Statens nämnd för internationella adoptionsfrågor (NIA) har skrivit till regeringen om de senaste årens utveckling beträffande de internationella adoptionerna och de problem som denna utveckling inneburit.
Nämnden anser -- med hänvisning bl.a. till en särskild promemoria -- att en översyn av verksamheten behöver göras.
Det är tolv år sedan det nuvarande systemet för att förmedla internationell adoptionshjälp infördes och drygt sex år sedan NIA ålades att pröva förmedlingssättets tillförlitlighet vid s.k. privata adoptioner. Verksamheten med internationella adoptioner har förändrats under dessa år. Antalet adoptioner genom auktoriserade adoptionsorganisationer har minskat de senaste åren, medan antalet privata adoptioner, dvs. adoptioner utan medverkan av adoptionsorganisation, har ökat.
Det är viktigt att det finns möjlighet att adoptera vid sidan av adoptionsorganisationerna. Erfarenheterna visar att NIA:s roll därför behöver stärkas. NIA visar också att tillsynsansvaret är splittrat och att det svenska systemet för internationella adoptioner är svårt att förstå redan för svenskar och än mer utomlands. Det framgår vidare att stödet till adoptionsorganisationerna kan behöva förbättras, att villkoren för deras verksamhet behöver ses över och att möjligheterna att begränsa kostnadsutvecklingen bör undersökas. Den genomsnittliga kostnaden för en adoption genom auktoriserad adoptionsorganisation är i dag ca 70 000 kronor. Adoptionskostnadsbidraget är högst 24 000 kronor.
Nämnden pekar vidare på att ett arbete på området pågår inom konferensen för internationell privaträtt i Haag. Avsikten är att utarbeta en konvention med regler för hanteringen av internationella adoptioner. Detta arbete är ytterligare ett skäl till översyn.
Det är tillfredsställande att regeringen avser att ta initiativ med anledning av NIA:s skrivelse (prop 1991/92:108 bilaga 6). Initiativen måste emellertid enligt min mening behandla samtliga de frågor NIA tagit upp. Många av dessa frågor har inte beröring med den behandling av adoptionslagstiftningen som pågår i justitiedepartementet. Inte heller behöver ett slutdokument från Haag avvaktas.
Jag ser översynen som ett nödvändigt led i arbetet på att upprätthålla en verksamhet med korrekta internationella adoptioner på en etiskt hög nivå till barnens bästa och till rimliga kostnader.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av verksamheten med internationella adoptioner.
Stockholm den 27 januari 1992 Christer Eirefelt (fp)