Under 1991 har arbete bedrivits i syfte att förverkliga tanken på ett Folkhälsoinstitut.
Organisationskommittén för Folkhälsoinstitutet har, genom sin ordförande Gabriel Romanus, av principiella skäl avböjt att ta emot uppvaktningar i fråga om lokaliseringsort för verksamheten. En inställning som i viss mån kan förstås och respekteras, men som i sin tur föranleder mig att motionsvägen söka en möjlighet att påverka val utav lokaliseringsort.
Enligt vad som hitintills kommit till min kännedom kommer en central ledningsfunktion för Folkhälsoinstitutet att upprättas i Stockholm, och en verksamhetsoperativ del i någon annan del av landet. En strategi som tycks vara förankrad hos övriga i kommittéarbetet.
Värmland, ett starkt alternativ
Värmland är ur många olika synpunkter ett mycket bra val för en lokalisering av denna karaktär, och jag vill lyfta fram några starka skäl för en Värmlandslokalisering.
1. Anknytningsmöjligheter till Högskolan i Karlstad.
2. Centralt läge i landet med tanke på befolkningsspridning och kommunikation till landets övriga delar.
3. Närhet till mycket varierande kulturlandskap med rekreationsområden för både sommar- och vinteraktiviteter till lands och till sjöss, och en ur svensk kulturhistorisk synvinkel högintressant och stimulerande omgivning.
4. Närhet till Norge och den folkrika Osloregionen är, med tanke på ett eventuellt framtida samarbete, en förutsättning med stor potential för ett framgångsrikt Folkhälsoinstitut.
5. En strategiskt belägen anläggning vid Vänerns strand som har kapacitet för en verksamhet av denna art är Mariebergsområdet i Kristinehamn. Ett mycket åskådligt och realistiskt presentationsmaterial har tillställts Organisationskommittén av Kristinehamns kommun. Denna anläggning kan med kort varsel anpassas för den aktuella verksamheten.
6. Regionalpolitiskt övervägande. Östra delen av Värmland har sedan stålkrisens början förlorat ca 8 000 arbetstillfällen enbart i Karlskogatrakten. Ytterligare ett stort antal nerdragningar har skett i regionen genom förändringar vid rörverket i Storfors, Degerfors järnverk, Björneborgs järnverk och Saab-Scania i Kristinehamn med flera företag.
7. Ytterligare ett regionalpolitiskt övervägande. Ett stort antal arbetstillfällen i Karlstad kommer att försvinna genom den aviserade flyttningen och halverandet av I 2 som ingår i ÖB:s planer.
Flera goda skäl för en lokalisering till Karlstad eller Kristinehamn kan anföras. De ovan nämnda har sådan dignitet att de torde räcka för att ur flera aspekter klargöra värdet av Värmland som lokaliseringsregion för den delen av verksamheten som av Organisationskommittén bedöms med fördel kunna bedrivas utanför Stockholm.
Principiellt bör regionalpolitiska och operativa skäl vägas samman av regering och riksdag vid beslut om lokaliseringsort.
Med all respekt för Organisationskommitténs arbete och kommande rekommendation beträffande lokaliseringsort vill jag framhålla att det enligt min mening är nödvändigt att finna en lösning som tillgodoser både regionalpolitiska och övriga för verksamheten viktiga aspekter. Till detta krävs ett regeringsbeslut som har förankring i riksdagen även ur regionalpolitisk synpunkt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om principer för utlokaliseringsbeslut med avseende på Folkhälsoinstitutets verksamhetsoperativa del,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Värmland, med alternativen Karlstad och Kristinehamn, som lämplig region för utlokalisering av den verksamhetsoperativa delen av Folkhälsoinstitutet.
Stockholm den 21 januari 1992 Roland Lében (kds)