Ett sätt för samhället att markera att en viss typ av narkotika har så allvarliga skadeverkningar att den ej skall tillåtas i något sammanhang, ej ens inom sjukvården, är att uppföra medlet på narkotikaförteckning I. Så har skett även i fråga om medel som vid beslutstidpunkten hade sina förespråkare för fortsatt tillåten medicinsk användning. Heroin, som i vårt land regleras på förteckning I, används alltjämt som smärtstillande medel i Storbritannien, Ecstasy (MDMA) nyttjades vid mitten av 1980-talet i psykiatrisk praxis i USA. LSD brukades under 1960-talet i viss psykoterapi.
När det gäller att införa en sträng narkotikaklassning av nya ämnen har Sverige i många avseenden varit ett föregångsland. Här skall endast erinras om att den svenska narkotikaklassningen 1958 av centralstimulerande medel var först i världen. Svenska strävanden att få denna drogtyp reglerad som internationell narkotika bidrog verksamt till införandet av 1971 års psykotropkonvention.
I dag är fencyklidin (phencyclidinum INN) alltjämt upptaget på narkotikaförteckning II trots att det sedan länge utmönstrats ur varje medicinsk praxis. Tidigare användes det som narkosmedel. Medlet är starkt hallucinogent och ger allvarliga skador, bl.a. depressioner, personlighetsförändringar och psykoser. Lyckligtvis har medlet varit sällsynt i vårt land, men redan i slutet av 1970- talet rapporterades två svenska fall av fencyklidinpsykos. Att fencyklidin alltjämt finns kvar på narkotikaförteckning II kan endast förklaras med administrativ ofärdighet. Som inga initiativ synes vara på gång att överföra fencyklidin till narkotikaförteckning I bör riksdagen snarast besluta härom.
Även kokain finns på narkotikaförteckning II. Den allvarliga utvecklingen av kokainmissbruk i Nordamerika och Västeuropa under 1980-talet har givit underlag för en fyllig dokumentation om farligheten hos detta medel. Psykoser och dödsfall har rapporterats i många undersökningar. Än allvarligare är att både laboratorieförsök och kliniska iakttagelser visat att kokain är en av de få narkotika som både djur och människor vid riklig tillgång fortsätter att tillföra sig till döds. Från USA rapporterades att tio procent av kvinnorna på förlossningsklinikerna i en del städer har spår av kokain i sina kroppsvätskor. Barn som under fostertiden utsatts för kokain löper stora risker att drabbas av missbildningar och utvecklingsstörningar.
Svensk rättspraxis i fråga om narkotikamål innebär att kokain bedöms som mer farligt än centralstimulantia men mindre farligt än heroin. Den omfattande dokumentationen som tillkommit sedan praxis lades fast 1983 talar för att kokain nu bör jämställas fullt ut med heroin i farlighetshänseende. Enklaste sättet att markera en sådan skärpning är att uppföra kokainet på narkotikaförteckning I. Riksåklagaren skulle därmed ha en stark formell grund för att föra upp ett nytt kokainmål till Högsta Domstolen för att få en ny praxis fastställd.
Den mycket begränsade medicinska användning vid lokalbedövningar som kokainet alltjämt har måste anses föråldrad. Idag kan syntetiska ersättningsmedel utan beroenderisk, exempelvis Xylocaine, ersätta kokainet i denna praxis.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kokain (cocainum INN) och fencyklidin (phencyclidinum INN) skall överföras till narkotikaförteckning I.
Stockholm den 27 januari 1992 Karin Israelsson (c)