I propositionen om folkhälsoarbetet står följande:
I lokalt folkhälsoarbete framstår behovet av tvärsektoriell samverkan som en självklarhet. Vardagslivets problem och möjligheter upplevs som en helhet snarare än som specifika sektoriella problem.
Teoretiska insikter och praktiska erfarenheter pekar alltså entydigt mot betydelsen av att vidareutveckla ett lokalt befolknings- och sanhällsinriktat folkhälsoarbete som också möjliggör aktiv medborgarmedverkan. Det är av strategisk betydelse att inom ramen för det representativa demokratiska systemet öka medborgarnas möjligheter att utöva ett reellt inflytande också på olika beslut av betydelse för folkhälsan. Det hävdas ofta att hälsoarbetet måste byggas underifrån för att både demokrati- och kvalitetsaspekterna skall kunna tillgodoses.
Intentionerna i propositionen och inriktningen på det folkhälsoarbete som bedrivs i Helsingborg harmonierar. Hälsoprofilen i Helsingborg kännetecknas av en överdödlighet bland yngre män, personer med vissa tumörer och personer med obstruktiva lungsjukdomar. Hälsoläget karakteriseras vidare av en betydande psykisk ohälsa, ett uttalat alkoholmissbruk, en hög förskrivning av lugnande medel, hög sjukfrånvaro och en hög andel nyfödda med låg födelsevikt. Denna negativa hälsoprofil har gjort att följande målsättningar gäller för det lokala folkhälsoarbetet: En sänkning av överdödligheten bland befolkningen, främst i gruppen yngre män. En minskning av antalet personer med alkoholrelaterade sjukdomar. En minskad förskrivning och förbrukning av lugnande medel och sömnmedel. Ett minskat antal nyinsjuknande i hjärt- och kärlsjukdomar. En minskning av långtidssjukskrivningarna och förtidspensioneringarna. Att en större del av befolkningen jämfört med i dag är nöjda med insatserna från den kommunala hälsotjänsten vad gäller kvalitet och tillgänglighet.
Primärvård, skola, socialtjänst, fritid och kultur är i Helsingborg under kommunalt huvudmannaskap. Detta skapar möjligheter för en god samordning mellan de olika delar som måste ingå i ett folkhälsoarbete.
Helsingborgs läge som en port till Europa talar för en lokalisering av folkhälsoinstitutet till kommunen. Stora satsningar har gjorts i infrastrukturen. Den nya Knutpunkten genom vilken årligen ca 17 miljoner människor beräknas passera över sundet invigdes under förra året. Trafiken med flyg, färjor och tåg är intensiv liksom motorvägstrafiken.
Anmärkningsvärt nog finns ingen högskoleutbildning förlagd till Helsingborg och inte heller någon statlig myndighet. Det skulle vara lämpligt att förlägga en folkhälsohögskola till staden. Lund och Malmö erbjuder ett rikt utbud av möjligt forskningsstöd. All tänkbar högre vårdutbildning finns där liksom socialhögskola, hälsoekonomisk forskning och centrum för samhällsmedicin i Dalby.
Helsingborgsregionen erbjuder normalt en differentierad arbetsmarknad. Den arbetsmarknadspolitiska situationen har emellertid försämrats drastiskt under det senaste året och Helsingborg har nu den högsta arbetslösheten i Skåne.
I en unik miljö vid hav och skog och ändå nära stadskärnan finns S:t Maria sjukhus för psykiatrisk vård. Området som ägs av landstinget erbjuder en sagolik natur och sköna byggnader. En omstrukturering av den psykiatriska vården innebär att området kan disponeras för nya ändamål. Möjligheter finns att området kan användas för folkhälsoinstitutet och också erbjuda utrymme för vårdhögskoleutbildning alternativt högskoleutbildning med folkhälsoinriktning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en lokalisering av folkhälsoinstitutet till Helsingborg.
Stockholm den 22 januari 1992 Jan Andersson (s) Bengt Silfverstrand (s)