Den offentliga sektorns utbud av social service och omvårdnad står inför en nödvändig och, i vissa avseenden, smärtsam förändring.
Den självklara utgångspunkten för utveckling och förnyelse av den offentliga sektorn måste vara att människornas egna krav och önskemål får styra inriktningen. Omvårdnaden skall erbjudas mig på mina egna villkor -- inte på någon annans.
En sådan förändring måste bygga på den generella välfärdspolitikens grundprinciper. Detta innebär i korthet att servicen i allt väsentligt skall betalas solidariskt och gemensamt och därmed ge alla, inte bara några, lika tillgång till omsorg, omvårdnad och utbildning.
Tyvärr ser vi hur starka politiska och andra krafter söker använda kraven på brukarinflytande och minskad byråkrati som en hävstång för att driva fram segregering, klassklyftor och orättvisor.
Detta är mycket allvarligt eftersom det riskerar leda till att den nödvändiga förnyelsen av offentliga sektorn omintetgörs.
I denna motion skisseras några nödvändiga grunddrag i förnyelsen av den offentliga sektorn. Vi pekar på några av de förändringar i samhällets regelsystem m.m. som krävs för att en sådan utveckling skall kunna komma till stånd på bred front.
Det stora och det lilla
Två, sinsemellan motstridiga, krafter präglar samhällsutvecklingen. Det är å ena sidan internationalisering och å andra sidan decentralisering.
Europa och omvärlden kryper närmare. Det är alldeles uppenbart att det är en utveckling som vi vare sig vill eller kan förhindra.
Motpolen utgörs av de ökade kraven på decentralisering. Det är dels ett resultat av kraven på smidigare organisationer och ökad effektivitet, dels är det en reaktion mot den alltmer komplexa verkligheten. I ett läge där människor upplever verkligheten som alltmer svårgripbar, söker man efter fotfäste i verkligheten, och det innebär att man söker sig till det lilla, till lokala miljöfrågor, grannskapets problem, helt enkelt det begripliga och påverkbara.
Medborgarna kan och vill
Under senare år har det gjorts rader av undersökningar som pekar på ett allt större avstånd mellan medborgarna och makten. Människorna blir alltmer kunniga och välutbildade. Kunniga människor är inte längre beredda att acceptera den offentliga sektorns drag av förmynderi.
Inte minst makturedningen har bidragit till att synliggöra denna ökade klyfta. I utredningens slutbetänkande heter det:
''Medborgarnas förväntningar på personligt inflytande stiger snabbare än det faktiska handlingsutrymmet.''
Maktutredningen avslöjade ett särskilt stort gap i detta avseende när det gäller just en stor del av den offentligt organiserade servicen, t.ex. barnomsorgen och skolan.
Förnyelsen av den offentliga sektorn måste ta till vara människors förmåga och vilja till ansvar och praktiskt inflytande. Nya lösningar måste leda till att brukarna ges ett direkt ansvar för och inflytande över tjänsterna.
Hemmafrusystemet åter?
En ytterligare faktor som har stor betydelse för de förändringar vi upplever är de ändrade livsmönstren som växt fram under efterkrigstiden. Tvåförsörjarfamiljen har blivit norm i Sverige. Vi är det land i världen som först avskaffat hemmafrusystemet och det har inneburit en stor förbättring för kvinnorna. Kvinnorna har fått fotfäste på arbetsmarknaden. De har en självständig ställning.
Nya organisationsformer för att tillgodose sociala behov får inte innebära att kvinnorna förpassas åter till hemmafrurollen som enda alternativ.
Den ekonomiska utvecklingen
Det är alldeles klart att det ekonomiska läget är en annan av de saker som mest kommer att prägla vardagen under det närmaste decenniet. Vi kommer att få leva med ökade obalanser mellan resurser och behov.
Låt oss ta ett exempel: I Kommunförbundets bilaga till långtidsutredningen pekar man på att bara förändringarna av åldersstrukturen kommer att leda till att vi mot slutet av 1990-talet behöver använda ungefär ytterligare 30 miljarder kronor varje år för att tillgodose de äldres behov av boende och omsorg. Det motsvarar ungefär kr. 4:30 i ökad kommunal utdebitering.
