Utöver förstärkningar av den medicinska delen av epilepsivården bör ökad uppmärksamhet riktas mot den sociala sidan.
Svårighetsgraden av sjukdomen varierar hos olika individer, men mer allmänna problem är skador vid anfall, social isolering, problem med transporter och eget boende.
Ca 2 000 allvarliga skador drabbar personer med epilepsi varje år. Det kan gälla brännskador, benbrott, tandskador och drunkningstillbud. De allra flesta skadorna uppstår i hemmet. Säkerhets- och anpassningsåtgärder är eftersatta trots att en miljö utan aggressiva miljödetaljer skulle minska skaderiskerna. I många fall är det dessutom fråga om mycket enkla åtgärder.
För att undvika social isolering är det av vikt att man själv kan välja sin bostad och känna sig trygg där. Detta kräver anpassningsåtgärder och tekniska hjälpmedel t.ex. i form av olika larmsystem. Det kräver också att man kan omfattas av samhällets olika stödformer när det gäller transporter eftersom personer med grav epilepsi inte kan erhålla körkort.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av åtgärder för ökad säkerhet och trygghet för personer med epilepsi.
Stockholm den 17 januari 1992 Lena Öhrsvik (s) Bo Nilsson (s)