I april 1990 svarar konsumentverket på en anmälan om eventuell otillåten alkoholreklam, där Fria Moderata Studentförbundet sålt alkohol till allmänheten på Drottninggatan i Stockholm. ''Det har inte framkommit att handlingen skulle vara av kommersiell natur. Snarare är det fråga om en politisk provocering... Ärendet har avslutats.''
I ett annat fall har Radionämnden avvisat ett reklaminslag i anslutning till att radiosporten i reportage från Vasaloppet vid flera tillfällen lät ett antal fransmän göra reklam för en klart angiven vinsort. Det är för närvarande så att endera kan eller vill inte myndigheterna tillämpa den lagstiftning som finns om förbud mot alkoholreklam, eller så är lagstiftningen av den karaktären att den är uddlös.
De ovan angivna exemplen är inte unika -- i de allra flesta fall agerar inte t.ex. konsumentverket. Det har vid åtminstone några tillfällen ej angivit formen för ev besvär över avgivet myndighetssvar, vilket endera beror på okunskap eller på att lagstiftningen är oklar. I detta fall strider det också mot förvaltningslagens intentioner om att anmälde part skall erhålla information om besvärsvägar av myndigheten.
Eftersom det i nuvarande läge synes finnas flera orsaker till att en skärpning eller i vart fall översyn behövs av lagstiftningen om hur konsumentverket m.fl. informerar samt hanterar anmälningar, så bör riksdagen föranstalta om en översyn av lagen om förbud mot alkoholreklam. Det är desto mera angeläget eftersom EG-länderna Frankrike och Danmark infört striktare reklamregler fr.o.m. 1 januari 1992.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av lagstiftningen rörande förbud mot alkoholreklam.
Stockholm den 27 januari 1992 Karin Israelsson (c) Göran Magnusson (s) Erling Bager (fp)