etik i sjukvården
Målet är att vi i Sverige skall få väl förankrade riktlinjer för prioriteringar i vården. Därför är det angeläget att riktlinjer för prioriteringar inom hälso- och sjukvården utvecklas.
Socialdemokratin utgår ifrån att regeringen fullföljer riksdagens beslut om att en arbetsgrupp tillsätts med uppgift att utveckla riktlinjer för etik och prioriteringar inom hälso- och sjukvårdens område.
Det är angeläget att arbetet förankras så att berörda intressen får komma till tals och ge synpunkter i en så avgörande fråga som prioriteringar i sjukvården. Den demokratiska förankringen är betydelsefull för att spegla medborgarnas önskemål och åsikter.
Enligt socialdemokraterna är det viktigt att de ställningstaganden och råd som utges av Statens Medicinsk- etiska råd sprids inte minst bland hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens personal. Ett sätt att göra detta kan vara att varje landsting inrättar ett etiskt råd, vars uppgift blir att sprida kunskap och därmed bredda debatten med etiska och moraliska frågor inom hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens område.
Livskvalitet i sjukvården
Den svenska sjukvården har en hög teknisk kvalité. Medicinsk-teknisk utveckling har gjort det möjligt att genomföra komplicerade och avancerade operationer, bland annat transplantationer.
Intensivvården har hög kompetens genom en fortlöpande teknisk och medicinsk utveckling och utbildning. Detta är av mycket stor betydelse för sjukvårdens möjligheter att svara mot medborgarnas önskemål och krav.
Under senare år har en angelägen diskussion påbörjats om livskvalitén inom vården. Den har främst berört två områden dels omvårdnaden av alla patienter dels vård i livets slut. En av de svåraste och viktigaste uppgifterna för vården är att ge människor rätt till en värdig död. Detta kräver omsorg och omtanke byggd på kunskap och erfarenhet. Det är angeläget att den diskussion som startats inom hälso- och sjukvården får möjlighet att fördjupas och breddas till fler än de yrkesaktiva inom sjukvården.
Inom dessa båda områden har Svenska Kommunalarbetareförbundet och SHSTF både erfarenhet och kompetens att delge det arbetet.
Medicinsk-etiska rådets remissvar och Socialstyrelsens arbete med riktlinjer för när sjukvården får avbryta livsförlängande behandling innebär att det kommer att finnas underlag för en diskussion bland en bredare allmänhet om dessa frågor som djupt berör alla människor.
Vi förutsätter att regeringen tar erforderliga initiativ så att en sådan diskussion blir möjlig.
Regeringen bör återkomma med förslag som innebär att vi får ytterligare forskning och utbildning när det gäller långtidsvård.
I kommande riktlinjer för prioriteringar inom vården förutsätter vi att regeringen kommer att lägga förslag om hur omvårdnaden skall utvecklas och förbättras.
Primärvården
Socialdemokratisk politik har inneburit en ökad valfrihet inom hälso- och sjukvården. Denna valfrihet skall gälla alla medborgare. Den skall omfatta tillgång till läkare, annan vårdpersonal, vårdcentral och sjukhus.
Primärvården har en utomordentligt viktig roll i den svenska hälso- och sjukvården. Inom primärvården skall både sjukvård och förebyggande uppgifter klaras. Olika uppgifter har successivt förts över till primärvården. Primärvården har dock inte fått den omfattning som varit intentionerna i överenskommelserna mellan staten och landstingen.
Landstingsförbundets beslut om att precisera primärvårdens arbetsuppgifter innebär bland annat att ett system med familjeläkare/husläkare kommer att införas. I detta arbete ingår att de förebyggande uppgifterna garanteras liksom det viktiga kunskapssambandet till länssjukvården, samt att det finns en tillräcklig tillgång till läkare i hela landet.
Enligt socialdemokraterna är en förutsättning för att genomföra ett familjeläkar/husläkarsystem att det garanterar alla medborgare tillgång till läkare. Det är en fråga för staten att garantera ett system som gör det möjligt för sjukvårdshuvudmännen att rekrytera läkare och därmed klara rättvisan i systemet.
