Riksdagen fattade hösten 1991 ett beslut om förbud mot vissa dopningsmedel (1991/92: SoU7, RD 44). Information om dessa medel har utarbetats av Apoteksbolaget, Läkemedelsverket och idrottsrörelsen.
Dopningsfrågan är emellertid inget exklusivt läkemedels- eller idrottsproblem utan ett samhällsproblem av större omfattning. Legalt säljs alla möjliga produkter, t.ex. RX Optimizer som innehåller aminosyror och spårmetaller samt ''Olympic 90%'' som också innehåller olika äggviteämnen. I reklamen anges att medlen skall användas för att ge optimal styrka och muskeltillväxt.
Många ungdomar som ägnar sig åt body-building och idrott använder sig av dessa medel trots att det saknas vetenskapligt grundad dokumentation om att preparaten har effekt. Samtidigt bibringas ungdomarna en uppfattning att man inte kan nå resultat enbart med träning utan måste komplettera med preparat av olika slag. De här preparaten är sannolikt både ofarliga och ineffektiva men har man börjat använda konstlade medel för att uppnå bättre prestationsförmåga ligger steget att börja bruka farmakologiskt aktiva preparat snubblande nära.
För att möta detta problem bör barn och ungdomar informeras om att man inte skall försöka uppnå fysisk utveckling och förbättrade prestationer med hjälp av olika konstgjorda preparat. Informationen kan förmedlas genom ett flertal olika kanaler såsom lärare, idrottsledare, föräldrar m.fl. men för att kunna ge information måste man ha tillgång till kunskapsunderlag.
Jag anser därför att läkemedelsverket utöver att informera om läkemedel och dopning och dopningsmedlens effekt på hälsan bör ta fram information om den flora av preparat som inte har farmakologiska effekter och som är mer av naturmedelskaraktär.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om preparat som ges i prestationshöjande syfte.
Stockholm den 16 januari 1992 Lars Sundin (fp)