Rätten till en god hälso- och sjukvård på lika villkor slås fast i hälso- och sjukvårdslagen. En lag som är en av de mest positiva som skapats.
Men den ger ingen garanti för att alla människor erhåller lika vård på lika villkor. Många människor upplever det i dag, liksom under en lång tid tillbaka, som mycket svårt att få kontakt med läkare, oavsett om det är via vårdcentral eller på annat sätt.
I synnerhet gäller detta för dem som inte bor i de tätast befolkade delarna av landet, beroende på att läkartätheten där inte står i proportion till betalningsunderlaget inom respektive sjukvårdsregion, såsom vid de stora läkarutbildningsorterna.
Många landsting har försökt att locka till sig läkare med ekonomiska förmåner, som avskrivning av studielån och höga löner, detta har dock inte varit till någon större hjälp.
Kraftiga punktinsatser från landstingens sida har gjorts till stora kostnader. Insatser som i och för sig reducerat många köer inom sjukvården, men också skapat nya problem för sjukvårdspersonalen.
Risker med ett sådant förfarande är att det kan leda till arbetsmiljöproblem för både personal och patienter, och som en följd av det ett försenande av undersökning, diagnos, vård och behandling.
Ett sätt att på sikt komma tillrätta med den ojämna fördelningen av läkarresurserna är naturligtvis att utöka antalet platser inom läkarutbildningen. Men det betyder inte att de glesare befolkade delarna av landet automatiskt får sina vakanta läkartjänster tillsatta. Möjligen betyder det att de läkare som inte erhåller tjänster eller uppdrag vid de intressanta tjänstgöringsorterna eventuellt flyttar ut på landsbygden.
Ett mer verksamt sätt att upprätthålla läkartjänster i glesbygd vore därför att införa någon form av styrmedel som gör att läkare i sin utbildning måste tjänstgöra ett antal år på orter i glesbygd.
Läkare som en gång har jobbat ute på små läkarstationer eller inom öppenvård ute i landet har större förutsättningar att bli kvar i sådan tjänst. Personer som aldrig har upplevt stimulansen av att vara verksam i t.ex. Nordvärmland eller annat glesbygdsområde får aldrig samma förståelse och känsla för de värderingar och problem som finns utanför de stora sjukhusregionerna.
Kan det utfärdas styrmetoder, som gör att piloter stannar kvar i flygvapnet efter erhållen utbildning, trots lockropen från övriga flyget, att poliser fortsätter sin tjänstgöring i storstäder, trots ofta besvärliga arbetsförhållanden, måste det också gå att få en rättvis fördelning av landets läkarresurser.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av styrmetoder för att trygga glesbygdernas behov av läkartjänster.
Stockholm den 22 januari 1992 Jarl Lander (s) Bo Finnkvist (s)