Vi förutsätter att regeringen återkommer till riksdagen i denna fråga.
Om den valfrihet som byggts upp inom den svenska sjukvården skall kunna erbjudas också i framtidens sjukvård krävs att primärvården blir utbyggd i hela landet. Valfriheten stöter på problem i det system som hittintills föreslagits med familjeläkare/husläkare, där kravet på obligatoriskt remissförfarande står i motsatsförhållande till den valmöjlighet som råder idag.
Vi förutsätter att regeringen återkommer till riksdagen med förslag på detta område.
''Den nya psykiatrin''
Den socialdemokratiska regeringen tillsatte utredningen om den nya psykiatrin. Utredningens uppgift är att beskriva situationen för de många människor som drabbas av psykisk ohälsa.
Under 80-talet genomgick den psykiska vården en stor förändring, där den mest genomgripande var nedläggning av de stora mentalsjukhusen. Den slutna vården har reducerats och förmedlas i ökad omfattning vid psykiatriska kliniker. Öppenvården har byggts ut. En samlokalisering mellan somatisk och psykiatrisk vård har bidragit till att reducera fördomar. Denna utveckling har naturligtvis varit positiv. Men -- det finns fortfarande mycket stora svårigheter inte minst i samverkan mellan olika sektorer. Den läkemedelsterapeutiska utvecklingen har medfört både för- och nackdelar och vållar en del debatt. Patientföreningarnas arbete har stor betydelse i arbetet med att finna nya vägar för att minska det lidande som drabbar människor med psykisk ohälsa.
Utredningen har redan visat att 7 000 psykiskt störda som idag är inskrivna i sluten vård saknar egen bostad.
Enligt uppgifter har 43 procent av samtliga förtidspensionärer i åldrarna 16--29 år diagnosen psykisk störning.
Utgifterna inom psykiatriska vården kan idag uppskattas till ca 12 miljarder kronor. Insatser inom Samhall, lönebidrag och hemtjänsten kostar 12 miljarder kronor och lika stora är utgifterna inom socialförsäkringen, dvs. totalt 36 miljarder.
Det finns skäl att anta att det inte i första hand är ytterligare resurser, utan en bättre samordning mellan resurserna som erfordras. System för samordnad finansiering behövs.
Under 1990-talet krävs en total översyn av samhällets reurser till patienterna och deras omgivning. För dem som drabbas av psykisk ohälsa är solidaritet och rättvisa av än större betydelse än övriga grupper inom hälso- och sjukvård. Nu förestår att utveckla en fungerande samverkan mellan vård, boende och fritid, socialtjänst, socialförsäkring och arbetsliv. Den ''nya psykiatrin'' bygger på ett gemensamt ansvar när nu en allt större del av vård m.m. klaras ute i samhället.
Barns hälsa
Skillnaderna i ohälsa är klassbundet, också hos barn. Inför Folkhälsorapporten har ett antal rapporter lämnats som underlag som beskriver utvecklingen av barns hälsa. Flera av de insatser som krävs rör det förebyggande Folkhälsoarbetet, t.ex. minska tobaksbruket hos mödrar, eller generella insatser i form av bra barnomsorg, god skola osv.
Men frågan om hälso- och sjukvårdens roll är också avgörande bl.a. för att upptäcka brister i barns hälsa.
Förutsättningarna för arbetet inom barnhälsovården har förändrats under de senaste åren. Primärvårdens utbyggnad och mödra- och barnhälsovården har delvis integrerats däri. Antalet födda barn i Sverige har ökat liksom antalet barn med invandrar- och flyktingbakgrund, vilket ökar barnhälsovårdens ansvar och arbetsbörda.
De specialistkunskaper som barnhälsovården har är utomordentligt betydelsefulla. Dessa specialister finns inte på alla primärvårdscentraler. Men den samlade kompetensen och utvecklingen av barnhälsovården har betydelse även för dem som inte har denna kompetens.