Denna situation leder i sig till krav på omprövning och behov av prioriteringar. Att i detta läge, såsom den borgerliga regeringen gör, föreslå kraftiga minskningar av statens och kommunernas intäkter framstår som, milt uttryckt, mindre välbetänkta.
God omvårdnad är inte gratis
I den borgerliga propagandan görs ofta gällande att den sociala sektorns resursproblem skulle lösas omgående vid en omfattande privatisering. Detta är en grov förenkling.
Sant är att t.ex. många föräldrakooperativa daghem, klarar av att bedriva verksamheten med en likvärdig standard, billigare än traditionella daghem. Liknande exempel finns självfallet även inom äldreomsorgen när t.ex. bostadsföretag samordnar och integrerar social hemtjänst med fastighetsskötsel. Nya organisationsformer med ett utökat inflytande för brukare och personal ger alltså ofta en mer kostnadseffektiv verksamhet.
Men att av detta dra slutsatsen att det är möjligt att bedriva en social omvårdnad med dagens kvalité (eller helst bättre än den vi har i dag) jämsides med kraftiga nedskärningar i såväl stat, landsting och primärkommuners utgifter är fel.
Det är sorgligt att det i den borgerliga debatten tycks saknas en djupare analys av kostnaderna för välfärden i olika system. Ändock finns gott om exempel på hur ekonomer, också närstående borgerligheten, hävdat att det finns en övertro på att organisationsförändringar löser den offentliga sektorns finansiella problem.
SNS bad t.ex. för en tid sedan fem länders oberoende professorer i hälsoekonomi syna svensk sjukvård. Budskapet var i korthet, byt inte systemet, rätta till ett antal brister.
Vilka är alternativen?
En förnyelse av den offentliga sektorn, som tar som främsta utgångspunkt att sänka kostnaderna, kommer att misslyckas. Det främsta motivet för förnyelse måste i stället vara delaktighet, samordning och påverkbarhet.
Att alternativa driftsformer generellt skulle ge personal och brukare större inflytande är dock långt ifrån självklart. Tvärtom befäster renodlat privata och/eller entreprenadlösningar den hierarkiska tradition som präglar mycket av offentlig verksamhet. För medborgarna riskerar makten bli än mer anonym än den som utövas av kommunala företrädare.
Den offentliga sektorn har i själva verket i stor utsträckning byggts upp med industrin som förebild. Sjukvården och skolan är två tydliga exempel på hur storskaliga, hierarkiska strukturer utvecklats.
Kanske är detta faktum den offentliga sektorns verkliga dilemma. Den är inte för olik, utan liknar i alltför hög grad den traditionella företagskulturen. Det är inte bara medborgarna, brukarna som känner sig främmande och revolterar mot denna kultur. Också personalen har reagerat och under högkonjunktur flytt den offentliga verksamheten för jobb i andra verksamheter.
Brukarna i centrum
Om utgångspunkten är god kvalité och ökat inflytande för brukare och personal framstår i stället kooperativa organisationsformer som en självklar modell.
Kooperativa lösningar, som begrepp, används emellertid ofta en smula slarvigt. Genom att renodla begreppen görs också en tydlig markering av på vems villkor den sociala servicen skall utformas.
Enligt vår mening finns ofta målkonflikter mellan personal och konsumenter. Det handlar om roller, organisation och makt över de dagliga besluten. På vems villkor skall servicen ske? Tillspetsat formulerat kan man fråga sig om barnomsorgen i första hand är personalens arbetsplats eller barnens och föräldrarnas andra hemmiljö? För att undvika målkonflikter är det angeläget att tydligt definiera och renodla brukarnas och personalens olika roller.
Det är därför angeläget att skilja mellan verksamhet som präglas av kontinuitet, dvs. har en varaktig karaktär för brukaren samt mer specialiserad verksamhet där konsumenten uppträder som tillfällig ''kund''. I verksamheter där konsumenten har en varaktig relation till servicen finns det goda möjligheter att stimulera framväxten av ''användarstyrda'' organisationslösningar, som t.ex. ekonomisk förening eller s.k. självförvaltning.
En konsumentkooperativ inriktning är eftersträvansvärd inom stora delar av den primärkommunala verksamheten med hänsyn till att verksamheten där spelar en påtaglig roll för den dagliga livsföringen och de behov den enskilde vill få tillgodosedda. Ifråga om hemtjänst, skola och barnomsorg, boende, omsorgsverksamhet m.m. måste användarna ges mycket stora möjligheter att påverka verksamhetens kvalité, pedagogik, öppettider samt inte minst vem som utför t.ex. integritetskänsliga uppgifter inom hemtjänsten.
