''Idag finns i Sverige ca 84 000 pensionärer som är födda utomlands. Räknar vi med fortsatt invandring i samma omfattning som vi haft de senaste åren så kan antalet ha stigit till ca 180 000 om tjugo år. Politiker och planerare inom äldreomsorgen har inte riktigt räknat med denna snabbt växande grupp. Ingen vet i dag riktigt hur de äldre invandrarna har det eller vad de behöver hjälp med.'' Detta fanns att läsa i Ny i Sverige nr 5/91 som var ett utmärkt temanummer om Äldreomsorg för invandrare.
Statens invandrarverk och socialstyrelsen hade ett år tidigare fått riksdagens och regeringens uppdrag att kartlägga och beskriva de äldre invandrarnas situation i Sverige. I regeringens proposition 1987/88:176 om Äldreomsorgen inför 90-talet behandlades gruppen äldre invandrare särskilt. Det blev uppenbart att ökningen av antalet äldre invandrare kommer att ställa nya och annorlunda krav på samhällets äldreomsorg.
Riksdagsbeslutet innebar att kommuner och landsting måste ta hänsyn till olika invandrargruppers etniska, språkliga och kulturella särdrag, så att de socialpolitiska målen kan uppnås även för äldre invandrare. I propositionen betonades att det finns anledning att ägna särskild uppmärksamhet åt hur service och vård skall tillhandahållas och utformas för olika invandrargrupper.
Statens invandrarverk och socialstyrelsen har i augusti 1992 redovisat sitt kartläggningsuppdrag som ger en god överblick av situationen i äldreomsorgen för invandrare.
De i särklass största grupperna av landets äldre invandrare kommer från Finland, övriga Norden och Tyskland. Åldersstrukturen skiljer sig mellan olika invandrargrupper. Andelen ester över 85 år är nära tre gånger så hög som i hela befolkningen. Bland invandrare från USA (svenskamerikaner) är andelen något högre och beträffande invandrare från Tyskland lika hög som i hela befolkningen.
Antalet äldre kommer att öka märkbart under de närmaste årtiondena. Samtidigt anger fördelningen mellan grupperna att ökningen i huvudsak kommer att vara koncentrerad till några få språkgrupper medan en tillväxt i större skala blir aktuell först senare för övriga grupper.
Geografisk spridning
Invandrarna från ''övriga Norden'' och de västeuropeiska länderna inklusive flyktingar från andra världskriget återfinns framför allt på större orter i Syd- och Mellansverige, där merparten av industrin fanns vid tidpunkten för deras invandring.
Det torde innebära att det framför allt är de kommuner som har arbetskraftsinvandrare samt storstäderna som det närmaste decenniet har de största kraven på att ordna äldreomsorg. Det är inte fråga om några särskilda privilegier. Servicen och vården för denna grupp måste utformas så att de socialpolitiska målen kan uppnås.
Att åldras i olika kulturer
Åldrandet kan te sig mycket olika bl.a. beroende på hur den egna gruppen ser på det men även på var och i vilket samhälle man åldras samt hur detta samhälle ser på åldrandet.
Språk, kön, klass och graden av samhällsförändring är viktiga faktorer som påverkar de äldre invandrarnas situation i Sverige. Dessa faktorer kan i vissa fall bli viktigare än själva åldern.
Bland arbetskraftsinvandrarna från 50-, 60- och 70- talen, bl.a. finländare, jugoslaver och turkar, har många aldrig lärt sig svenska. Forskning om andra språket på ålderdomen visar att tillbakagång av det senare inlärda språket kan förekomma hos äldre invandrare, särskilt vid demenssjukdom, hjärnblödning eller dylikt.
Gamla kvinnors och mäns olika förutsättningar att upprätta sina roller och sin status i detta nya samhälle liksom klasstillhörighetens inverkan på deras hälsotillstånd som äldre är viktigt att känna till.
Hur ter sig livet i Sverige?
Vår kunskap om äldre invandrares levnadsförhållanden och behov av service, omsorg och vård är mycket bristfällig. Genom att studera invandrares levnadsförhållanden i allmänhet torde vissa slutsatser kunna dras om de äldres situation och behov. Ett stort problem med befintlig statistik och utredningar som görs är att de oftast avser utländska medborgare och endast undantagsvis utrikes födda. Uppgifterna rör därmed i huvudsak relativt nyanlända invandrare.