Den socialdemokratiska regeringen gav socialstyrelsen i uppdrag att kartlägga och beskriva de förändringar som skett inom primärvården med särskild betoning på barnhälsovården.
I uppdraget ingår också att starta arbetet med att skapa förutsättningar för en mer systematisk utvärdering av den förebyggande barnhälsovårdens insatser.
Vi förutsätter att regeringen till riksdagen lämnar förslag på de särskilda åtgärder som behöver vidtas för att tillförsäkra alla barn i landet en god barnhälsovård.
Det goda arbetet -- personalens nyckelroll
Personalens utbildning och lönesättning samt arbetsorganisationen utgör viktiga områden för kvalitet och effektivitet i vården.
Sverige har en personaltät sjukvårdsorganisation. Personaltätheten har till stor del byggts upp och motiverats av schematekniska skäl. Nackdelarna är nu att bemanningen inte främst styrs av verksamhetens, patienternas eller personalens behov -- utan av regelsystemet. Det finns sjukvårdskliniker som skulle vilja höja dygnetruntbemanningen med en person och av schematekniska skäl då behöver nio till elva tjänster. Detta visar på dilemmat i dagens system.
Här pågår också utvecklingsarbete ute i vården och i landstingen. Det är enligt socialdemokratin nu nödvändigt att ta generella krafttag i syfte att ändra dagens arbetssätt och ersättningssystem. Vi tror det är möjligt att kombinera stora förändringar i sjukvårdens arbetssätt, förverkliga stor frihet för individen att själv reglera sin arbetstid, påverka sin lön och samtidigt få ett personalbesparande system.
Vid regionsjukhuset i Umeå presenterades en sådan lösning när socialutskottet för en tid sedan besökte sjukhuset. Syftet är att ''70 personer utför vad tidigare 100 gjort, men till 90 personers kostnad''. Här förenas förslag om det goda arbetet med utvecklad kvalité och till 10 procent lägre sjukvårdskostnad. Frihet för den enskilde att bestämma arbetstid och inkomst -- också över en livscykel -- öppnar sig i det här förslaget.
Liknande goda exempel visar att socialdemokratins mål om det goda arbetet kan förenas med en effektivare sjukvårdsorganisation. Försöken bör följas och vid lyckat utfall bli generell för berörd sjukhusvård.
Läkarutbildningen
Socialutskottet har i flera sammanhang uttalat att samhället inte kan acceptera den brist på läkare som råder i vissa delar av landet.
Enligt de nordiska läkarförbundens prognos från 1990 förvärras läkarbristen från sekelskiftet. Ett par år in på det nya seklet pensioneras flera läkare än vad det nu utexamineras. Norrbottens läns landsting har beräknat att mellan åren 2005 och 2015 kommer pensionsavgångarna inom länets läkarkår att vara 160 personer eller 60 procent av de specialister och allmänläkare som i dag finns i landstinget.
UHÄ har i en arbetsrapport från 1989 angivit att antalet nybörjarplatser i läkarutbildningen måste ha utökats med 400 vid sekelskiftet för att läkarkåren inte skall minska efter 2008. Det tar ca 13 år från intag i läkarutbildningen tills man är färdig specialist.
I en utredning som genomförts i samarbete mellan företrädare för Umeå universitet och landstingen i norra sjukvårdsregionen föreslås att läkarutbildningen i Norrland utökas med 50 platser. Stora delar av den kliniska utbildningen för de nytillkomna platserna förutsätts läggas till sjukhus och vårdcentraler ute i regionen.
Enligt en redovisning till socialutskottet vid dess besök i Västerbotten i november 1991 framgår att 250 specialist- och allmänläkartjänster eller 15 procent av de inrättade tjänsterna är vakanta. På grund av den otillräckliga grundutbildningen i regionen står dessutom flera hundra AToch FV-block vakanta.
