Den svenska narkotikapolitiken står inför en rad prövningar. Att massmedia ägnat uppmärksamhet åt olika förslag till ändringar i lagstiftningen, som t.ex. fri handel eller medicinsk förskrivning till missbrukare, visar att den tidigare stora enigheten om narkotikakontrollens grunder nu börjat sättas i fråga. Närmandet till Europeiska Gemenskapen fordrar en anpassning av lagstiftningen på flera sätt. Så kommer åtskilligt av det som idag hos oss regleras i avtal eller genom prejudikat, t.ex. urinprovstagning i arbetslivet, att behöva skrivas in i uttrycklig lagtext.
En annan prövning ges av det ökade narkotikatrycket mot vårt land. Under senare år har nya narkotika, bl.a. kat och ecstasy (MDMA) tillkommit på den svenska marknaden. Tillgången på etablerade narkotika, som cannabis, centralstimulantia, heroin och kokain, har varit mycket god. LSD är inte okänt i de kretsar som brukar narkotiska preparat. Sverige verkar också dras in allt närmare i det kontinentala distributionsnätet, vilket visas av att vårt land fungerat som transitled för stora narkotikasändningar som varit avsedda för vidareexport.
Resultaten av hittillsvarande satsningar på missbrukarvård är mindre goda. I en del studier har det visat sig svårt att nå varaktiga resultat som överstiger den s.k. spontanläkningen.
Samhällets grepp om narkotikautvecklingen är oklart. Redan i fråga om tolkningen av statistik över beslag, brott och missbruk föreligger olika uppfattningar mellan myndigheter.
En avgörande svaghet i den svenska narkotikapolitiken är att denna allt sedan den i slutet av 1960-talet blev ett självständigt område hela tiden utformats av olika tjänstemannakommittéer. Narkotikapolitiken har idag karaktären av ett styckverk, där fastställandet av politiska mål inte följts av utvecklandet av ändamålsenliga instrument eller uppföljning av insatser.
En rad etiskt känsliga frågor som åtgärder för att förebygga och upptäcka missbruk hos skolelever, anställda och andra återstår att lösa så att lagstiftning och rättspraxis når en ändamålsenlig balans mellan olika intressen. På flera punkter kan man se att samhället hittills inte varit konsekvent i sin hållning gentemot missbruk. Även om missbruket i sig sedan 1988 är straffbart saknas rättsliga befogenheter för att korrekt fastställa detta. Och fastän samhället markerat att någon form av påföljd eller tvångsingripande skall till vid olovligt bruk av narkotika finns idag inte något system av insatser som leder till att missbrukarna blir varaktigt drogfria.
Särskilt i belysning av de kapitulationsstämningar gentemot narkotika som för närvarande sprider sig i Västvärlden och de hot som finns i form av god drogtillgänglighet är det angeläget att den svenska narkotikapolitiken får en grundlig genomlysning av en parlamentarisk utredning. Utredningen bör som sitt främsta uppdrag ha att se över samtliga bestämmelser så att dessa kan göras mer ändamålsenliga för att uppnå det redan 1978 av riksdagen fastställda målet ''ett narkotikafritt samhälle''.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en parlamentarisk utredning om den framtida narkotikapolitiken i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 27 januari 1992 Karin Israelsson (c) Stefan Attefall (kds) Tage Påhlsson (c) Bengt Rosén (fp)