Legitimering av naprapater har varit ett återkommande krav under senare år. Frågan har varit föremål för riksdagsbehandling vid ett flertal tillfällen.
Den 30 maj 1989 beslöt riksdagen att Doctors of Naprapathy bör prövas avseende en legitimation ''så snart tillräckligt underlag för ett ställningstagande föreligger'' (1988/89:SoU23). I betänkandet konstateras samtidigt att det inom naprapatin bedrivs ett seriöst arbete.
När riksdagen på nytt behandlade frågan om legitimering av naprapater (1989/90:SoU24) hänvisade utskottet till föregående års uttalande.
Ett antal motioner i samma fråga avstyrktes av riksdagen (1991/92:SoU5) med hänvisning till den nya politiska situationen efter valet. Riksdagen ville inte föregripa regeringens kommande förslag på hälso- och sjukvårdsområdet.
Underlag för beslut torde finnas. Bl.a. har en opartisk utredning gjorts under hösten 1989 av en juridisk expert inom hälso- och sjukvårdsområdet. Utredningen konstaterade att de krav som legat till grund för en legitimation som givits Doctors of Chiropractic är väl uppfyllda även för naprapater.
Naprapatin är en väl etablerad vårdform i Sverige. Den intar en viktig plats som en medicinskt accepterad komplettering av den samhällsorganiserade vården. Sedan 1970 finns utbildning av naprapater vid Naprapatic School i Stockholm. Utbildningen är fyraårig och motsvarar 160 universitetspoäng. Flertalet läraranställda är utbildade läkare. Utbildningen omfattar grundmedicinska ämnen, kliniska ämnen, klinisk praktik samt examensarbete.
Naprapater med denna fyraåriga kvalificerade utbildning vid Naprapatic School i Stockholm, som har avlagt examen som Doctor of Naprapathy, uppfyller väl de krav som gäller för en legitimation. Eftersom utbildningen är etablerad i Sverige kan socialstyrelsen följa verksamheten på nära håll och utöva kontroll.
Belastnings- och förslitningsskador har under senare år ökat i oroande takt. Ryggont och skador i rörelseapparaten orsakar ofta långa sjukskrivningsperioder. Naprapatin minskar lidande för tusentals människor som söker hjälp för sina skador i rygg, nacke och leder. Verksamheten har nått en sådan omfattning att den bör föras in under samhällets tillsyn.
Riksdagen bör därför snarast avgöra den segdragna legitimationsfrågan och medge legitimering av naprapater.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om legitimering av naprapater.
Stockholm den 20 januari 1992 Karin Falkmer (m) Birgit Henriksson (m)