Utbildningen av läkare i Umeå och i den egna sjukvårdsregionen har avgörande betydelse för läkarförsörjningen. Undersökningar visar att upp till 70 procent av de läkare som utbildats i Umeå stannar kvar och tjänstgör i något norrlandsting efter examen. Samma erfarenhet har man från Tromsöutbildningen för de nordnorska fylkena.
Så länge inte läkarutbildningen utökas i Norrland räknar landstingen med att bristen kvarstår trots rekryteringssatsningar på omkring 20 miljoner extra varje år. Socialdemokraterna förordar nu en särskild satsning på läkarutbildning i Umeå.
Läkemedel
Regeringen föreslår förändringar i läkemedelsbestämmelserna och läkemedelsersättningen. Det finns alla skäl att ta initiativ för att förbilliga läkemedelskostnaderna.
Socialdemokraterna ställer sig dock ytterst tveksamma till de lösningar regeringen föreslår. Dels drabbas patienterna hårt, dels tar de sikte på ett referenssystemet vars förebild tagits från Tyskland och inte är tillräckligt bearbetat.
Av propositionen framgår inte hur de beräkningar ser ut som ligger bakom försämringen för patienterna. Det finns ingenting som talar för att försämringen ger det belopp som redovisats i budgetförslaget.
Det föreslagna referenssystemet ger inte heller den effekt som förväntats.
Enligt vår uppfattning bör andra vägar prövas i syfte att minska kostnaderna i dagens system.
Utgångspunkterna för ett sådant arbete bör vara följande:Det bör säkerställa en tillfredsställande utveckling av nya läkemedel.När patenttiden går ut för berört läkemedel bör konkurrensen i systemet skärpas. Utveckla den oberoende informationen.Återuppta det tidigare inledda arbetet mellan staten och Landstingsförbundet. Syftet är att införa ekonomiska incitament för landstingen inom läkemedelsområdet. Genom olika insatser t ex vidga läkarnas ansvar bland annat i läkemedelskommittéerna.
Socialdemokraterna föreslår att regeringen prövar alternativ till det nu framlagda förslaget med utgångspunkt från de ovan angivna riktlinjerna.
Tandvård och amalgam
Riksdagen har beslutat att amalgam bör ersättas av annat lämpligare tandfyllningsmaterial, när fullvärdigt alternativ finns att tillgå.
I detta beslut ingick också att utöka forskningen -- dels om amalgamets skadeverkningar och dels om alternativa tandfyllningsmaterial.
Socialdemokraterna anser det angeläget att riksdagens beslut med kraft fullföljs. Regeringen bör därför redovisa gjorda forskningsresultat, utvecklingen av alternativa tandfyllningsmaterial och presentera resurs- och tidplaner för att fullfölja riksdagens beslut.
HIV/AIDS
Den globala spridningen av hiv är dramatisk. WHO beräknar att cirka 10 miljoner människor är hiv-smittade vid årsskiftet 1991/92. Vid slutet av 1990-talet kan siffran vara uppe i 40 miljoner.
Dessa ohyggliga siffror betyder behov av omfattande insatser i det internationella stödarbetet. Ingenting talar idag för att vare sig medicin eller vaccin kan utvecklas så att det på något avgörande sätt kan hejda smittspridningens konsekvenser under resten av detta sekel.
I Sverige har det intensiva förebyggande arbetet fått effekt.
I förhållande till andra länder har vi haft goda förutsättningar att motverka spridning av hiv/aids. Vi är ett relativt litet land med en sammanhållen befolkning sett från ett religiöst och kulturellt perspektiv. Svenskarna har en allmän och hög utbildningsnivå som har gjort det möjligt att nå ut med informationsinsatserna. Det är förhållandevis välkänt bland svenskar, både unga och gamla, att risken för hiv/aids är stor också i Sverige.
En mycket betydande insats för att minska risken för smittspridning är den offentliga vården med en redan tidigt etablerad smittskyddslagstiftning, med smittspårning och med en möjlighet till samverkan mellan sjukvård och socialtjänst.