Inom mer specialiserade verksamheter som t.ex. specialistsjukvården, tandvården, tekniska tjänster och förvaltning har användarintresset inte samma innebörd. Här kan ofta med fördel personalkooperativa lösningar sökas. Inom specialiserad service är det primära konsumentintresset att tjänsten produceras så effektivt och professionellt som möjligt samt att personalen är välutbildad och serviceinriktad.
Utveckling med eller utan kompass
Utvecklingen och förändringen av den offentliga sektorn går nu mycket snabbt. Det är på många sätt bra och nödvändigt -- nya modeller måste prövas för att kunna värderas. Vad som bekymrar är att utvecklingen i många avseenden tycks ske utan vare sig eftertanke eller strategisk överblick. Förändring blir ett slagord i sig utan att målen för verksamheten slås fast.
Detta slår igenom i regeringens olika uttalanden. Det är mycket tydligt i samband med att landets kommuner sköter upphandling av olika verksamheter. Alternativ som presenterar en kortsiktig attraktiv lösning ur ekonomisk synvinkel vinner ofta gehör gentemot lösningar som betonar brukarperspektivet och behovet av långsiktig stabilitet och kvalité.
Om det svenska samhället även fortsättningsvis skall präglas av den generella välfärdspolitiken är det nödvändigt att samhället är mycket tydlig över vilka motiven för en förändring av den offentliga sektorn är. Ensidigt ekonomiska motiv kan inte tillåtas styra utformningen av den sociala servicen.
Konkurrens på lika villkor
Sedan länge är statsbidragen för föräldrakooperativa daghem likställda med dem som går till kommunalt drivna förskolor. Detta är en bra och nödvändig grund för en kvalitativt god omsorg -- oavsett driftsform.
Problemet består emellertid i att ersättningsnivån i landets kommuner varierar mycket kraftigt. I en undersökning som serviceföreningen Vårat Dagis genomförde under år 1991 visade det sig att ersättningen kunde skilja mellan 7 000 kr. och 40 000 kr./barn och år. Någon motsvarande differens mellan de faktiska kostnaderna för den kommunala verksamheten i dessa kommuner fanns inte.
Detta understryker ånyo faran i att kooperativa driftsformer stimuleras i första hand för att spara pengar. Om inte kooperativen ges motsvarande ersättning som de kommunala förskolorna (självfallet parat med samma ansvar beträffande barn med särskilda behov etc.) blir de kooperativa driftsformerna inte ett alternativ för alla, utan endast för några av dem som önskar välja detta alternativ.
Det är nödvändigt att regeringen omedelbart vidtar erforderliga åtgärder för att garantera att landets kommuner ger kooperativa driftsformer ekonomiska, och andra, förutsättningar som är likvärdiga med dem som gäller för kommunal drift.
Skattefrågor m.m.
Kompensation för merkostnad till följd av moms
Landets kommuner fick fr.o.m. 1991-01-01 rätt att lyfta ingående moms. Kommunal drift av t.ex. barn- och äldreomsorg fick därigenom en konkurrensfördel jämfört med alternativa driftsformer som t.ex. ekonomisk förening.
Denna snedvridning av konkurrensen har emellertid uppmärksammats av statsmakterna och resulterade i att ett särskilt bidrag (SFS 1990:578 och 1154 samt förordning 1990:1374) tillskapades för att täcka merkostnaden som uppkommer på grund av momsen.
Kommunen kan, efter ansökan hos skattemyndigheten i berört län, få bidrag från staten med 6 % av det totala bidraget (ordinarie kommunala och statsbidrag), som gäller för t.ex. föräldrakooperativa daghem. Syftet med bidraget var självfallet att detta extra statsbidrag i sin tur skulle tillfalla de kooperativ och andra alternativa aktörer som fick extra kostnader för mat, leksaker, utrustning etc. jämfört med kommunal verksamhet. Dessvärre har det visat sig att kooperativ, trots upprepade skriftväxlingar med berörda kommuner, inte erhållit den erforderliga ersättningen. Kommunerna har alltså använt statsbidraget för att fylla sitt ''eget svarta hål''.