Invandrargruppen är så heterogent sammansatt att det är nästan omöjligt att göra några uttalanden som är giltiga för hela invandrargruppen. Studerar man de olika invandrargrupperna visar det sig att skillnaderna mellan olika gruppers levnadsförhållanden är mycket stora i de flesta avseenden.
Vad som också skulle behöva belysas för att ge en bild av äldre invandrare är hur deras levnadsförhållanden och hälsa förändras över tid. En enda utredning med en sådan ansats har gjorts i Sverige, nämligen 1984 års invandrarutredning i Stockholms län.
Hur tillgodoses behoven idag?
Underlaget för en bedömning av kommuners och landstingens insatser och vårdresurser för äldre invandrare utgörs bl.a. av:kommunernas äldreomsorgsplaner socialstyrelsens rättssäkerhetsprojekt resultatsammanställning av enkäter till kommuner, vårdcentraler/primärvårdsområden och landsting kommun- och studiebesök
Kartläggningen har gett resultat 1) Endast nio kommuner i landet (3 %) har behandlat äldre invandrares förhållanden i sina äldreomsorgsplaner. I cirka hälften av dessa endast med några rader. Mer omfattande beskrivningar respektive ställningstaganden för hur omsorgen bör utformas finns i planerna från endast fem kommuner. Med några få undantag läggs inte heller i dessa några konkreta förslag till särskilda insatser för de äldre invandrarna.
2) Inom ramen för socialstyrelsens projekt om Ökad rättssäkerhet inom äldre- och handikappomsorgen insamlades hösten 1990 kommunernas skriftliga information till äldre och handikappade om socialtjänsten. Kommunerna tillfrågades om sådan information översatts till olika språk. 265 av landets 284 kommuner svarade (93 %). Endast 16 av dessa (5 %) hade översatt någon information, tio av dem endast till finska och tre till finska plus ytterligare ett språk.
Det material som är översatt innehåller i de flesta fall endast information om den sociala service som kommunen kan ge, inte om socialtjänstlagen eller om rättigheter som t ex rätten till bistånd eller rätten att överklaga. Likaså saknas upplysning om myndighets skyldighet att anlita tolk.
3) Varken kommun eller landsting tar reda på de olika behov som äldre med invandrarbakgrund kan ha på grund av språktillhörighet, religionstillhörighet eller etnisk bakgrund. Relativt många kommuner och primärvårdsområden anställer anhöriga som vårdare inom hemtjänst och hemsjukvård men dessa får sällan utbildning och stöd.
Vissa kommuner, landsting och vårdcentraler har inventerat den två- eller flerspråkiga personalen men oftast har denna inventering gjorts en gång, hålls inte aktuell och används inte. Flerspråkighet räknas i regel inte som merit vid anställning.
Äldre med invandrarbakgrund erbjuds inte att bo i närheten av landsmän i servicehus, på ålderdomshem, i gruppboende eller på sjukhem. Inte heller förekommer dagverksamhet.
Relativt många kommuner har dock börjat inse behovet att utbilda sin personal så att den bättre ska kunna förstå och möta de äldre invandrarnas behov. Omfattningen är dock begränsad och innehåll liksom kvalitet varierar.
Sammanfattningsvis visar kartläggningen att ytterst litet har gjorts för äldre invandrare.
Under tiden ökar antalet äldre bland invandrare -- ett förhållande som kräver en genomtänkt och insiktsfull planering, anpassad till gruppers och individers behov och lokala förutsättningar och resurser.
Staten har det övergripande ansvaret för integrering av invandrarfrågorna i det löpande arbetet och i olika projekt, för forsknings- och utvecklingsarbetet, tillsynen, för utvärdering och uppföljning samt stora delar av utbildningen. Ansträngningarna måste fortsätta och intensifieras så att äldreomsorgen för invandrare blir en god och från början väl integrerad del av äldreomsorgen (redan) på 90-talet!
Regeringen bör ge huvudmännen och de berörda myndigheterna uppdrag att regelbundet redovisa utvecklingen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om intensifiering av arbetet med äldreomsorg för invandrare.
Stockholm den 24 januari 1992 Lahja Exner (s) Lena Boström (s) Sinikka Bohlin (s) Eva Johansson (s) Inga-Britt Johansson (s) Berndt Ekholm (s) Per-Olof Håkansson (s) Hans Göran Franck (s) Bruno Poromaa (s)