Propositionens huvudsakliga innehåll
Den nya läkemedelslagen är en anpassning av svensk lagstiftning till EGs regler, och regeringen avser att lagen ska träda i kraft samtidigt med EES-avtalet.
Allt som ska säljas som läkemedel ska kontrolleras av läkemedelsverket: läkemedel, naturmedel, sårsalvor, liniment m.fl.
Homeopatiska preparat ska fortsättningsvis inte heller räknas till mediciner men ska registreras hos läkemedelsverket genom ett enkelt förfarande.
Kontrollen av alla läkemedel skall handhas av läkemedelsverket.
Patienten ska ha rätt till en skriftlig information om det läkemedel som han köper.
Läkemedelsnamn
Vänsterpartiet anser att läkemedel ska benämnas med sina substansnamn, generiska namn plus namnet på tillverkaren. De namn som nu finns är ofta fantasinamn som skapas av läkemedelsföretagens marknadsförare. Med ett generiskt namn elimineras risken att patienten tror sig äta olika sorters mediciner medan han i verkligheten intar samma kemiska substanser. Patienter kan också med detta enkla förfarande lättare undvika en omedveten överdosering. Substansnamn är vanligt förekommande på kontinenten och i Nordamerika.
Generiska namn bidrar till att underlätta användandet av synonyma läkemedel när man enkelt och snabbt kan se namnet i relation till priset. Att regeringen inte föreslagit substansnamn på läkemedel ser vi som en eftergift åt läkemedelsindustrin som inte vill ha en sådan lagstiftning.
Kliniska prövningar
Insynen i den kliniska prövningen av läkemedel är dålig. Visserligen föreligger det en rapporteringsskyldighet men det stora antalet prövningar som görs innebär att socialstyrelsen har svårt att följa verksamheten och vid behov avbryta dem. De etiska kommittéerna har heller inte i uppdrag att följa prövningarna utan ska granska dessa innan de påbörjas.
Vänsterpartiet vill öka den offentliga insynen i prövningsverksamheten, och vi anser att samma offentlighetsprincip borde gälla som i USA. Detta skulle stärka patienternas och patientorganisationers möjlighet till insyn. Om kliniska prövningar blev offentliga skulle vi också få en mer öppen debatt om olika läkemedels verkningar och därmed snabbare få bort skadliga mediciner från marknaden.
Om informationsplikten
Reglerna som tar upp information om läkemedel är vagt formulerad. Vi anser att det ska specificeras vem som ska ha ansvaret för informationen. Detta kan exempelvis göras genom att slå fast att de som yrkesmässigt tillverkar, inför eller överlåter ett läkemedel skall lämna sådan information som behövs för en ändamålsenlig användning av läkemedlet. Därefter bör läkemedelsverket utforma direktiv för vad en läkemedelsinformation ska innehålla.
Patientombudsman
Vänsterpartiet har i ett flertal år krävt tillsättandet av en patientombudsman. Patienterna är i ett stort behov av någon som kan biträda dem vid konflikter med sjukvården. Inom läkemedelsområdet har det inte saknats sådana konflikter. Det finns ett stort behov av en kunnig ombudsman som kan biträda patienter och grupper av patienter vid problem som uppstår med förskrivare och tillverkare av läkemedel.
Naturmedel m.m.
Vänsterpartiet anser att det inte behövs någon reglering av naturmedel, fria läkemedel (salvor, liniment) och homeopatiska preparat. Vi anser att dessa kan kontrolleras av livsmedelsverket och kemikalieinspektionen och stå under respektive lagstiftning. Detta bör ge garantier att preparaten är ofarliga att använda. I övrigt kan människor själva få bestämma hur och när de vill använda dessa medel.
Vill någon tillverkare ha läkemedelsetikett på sitt preparat så blir det upp till denna att få en prövning till stånd. Läkemedelsverket får sedan bestämma om det skall betraktas som läkemedel och inordnas i sortimentet.
Lagen och EES-avtalet
I propositionen skriver regeringen: ''Lagstiftningen föreslås träda i kraft samtidigt som det avsedda EES- avtalet.'' Vi ställer oss frågande till detta förfaringssätt. Är det en ny läkemedelslag vi behöver så ska den antas oberoende av om Sverige får något avtal eller inte. Med regeringens skrivning kan vi tydligen klara oss utan denna lagstiftning. EES-avtalet överordnas lagen. Vänsterpartiet föreslår att riksdagen beslutar om att den nya läkemedelslagen träder i kraft den 1 januari 1993.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att substansnamn används på läkemedel enligt vad i motionen anförts om beteckning som innehåller generiskt namn och namnet på tillverkaren,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag som syftar till ökad insyn i läkemedelsprövningen enligt vad i motionen anförts om att offentlighetsprincipen skall gälla för dessa prövningar,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utformningen av informationsplikten i läkemedelslagen,
4. att riksdagen hos regeringen begär förslag om inrättande av en patientombudsman enligt vad i motionen anförts om biträde för patienter mot förskrivare och tillverkare av läkemedel,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inte läkemedelsverket skall handlägga frågor som rör naturmedel, fria läkemedel och homeopatiska preparat,
6. att riksdagen beslutar att den nya läkemedelslagen skall träda i kraft den 1 januari 1993 enligt vad i motionen anförts om ett oberoende till EES-avtalet.
Stockholm den 10 april 1992 Gudrun Schyman (v) Berith Eriksson (v) Björn Samuelson (v) Eva Zetterberg (v) Annika Åhnberg (v)