I dag registreras mellan 80 och 90 nya fall i kvartalet. Det är en betydligt lägre siffra än den som befarades när AIDS- delegationen inledde sitt arbete i mitten av 1980-talet.
Men samtidigt har det skett en förskjutning av smittspridningen som i och för sig var väntad. Men den måste nu uppmärksammas speciellt.
I ett tidigt skede förekom smittan i vårt land huvudsakligen inom ett par s.k. riskgrupper, homosexuella män och intravenöst missbrukande narkomaner.
I dag är det den heterosexuellt överförda smittan som är den största gruppen av nyregistrerade. Detta är också den internationella utvecklingen. Svenska medborgare reser i ökad utsträckning till många av de länder där smittspridningen redan är omfattande. En fortsatt invandring till vårt land från dessa länder bidrar också till att smittan förs in i landet.
Den hittills begränsade smittspridningen i vårt land måste ses mot bakgrund av den mycket oroväckande internationella utvecklingen under 1990-talet. Det förebyggande arbetet måste i framtiden inriktas mot detta omvärldsperspektiv.
I Sverige sprids hiv i ökad utsträckning också utanför storstadsregionerna. De förebyggande insatserna i landsting och kommuner utanför storstadsregionerna får därför allt större betydelse kommande år.
Riksdagen betonade våren 1991 (1991/92 SoU 12) att det inte fanns anledning att avveckla Aids-delegationen eller att förändra dess arbetsuppgifter. Utskottet förutsatte dock att delegationens arbetsuppgifter så småningom förs över till en permanent organisation utanför regeringskansliet.
Regeringen har nu i direktiv 1991:96 givit Organisationskommittén för Folkhälsoinstitutet i uppdrag att utreda de organisatoriska förutsättningarna för att föra över det aids-förebyggande arbetet i Folkhälsoinstitutets verksamhet redan från den 1 juli 1992.
Det kan inte enligt socialdemokraternas uppfattning finnas skäl att nu forcera in det förebyggande hiv/aidsförebyggande arbetet i Folkhälsoinstitutet.
Folkhälsoinstitutet som skall starta sin verksamhet den 1 juli 1992 kommer att få ett stort antal arbetsuppgifter och kommer inledningsvis att få söka formerna för sitt arbete med dessa områden.
AIDS-delegationens parlamentariska sammansättning med en direkt kontakt i den dagsaktuella utvecklingen har stor betydelse när det krävs snabba beslut om åtgärder. Den dramatiska internationella utvecklingen talar också för att den nuvarande arbetsformen bör fortsätta under överskådlig tid.
AIDS-delegationen bedriver sitt arbete i enlighet med en politik som fastställts i stor enighet.
Det är socialdemokraternas uppfattning att delegationen bör ges möjlighet att också under längre övergångstid fullfölja detta arbete.
HIV och smittskyddslagen
Som ett led i HIV-bekämpningen beslutade regeringen i september 1985 att smittskyddslagen skall gälla också för HIV-infektioner. Samtidigt genomfördes förändringar i smittskyddslagen i syfte att stärka förtroendet för smittskyddsarbetet (prop 1985/86:13).
I den propositionen förs en omfattande genomgång av argumenten för och emot att Hiv skulle omfattas av smittskyddslagen.
AIDS-delegationen fann den gången att övervägande skäl talade för att HIV-smitta borde omfattas av smittskyddslagen.
Avvikande uppfattning har framförts såväl ur hälso- och sjukvårds- som ur författningssynpunkt.
Det är två principer som ställs mot varandra. Å ena sidan samhällets behov av att skydda medborgarna från dödlig smitta å andra sidan den enskilde medborgarens rätt till personlig integritet och anonymitet.
Smittskyddslagen har föreskrifter som medger rätt att tvångsisolera smittade och en rätt för smittskyddsläkaren att bryta sekretessen och därmed i realiteten den enskildes anonymitet.
