Nickelallergi förvärvas via kontakt mellan hud och olika nickelhaltiga föremål i miljön. Den vanligaste kontakten torde vara i samband med håltagning i öronen i de fall då öronringar med nickel används. Ca 10% av den kvinnliga befolkningen är nickelallergiker. Allergin ökar i frekvens och är ett typexempel på hur samhället trots vissa åtgärder inte lyckats bemästra situationen.
Så länge nickelallergiska individer har eksem enbart på en örsnibb är de knappast handikappade. Men 40--50% av dem som blivit nickelallergiska i samband med öronhåltagning drabbas emellertid förr eller senare av handeksem. Detta är ett mycket svårt problem att komma till rätta med och därför är det viktigt att initiativ tas för att minska nickelallergins spridning.
Initiativen kan vara av skiftande karaktär och med olika tyngd. Först och främst måste kunskap om riskerna med nickelhaltiga smycken ytterligare spridas till målgrupper i riskzonen, främst unga tonårsflickor. Märkning av produkter innehållande nickel bör uppmuntras och eventuellt göras obligatorisk. Danmark har ett förbud mot användning av nickel i ett antal produkter, såsom smycken, knappar och glasögonbågar. De danska erfarenheterna bör studeras och det bör övervägas huruvida även vi bör införa ett motsvarande förbud för att minska uppkomsten av nickelallergi.
Det planerade folkhälsoinstitutet kommer att få det övergripande ansvaret för att följa och driva det hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbetet. Det vore därför naturligt att folkhälsoinstitutet gavs i uppdrag att ge förslag till initiativ för att förhindra nickelallergins spridning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder mot nickelallergins spridning.
Stockholm den 10 januari 1992 Margitta Edgren (fp)