Under de senaste åren har antalet restauranger ökat till en för folkhälsan alltför stor omfattning, och många restauranger har riktat sin verksamhet mot ungdom och huvudsakligen satsat på alkoholservering. Många poliser och socialarbetare har tröttnat på att utreda och rapportera överträdelser mot given lagstiftning då bristerna sällan leder till åtgärd i form av indragning av tillstånd.
Om folkhälsomålet om en minskning av alkoholkonsumtionen med 25 % fram till år 2000 skall uppnås krävs en sanering av mindre seriösa restauranger och att antalet tillstånd på sikt minskas. Om detta skall bli möjligt krävs en översyn av bestämmelserna för indragning av tillstånd.
Tveklöst är det så att överetablering uppstått. Antalet konkurser har ökat som en logiskt följd därav, inte på grund av momsnivåer eller serveringsregler. I många restaurangkonkurser är den enda reala tillgången serveringstillståndet. I den flesta fall tycks det därför gå att komma igång med en nya rörelse igen. Seriösa restauratörer är viktiga för en framgångsrik alkoholpolitik.
Därför bör formerna för tillståndsgivning ses över med inriktning på att näringspolitiska aspekter inte ska beaktas, att avgift införs för tillståndet och att detta automatiskt förfaller i samband med konkurs. Även formerna för indragning bör ses över.
Regeringen bör i tilläggsdirektiv uppdra åt alkoholkommissionen att skyndsamt se över bestämmelserna i dessa avseenden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av översyn av regelverket för tillstånd för alkoholservering.
Stockholm den 27 januari 1992 Maj-Lis Lööw (s) Göran Magnusson (s) Gunnar Thollander (s)