Smittskyddslagens hiv-paragraf tillkom för att förebygga smittspridning. Om det finns skäl att beakta risken för minskad benägenhet för testning, färre kontakter med sjukvården och om tilltron till den nu gällande ordningen minskar måste detta uppmärksammas.
Det som hittintills diskuterats är att antingen hålla fast vid att smittskyddslagen i sin nuvarande utformning trots kritiken är den mest lämpade lagstiftningen eller pröva möjligheten att tillskapa någon form av särlagstiftning.
Regeringen bör ge AIDS-delegationen i uppdrag att redovisa för- och nackdelar med att pröva annnan lagstiftning.
Folkhälsopolitik
I den Folkhälsoproposition som den socialdemokratiska regeringen presenterade 1991 betonades att ökad jämlikhet skall vara ett överordnat mål vid prioriteringar i folkhälsoarbetet. Insatser som medför att de sämst ställdas situation förbättras bör komma i första hand.
Detta övergripande politiska mål är enligt vår uppfattning en av de väsentligaste utgångspunkterna i hälsopolitiken.
Folkhälsoarbetet har ett mycket nära samband med en allmän betoning på att förbättra livsvillkoren för befolkningen.
Folkhälsan har förbättrats bl.a. genom bättre hygien och kost. Vi har fått förbättrade arbetsvillkor och arbetsmiljöer, den allmänna skolgången, en genomtänkt fysisk planering med bra omgivnings- och boendemiljöer och medicinskt förebyggande insatser.
Dessa erfarenheter av att förbättrade allmänna livsvillkor har den största betydelsen för folks hälsa vill vi använda också i det kommande förebyggande hälsoarbetet.
Hälsoriskerna och folksjukdomarna är inte desamma som förr men betydelsen av att betona den politiska inriktningen för en ökad jämlikhet synes viktigare än någonsin.
Den tidigare socialdemokratiska regeringen, kommuner och landsting har beslutat om och genomfört viktiga insatser. Men även inom folkrörelserna bedrivs aktivt arbete, inte minst inom fackföreningsrörelsen, bildningsförbunden och nykterhetsorganisationerna. Deras insatser både som informatörer och folkbildare behöver försvaras och stärkas.
Genom Folkhälsopropositionen har grunden lagts för en annorlunda politik där kunskap och kompetens mera än hinder och förbud ger oss förutsättningarna. Under 90-talet kan ''de goda folkhälsoexemplen'' ge oss förutsättningar för andra levnadsvanor.
Folkhälsa och folkhälsoarbetet har en djup ideologisk dimension. Med utgångspunkt i solidaritet och rättvisa har folkhälsoarbetet särskilt värde.
En av orsakerna till folksjukdomar är ojämlikheten i samhället. De drabbar människor med låg lön, med monotona och icke stimulerande arbetsuppgifter.
Arbetsmiljön -- i mycket vid mening, de sociala nätverken, den yttre miljön, arbetsmarknaden, fritiden, kosten, motionen, drogerna är områden som ger förutsättningar för hälsa -- eller brist på hälsa.
Men samhället är inte sådant att det finns fria val till en bättre hälsa. De klasskillnader i dödlighet och sjuklighet som finns behöver angripas också från mera övergripande utgångspunkter, som allmänna levnadsvillkor, i arbetslivet t.ex. Kvinnorna är också utsatta i form av störst ökning i sjukfrånvaro och förtidspensionering. De handikappades och de psykiskt stördas situation behöver också förbättras vad avser boende, sysselsättning och livskvalitet.
Folkhälsovetenskapen blir en viktig drivkraft i det arbetet. Levnadsvanornas betydelse för hälsan behöver få ett bättre genomslag i befolkningen. Utmaningen i folkhälsopolitiken är att människorna själva kommer att välja liv för bättre hälsa.
Folkhälsoarbete måste bedrivas på många fronter och utgå ifrån människors skilda villkor och förutsättningar. Det är angeläget att grundligt ta reda på orsakerna till ohälsa, men lika angeläget att undersöka vad som ger hälsa.
