Homosexuella har under långa tider varit en förföljd och förtryckt grupp. Även staten/lagstiftaren betraktade till långt in på 1900-talet homosexualitet som något avvikande och homosexuella män och kvinnor betraktades som potentiella säkerhetsrisker. Ända fram till slutet av 1970- talet betraktades homosexualitet som en sjukdom av Socialstyrelsen.
Det förtryck som staten tidigare utövade mot homosexuella har dock minskat rejält. Riksdagen uttalade för 19 år sedan att homosexuell samlevnad ur samhällets synpunkt var likvärdig med heterosexuell sådan. En stor utredning om homosexuellas situation i samhället genomfördes under 1980-talet. En speciell sambo-lag för homosexuella har införts. Just nu pågår ett utredningsarbete som syftar till att ge homosexuella rätt att registrera sitt partnerskap.
Även om det officiella förtrycket och diskrimineringen av homosexuella har minskat återstår på en rad områden lagregler och andra regler som diskriminerar homosexuella och deras möjligheter att på samma villkor som heterosexuella leva sina liv.
Homosexuella par har i dag ingen möjlighet att reglera sin samlevnad. I stället tvingas homosexuella att avtalsvägen lösa frågor om arv, försäkringar etc. Det är tidsödande, krångligt och dyrt. Dessutom går det med nuvarande regler inte att avtalsvägen lösa alla de frågor som ett civilrättsligt äktenskap/ partnerskap skulle kunna lösa. Denna uppenbara diskriminering av homosexuella kan endast lösas genom att homosexuella ges laglig möjlighet att registrera sin samlevnad.
På en rad områden har homosexuella sammanboende sämre förmåner och skydd än vad heterosexuella sammanboende har.
Homosexuella sammanboende som har barn kan inte få del av tillfällig föräldrapenning.
De övergångsregler som gäller för efterlevandeskydd i lagen om allmän försäkring gäller inte heller för homosexuella sammanboende.
Lagen om bostadsbidrag bortser från att människor kan tänkas ha valt att leva samman med en person av samma kön. Homosexuella sambor kan inte få bostadsbidrag.
En person som har ett sambo-förhållande med en person av samma kön och som kallats in att göra värnplikt har inte samma rättigheter som en heterosexuell vad gäller familjebidrag. Riksförsäkringsverkets allmänna råd till familjebidragslagen och till familjebidragsförordningen bortser från möjligheten att en värnpliktig kan tänkas leva i ett homosexuellt förhållande.
Förordningarna om grupplivförsäkringar för AMU- elever, doktorander och värnpliktiga diskriminerar också homosexuella.
En homosexuell som vill göra sin partner till förmånstagare av livförsäkring har i dag uppenbara svårigheter att få försäkringsbolagen att acceptera detta. De flesta försäkringsbolag tillåter idag inte att en homosexuell sambo sätts in som förmånstagare.
Lesbiska kvinnor som vill skaffa sig barn genom insemination förhindras i dag att göra detta genom lagen om insemination. I stället tvingas man att åka till exempelvis Danmark för insemination. Alternativt får man ''ragga'' upp någon okänd man för att lösa ''inseminationen''.
Om en av parterna i ett homosexuellt förhållande skulle vilja adoptera den andra partens barn går detta inte i dag. Lagstiftaren tillåter inte heller att homosexuella par får göra s.k. närståendeadoption, trots att det homosexuella paret i förhållande till andra möjliga adoptionsföräldrar kan anses vara den bästa lösningen för barnet.
För utsatta och förföljda folkgrupper exempelvis invandrare finns i dag ett visst lagstöd som syftar till att stoppa hets mot folkgrupp. Homosexuella omfattas inte av dessa. Brottsbalken bör förändras så hets mot folkgruppen homosexuella betraktas som ett kriminellt beteende. För att förhindra sådan hets mot folkgrupp som kan ske via tryckta skrifter och etermedia bör tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen kompletteras med regler som stärker folkgruppen homosexuellas ställning.
Ovan nämnda lagar och förordningar bör omgående ses över och förändras så den uppenbara diskrimineringen av homosexuella upphör.
För att i framtiden förhindra lagstiftning som diskriminerar homosexuella bör ett tillägg göras i Regeringsformen. Det var också något som föreslogs av den s.k. homosexutredningen (SOU 1984:63).
Homosexuellas rättigheter i omvärlden
Även på ett internationellt plan föreligger diskriminerande regler mot homosexuella. Flyktingar som på grund av sin homosexualitet söker en fristad i ett annat land har betydligt sämre möjligheter till asyl än de som uppger politisk förföljelse. Detta trots att man på sannolika grunder kan anses ha samma behov av skydd. Den svenska utlänningslagens flyktingdefinition bör därför ändras. Sverige bör också verka för att 1951 års Genèvekonventions flyktingdefinition ändras så att flyktingar som uppger förföljelse på grund av homosexualitet får samma status som exempelvis politiska flyktingar vid ansökan om asyl.
De homosexuellas ställning behöver stärkas i en rad internationella konventioner. Det tilläggsprotokoll till Europakonventionen om mänskliga rättigheter som just nu behandlas i Europarådets Parlamentariska Församling bör stödjas av Sverige. Genom ett antagande av detta tilläggsprotokoll skulle konventionen komma att omfatta även homosexuella.
Även i FN bör Sverige agera för att frågor om homosexuellas mänskliga rättigheter tas upp. Det är något som Nordiska Rådet dessutom krävt i en av sina rekommendationer. Ett agerande i FN är av utomordentlig vikt med tanke på de mycket besvärliga förhållanden homosexuella lever under i många av världens länder.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av lagstiftning och andra regler som diskriminerar homosexuella och deras samlevnad,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Sveriges agerande i internationella sammanhang för att tillförsäkra homosexuella deras mänskliga rättigheter.1
Stockholm den 27 januari 1991 Kent Carlsson (s) Ulrica Messing (s)
1 Yrkande 2 hänvisat till UU