Detta tillvägagångssätt har i vissa fall motiverats med att momskompensationen ingår i den ordinarie kommunala ersättningen, något som oftast faller på det faktum att kommunens ersättningsregler var utformade innan de nya momsreglerna trädde i kraft.
På denna punkt bör regeringen, med omedelbar verkan, tillse att ovan nämnda missförhållanden rättas till.
Fastighetsskatten och omvårdnadsboende
Den nyligen beslutade Ädel-reformen är i viktiga avseenden en bostadspolitisk reform. Detta är en utmaning som inte minst bostadskooperationen antagit. Utgångspunkten för de lösningar som presenterats av bl.a. HSB är att man också som gammal skall ''bo på egna villkor''. I det kooperativt driva omvårdnadsboendet har en viktig ambition varit att få till stånd en måttlig skala samt att integrera gruppbostäder i normalproduktionen. Det finns vidare en generell strävan att utforma gruppbostäderna på ett sådant sätt att de med enkla medel kan erbjudas och anpassas till de olika behov som olika kategorier boende har. Såväl unga handikappade, trafikskadade och rörelsehindrade som äldre och dementa personer. Detta förutsätter fullgoda bostäder.
Bostadskooperationens satsning synes stämma väl överens med riksdagsbeslut på området. Riksdagens beslut motverkas emellertid av fastighetsskattens utformning.
Fastighetsskatt utgår som bekant endast för vissa taxeringsenheter. Dessa är småhusenheter och hyreshusenheter samt i vissa fall lantbruksenheter. Fastighetsskatt utgår således inte för s.k. specialenheter.
Specialenhet är en taxeringsenhet som bl.a. innehåller specialbyggnad vilket bl.a. är liktydigt med vårdbyggnad. Med vårdbyggnad avses ''Byggnad som används för sjukvård, nykterhetsvård, narkomanvård, barnavård, kriminalvård, arbetsvård, åldringsvård eller omsorg om psykiskt utvecklingsstörda'' (2 kap 2 § FTL). RSV anger i sin Handbok för fastighetstaxering 1988, sid. 28: ''Servicehus och liknande, som till övervägande del upptas av bostadslägenheter med kök, bör inte indelas som vårdbyggnad, även om byggnaden också innehåller gemensamma utrymmen och de boende kan få hjälp med sjukvård, matlagning och annan tillsyn.''
Slutsatsen av vad som framförts ovan är att det alltså är de enskilda lägenheternas standard som är avgörande för hur ett ''omvårdnadsboende'' indelas ur fastighetsskattesynpunkt (oavsett vi talar om gruppboende, miniålderdomshem eller liknande). Med fullvärdiga lägenheter bör således, enligt RSVs tolkning, omvårdnadsboende indelas som hyreshusenhet och därmed komma att påföras halv respektive hel fastighetsskatt efter fem respektive tio år. Med spartanska, små och icke fullvärdiga lägenheter, bör omvårdnadsboendet, likaledes enligt RSVs uppfattning, i stället indelas som vårdbyggnad och därmed komma att vara helt undantaget från fastighetsskatt.
Detta kan inte vara rimligt då det i praktiken innebär en styrning till förmån för små, flexibla rumsenheter samlade i separata fastigheter. Detta står i direkt strid med Ädels intentioner om behovet av att integrera boende i särskilda former med normalproduktion.
Fastighetsskatten bör självfallet ändras i detta avseende så att konkurrensneutralitet uppkommer avseende val av lägenhetsstandard och skala för olika projekt.
Skattesituationen för kooperativt driven omsorg
Ett problem som behandlats i olika sammanhang, bl.a. av den s.k. Nykoopföretagsutredningen i sitt betänkande SOU 1991:24 gäller ''tillfälliga överskott'' hos t.ex. föräldrakooperativa daghem.
Bakgrunden är i korthet att i många kommuner är de kommunala ersättningsreglerna för kooperativ barnomsorg utformade så att de ger betydligt lägre ersättning för barn som är över tre år än de som är under.
Eftersom barngruppen i ett nytt föräldrakooperativ under de första verksamhetsåren som regel består av små barn (under tre år) kommer kooperativet de första åren att få en hög ersättning relativt den ersättning som erhålles när majoriteten av barnen fyllt tre år. Det har därför blivit vanligt att föreningarna långsiktigt försöker stärka sin ekonomi genom att bygga upp ett kapital som kan utnyttjas när ersättningsnivån sjunker.