Det är också angeläget att föra ut kunskaper om hur vi bör leva för att undvika ohälsa.
Här måste åter betonas folkrörelsernas roll i det förebyggande arbetet. Dessutom krävs också att den information som ges våra ungdomar genom skolor och föreningsliv både stärks och utvecklas. En av de viktigaste insatserna i folkhälsoarbetet är att ge unga människor goda kunskaper om alkohol, droger och tobak och riskerna för missbruk av dessa.
Hos flera av de stora folksjukdomarna är felaktig kost en starkt bidragande orsak till sjukdom.
Det är vår uppfattning att det nya folkhälsoinstitutet i sitt arbete också skall lyfta fram detta område i sitt arbete.
Inom folkhälsoarbetet hävdar vi ofta den viktiga samhällsekonomiska och mänskliga nyttan av olika insatser. Det har som inom det övriga hälso- och sjukvårdsområdet varit svårt att få jämförbarhet i ekonomiskt avseende mellan olika insatser. Att finna mätmetoder som är relevanta och som accepteras av ''aktörerna'' är en viktig uppgift. Vi vet att folkhälsoarbete är ''lönsamt'' för individen och för samhället. De som idag arbetar med dessa uppgifter tror på den ekonomiska nyttan. Det har inte alltid varit så lätt att tydligt visa på ''vinsten''. Och det gäller för såväl den enskilde som samhället.
Världshälsoorganisationens, WHOs, mål om ''högsta möjliga kroppsliga, själsliga och sociala hälsa'' kan låta utopiskt, men ser vi i backspegeln vet vi ju att folkhälsoarbete genom århundraden haft stora framgångar. Hälsan definieras också som ''inte bara frånvaron av sjukdom utan också ett tillstånd av fysiskt, mentalt och socialt välbefinnande''. Detta mål skall gälla alla människor.
Alkoholpolitiken
Riksdagen har hos regeringen hemställt om förslag som innebär en mer aktiv alkoholpolitik. Denna hemställan föregicks av en omfattande debatt om att en bred parlamentarisk majoritet står bakom beslutet.
Regeringen väljer nu att tillsätta en alkoholkommission. Detta innebär enligt vår uppfattning att vi förlorar tid. Enligt direktiven skulle kommissionen vara klar 1993. Efter remissarbete kan det bli beslut i riksdagen först 1994. Det betyder i praktiken att ingenting nytt kommer att tillföras under denna mandatperiod.
Det finns också skäl att reagera mot de uttalanden och beskrivningar som berör Europapolitiken och EG. De väcker farhågor beträffande konsekvensen i det svenska förhållningssättet till den hittills förda restriktiva alkoholpolitiken.
Det är socialdemokratins uppfattning att alkoholpolitiken skall utvecklas inom ramen för en aktivare folkhälsopolitik. Den innebär att vi skall ge en ökad information och kunskap. Vi skall genom bättre kunskap kunna förändra våra levnadsvanor. Detta förebyggande arbete tar tid och en restriktiv alkoholpolitik behöver gå hand i hand med ökad kunskap och bättre informationsinsatser.
Informationen skall naturligtvis gälla alla människor. Men det är helt naturligt att vara speciellt uppmärksam mot ungdomar.
Tobakspolitiken
I Folkhälsopropositionen föreslogs en rad åtgärder för att komma åt de negativa effekterna av tobaksbruk. WHO har slagit fast att ingen annan enskild åtgärd kan bidra mera till förbättrad folkhälsa än minskad tobaksrökning.
Vi vet att barn till mödrar som röker föds med lägre vikt än andra barn. De senaste rapporterna visar att barn till tobaksrökande föräldrar också drabbas av en rad andra sjukdomar.
Propositionen föreslog åtgärder för att tillförsäkra framför allt barn och ungdomar möjligheten att få vistas i rökfria miljöer. Frågor om tobaksprodukter skulle också fastläggas i en särskild lagstiftning. Avsikten var att förelägga riksdagen förslag till lag under hösten 1991.
