Riksdagen har under våren 1991 fattat beslut om att de särskilda ungdomshemmen, s.k. § 12-hem, skall föras över till statligt huvudmannaskap under 1992. Socialutskottet har i sitt betänkande ställt två övergripande krav på vården:Alla ungdomar som behöver tvångsvård skall beredas plats.Vårdutbudet skall vara väldifferentierat.
Förhoppningsvis kommer dessa åtgärder att medföra ett effektivare utnyttjande av befintliga resurser så att verkligen alla som behöver vård bereds plats och att de också kan få en mer individuellt anpassad tvångsvård.
Två grupper måste dock stå i focus för framtida och snara åtgärder. Det är dels den lilla grupp flickor som i dag har små möjligheter att få adekvat vård under humana former, dels den mycket lilla grupp tungt belastade ungdomar, där hittillsvarande tvångsmöjligheter varit för svaga för att ge dem en chans till bättring.
Det finns i dag bara en institution som erbjuder tvångsvård enligt LVU enbart för flickor, nämligen Brättegården i Vänersborg, som har 23 platser varav åtta är slutna. Göteborgs kommun planerar att starta en institution för flickor i Falkenberg med 12 platser varav fem slutna. Dessutom finns ett visst antal platser på blandade hem, ibland med särskilda grupper eller enheter för flickor.
Det är välkänt att flickor far mycket illa i blandade miljöer och att det länge varit ett önskemål bland föreståndarna att flera enheter för enbart flickor skapas.
Flickornas speciella svårigheter måste uppmärksammas och en differentiering av vården måste kunna leda till fler okonventionella alternativ som t.ex. det alternativa vårdhemmet Stall Frossarbo där flickor får chansen att lära sig ett avancerat hantverksyrke.
Den lilla grupp ungdomar, svårt brottsbenägna och brottsbelastade, missbrukare m.m., som inte är behandlingsbara inom dagens vårdformer måste få möjlighet till normalisering i speciella hem med riksintag, längre inlåsningstider än två månader och med medveten pedagogik.
För dessa, de svåraste, tidigt störda, utagerande ungdomarna är en längre sluten vårdform den kanske enda chansen. I en öppen miljö flyr de alla adekvata vuxenkontakter och två månaders sluten vård räcker inte för att bryta sviterna efter ett mångårigt ''gräns-'', och från samhällets synpunkt, ''normlöst liv''. De hinner helt enkelt inte bli behandlingsbara.
I en låst miljö en längre tid, upp till sex månader, minskar möjligheterna för dem att fly vuxenkontakter och de tvingas reagera på sin miljö. Grupperna och därmed behandlingsenheterna måste vara små, tre till högst fem personer. De kan då få möjligheten att upptäcka att det ej går att manipulera omgivningen med hot och våld. Det är missriktad humanitet att neka dessa den pedagogiska behandlingsmöjlighet en längre inlåsning ger med kanske en för denna mycket speciella och svåra grupp sista möjlighet att återinträda i det normala samhället.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om speciellt behandlingskrävande ungdomar,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att särskilt uppmärksamma behovet av fler vårdhemsenheter för enbart flickor,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de svårast belastade ungdomarna bör behandlas vid särskilda enheter med låsbarhet upp till 6 månader, klart gränssättande miljöer och medveten pedagogik.
Stockholm den 27 januari 1992 Leif Carlson (m) Inger René (m)