Den socialdemokratiska regeringen föreslog i proposition 1990/91:175 att ett folkhälsoinstitut skulle inrättas fr.o.m. den 1 januari 1992. Riksdagen beslutade enligt regeringens förslag. Den borgerliga regeringen har i proposition 1991/92:25, bilaga 4, föreslagit att tidpunkten för folkhälsoinstitutets inrättande senareläggs till den 1 juli 1992, men att vissa viktiga folkhälsoinsatser skall kunna påbörjas redan under budgetåret 1991/92. Riksdagen har bifallit detta förslag, vilket också innebär att ännu har ingen verksamhet kommit i gång.
I samband med vårriksdagens behandling av proposition 1990/91:175 fanns en mängd motioner som föreslog att det blivande folkhälsoinstitutet borde lokaliseras utanför Stockholmsregionen. Vi socialdemokrater från Skaraborg framhöll i en väl motiverad motion att folkhälsoinstitutet borde förläggas till Skövde. Vi är även nu av samma åsikt och anser det som olyckligt om förläggningsorten skulle bli i Stockholmsregionen. Vad vi kan utläsa är den borgerliga regeringens avsikt att förlägga institutet till Stockholm, enligt vad organisationskommittén för folkhälsoinstitutet föreslagit regeringen i skrivelse av den 16 december 1991.
Frånsett att organisationskommittén har kommit med förslag om lokaliseringsort, anser vi att regeringen trots detta bör överväga om inte Skövde är en bättre lokaliseringsort med hänvisning till att Skaraborgs läns landsting har, ur ett såväl historiskt som nu aktuellt perspektiv, kommit att utgöra ett föredöme inom folkhälsoområdet. Både nationellt och internationellt har det bekräftats vid ett flertal tillfällen att denna uppgift är rätt.
Av organisationskommitténs skrivelse till regeringen framgår att betydande delar av institutets arbete kan äga rum genom samarbete med olika myndigheter och organisationer ute i landet. Med hänsyn till den kunskap som finns inom Skaraborgs läns landsting bör, om institutet skulle förläggas till Stockholm, en filial förläggas till Skövde. Landstinget i Skaraborgs län intar här en särställning genom redan befintliga programverksamheter och resurspersoner för den nationella nivån som finns i praktiskt arbete i länet.
Lämpliga arbetsuppgifter för en filial i Skövde är att filialen ges ansvar för utbildningsverksamhet inom ämnesområdena allergi, olycksfallsprevention och tobak samt andra aktuella områden, att filialen ges särskilt ansvar för genomförande och utvärdering av förebyggande folkhälsoarbete i form av tvärsektoriell samverkan i lokalsamhället.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokalisering av folkhälsoinstitutet, eller delar därav, till Skövde.
Stockholm den 21 januari 1992 Sven-Gösta Signell (s) Jan Fransson (s) Birgitta Johansson (s) Anders Nilsson (s)