Vi förutsätter att regeringen återkommer till riksdagen med förslag om en tobakslag.
Alternativ medicin
Den tidigare socialdemokratiska regeringen tog ett viktigt initiativ i frågan om komplement och alternativ medicin. En utredning tillsattes och har för första gången i Sverige presenterat fakta om alternativa terapier i vården.
Socialdemokratin är positiv till alternativ som kan förbättra människornas hälsa. Det kommer också ny forskning som visar på levnadsvanornas -- och inte minst kostens -- betydelse för hälsan. Regeringens folkhälsogrupp har gjort ett viktigt kartläggningsarbete. Här framgår att felaktig kost är högst bland 10 orsaksfaktorer till cancer och hjärtoch kärlsjukdomar.
Förutom nya fakta har nu allt fler människor erfarenheter av alternativ behandling. Enligt alternativmedicinkommittén är omkring 1 miljon människor positiva till denna form av behandling.
Den medicinska tidskriften ''The Lancet'' presenterade nyligen en ny vetenskaplig studie, som visar att individuellt anpassad vegetarisk kost har god effekt på reumatiker. Detta sett i förhållande till dagens vård. Behandlingsmetoden är sedan länge känd och går under namnet biologisk medicin. Den tillämpas på seriösa hälsohem i Sverige.
Respekten för det lika människovärdet kräver vård och behandling utifrån människornas skilda behov och önskemål. Att välja mellan doktor i privat eller offentlig regi betyder som regel samma behandling och medicin. Behandling på de auktoriserade hälsohemmen med biologisk eller antroposofisk medicin ger komplement och en valfrihet i djupare mening.
Socialdemokratin tar bestämt avstånd från kvacksalveri. Men vi är öppna för de seriösa alternativ som visat positiva behandlingsresultat.
Vi anser att auktoriserade hälsohem bör kunna utgöra remissunderlag på i princip de sjukdomar som redovisas i alternativmedicinkommittén. Vidare anser vi att forskningsmedel ställs till förfogande för alternativa terapier på hälsohem. Detta bör prövas i samband med nästa forskningspolitiska proposition.
Vi anser också att de gäster som remitteras till auktoriserade hälsohem bör få vistas där på likvärdiga ekonomiska villkor. Så sker inte i dag.
Vi förutsätter att regeringen återkommer till riksdagen med en författningsreglering av hälsohemmen.
Socialdemokratin anser att regeringen skall redovisa sin syn på alternativmedicinen till riksdagen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklingen av hälso- och sjukvården under 1990-talet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklingen av statistik inom hälso- och sjukvården,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bättre nyttjande av våra gemensamma resurser,
4. att riksdagen till SBU för budgetåret 1992/93 anvisar 2 milj.kr. utöver vad regeringen föreslagit eller således 13 408 000 kr.,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillsättandet av en arbetsgrupp med uppgift att utveckla riktlinjer för etik och prioriteringar inom hälso- och sjukvård,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om livskvalitet i vården,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forskning, utbildning och utvecklingen inom omvårdnad och långtidsvård,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om familjeläkar/husläkarsystemet och primärvård,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ''den nya psykiatrin'',
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att tillförsäkra alla barn en god barnhälsovård,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det goda arbetet i vården,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om satsning på läkarutbildning i Umeå,1
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om läkemedelsförsäkringen,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om amalgam,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om AIDS-delegationen,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om smittskyddslagen,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en mer aktiv alkoholpolitik,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förslag till tobakslag,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hälsohemmen,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om alternativ medicin.
Stockholm den 22 januari 1992 Bo Holmberg (s) Anita Persson (s) Ingrid Andersson (s) Rinaldo Karlsson (s) Ingela Thalén (s) Jan Andersson (s) Maj-Inger Klingvall (s) Hans Karlsson (s) Berit Andnor (s) 1 Yrkande 12 hänvisat till UbU