Denna typ av (nödvändig) ekonomisk planering missgynnas emellertid av gällande skatteregler. I klartext innebär det att föräldrar på ett kooperativt daghem i praktiken betalar skatt på samma pengar två gånger. Först genom normal inkomstskatt och därefter på den ''vinst'' som enligt nuvarande regler drabbar en kooperativ verksamhet som söker bedriva en långsiktigt ansvarsfull verksamhet enligt ovan.
Regeringen bör ta initiativ till att detta missförhållande elimineras.
Hinder mot kooperativ utveckling
Den ökade förekomsten av kooperativa alternativ inom den offentliga sektorn ställer allt större krav på en kompetent och neutral beställarorganisation inom kommunerna.
Regeringen bör ta initiativ till en analys av formerna för kommunernas upphandlingsverksamhet samt utarbeta principer för hur denna bör gå till i framtiden. Det är särskilt angeläget att kommunernas anbudsförfarande väger in andra aspekter än kortsiktiga ekonomiska effekter. Exempel på sådana faktorer är t.ex. brukarnas möjligheter att påverka verksamhetens innehåll, långsiktigheten i verksamheten samt möjligheten att vid behov förändra verksamhetens inriktning.
Även om kooperativ är bäst i det småskaliga perspektivet kan det finnas sammanhang där samverkan regionalt eller nationellt är viktigt. Det kan handla om att investera i viss utrustning eller skaffa sig tillgång till kvalificerad och kostnadskrävande kompetens. För de lokala kooperativen kan det då vara naturligt att samverka i en ekonomisk förening eller, med en internationell term, ett sekundärt kooperativ. Detta kan inte minst bli fallet för nybildade kooperativ inom vård- och omsorgssektorn.
Inom bolagsrättens område finns lagstiftning beträffande koncerner. En koncern består av ett moderbolag med döttrar. De ekonomiska föreningarna erbjuds ingen sådan möjlighet. Den koooperativa ''koncernbildningen'' brukar kallas federation. En federation är dock raka motsatsen till en koncern genom att koncernen ägs uppifrån medan federationen ägs nedifrån.
I huvudsak torde de flesta bestämmelserna i lagen om ekonomiska föreningar också kunna tillämpas på federationer. Bl.a. när det gäller medlemskapets ingående och upphörande finns allvarliga begränsningar. En federation har juridiska personer som medlemmar. Föreningslagen tycks dock förutsätta att medlemmen i en ekonomisk förening är en fysisk person. Det förefaller dock orimligt att betrakta en stor ekonomisk förening som likvärdig med en enskild individ. Den enskilda individen kan träda in eller ut ur föreningen utan att det har någon märkbar effekt för föreningens verksamhet medan motsvarande vad gäller en förening kan få omfattande konsekvenser för övriga medlemmar. Föreningslagen borde därför innehålla regler som är bättre anpassade till detta förhållande.
En översyn av föreningslagen med syfte att underlätta bildandet av federativa organisationer bör därför komma till stånd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utvecklingen och förnyelsen av den offentliga sektorn måste vila på den generella välfärdspolitikens grund, sådan den beskrivs i motionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att förnyelsen av den offentliga sektorn utgår ifrån behovet av att stärka medborgarnas direkta inflytande över den sociala omvårdnaden och servicen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konkurrensneutralitet när det gäller den kommunala ersättningsnivån till kooperativt respektive kommunalt driven social omsorg,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunernas tillämpning av statsbidraget rörande ''kompensation för merkostnader till följd av moms'' SFS 1990:518 och 1154 samt förordningen 1990:1374,1
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fastighetsskatten m.m.,2
6. att riksdagen som mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att föreningslagen bör ses över med syfte att underlätta bildandet av federativa organisationer.3
nStockholm den 27 januari 1992 Roland Sundgren (s) Inga-Britt Johansson (s) Oskar Lindkvist (s) Nils T Svensson (s) Håkan Strömberg (s) Reynholdh Furustrand (s) Sören Lekberg (s)
1 Yrkande 4 hänvisat till FiU 2 Yrkande 5 hänvisat till SkU 3 Yrkande 6 hänvisat till LU