Riksdagen har beslutat att staten skall ta över vård för ungdomar med behov av särskild tillsyn i s.k. § 12-hem. I kommittédirektiven framgår att förutsättningarna för att överföra de särskilda ungdomshemmen till statligt huvudmannaskap skall utredas, vidare skall missbrukarvårdens innehåll och organisation belysas, främst då den vård som bedrivs på tvångsvårdens institutioner s.k. § 23-hem.
Bristen på adekvat vård och även tillgången på kvalificerade vårdplatser har varit ett omfattande problem för den kommunala socialtjänsten under senare tid. Det har uppkommit situationer där vård inte kunnat genomföras trots väl dokumenterat behov på grund av brister inom institutionsvården, detta gäller såväl unga som vuxna. Vid bedömningen av behov av insatser från socialtjänstens sida har i vissa fall hänsyn tagits till vilka möjligheter det finns att erhålla plats på institution. Det har också framförts kritik att särskilt vårdkrävande ungdomar har möjlighet att ''straffa ut sig'' från institutioner med följd att inga alternativ återstår.
Inom den vuxna missbrukarvården har det utkristalliserats s.k. gråzoner, där ingen huvudman vill påta sig ansvaret. Detta gäller främst mellan psykiatrisk vård och missbrukarvård. Vid bestämmande av vårdform söker man definiera vad som är huvudproblematiken hos den enskilde. Något vårdalternativ där både vård för psykiska problem och missbrukarproblem kan erbjudas är svårt att finna.
Kostnaderna för institutionsvården har drastiskt ökat för placerande kommuner. Detta kan få till följd att kommunens ekonomiska förutsättningar och förmåga styr behovet av vård och inte det faktiska vårdbehovet hos den enskilde.
Få verksamheter inom den offentliga sektorn har privatiserats i sådan takt och omfattning som institutionsvården. En välmotiverad oro finns att privata vinstintressen kan överordnas vårdinnehåll. Så allvarliga ingripanden i människors livssituation, som det här är fråga om, ställer särskilt höga krav på kvalitet i verksamheten och på tillsyn och kontroll från tillsynsmyndigheten.
Det är helt oacceptabelt att det inträffat, att insatserna vid vissa institutioner periodvis reducerats till en förvaring av klienterna på grund av brist på resurser och/eller kompetens. Som exempel kan nämnas bristen på tillgång till psykiatriskt expertstöd, eller för låg personaltäthet i kombination med bristande erfarenheter eller kunskap hos personalen. Tvångsvård måste alltid bedrivas med mycket hög kvalitet, om tvånget som sådant skall kunna legitimeras och accepteras.
Huvudmannaskap och drift
Den institutionsbundna missbrukarvården och ungdomsvården bör ses i ett sammanhang och ges en finansiell, organisatorisk och i övrigt likartad reglering, som underlättar samordning och helhetssyn. Däremot är det väsentligt att ungdomsvården inklusive § 12-hemmen verksamhetsmässigt är separerade från vuxenvården och § 23-hemmen.
Ett statligt huvudmannaskap för vården skall syfta till att garantera kvalitet och rättssäkerhet samt att nödvändiga resurser avsätts för verksamheten. Detta innebär inte att staten måste driva vården i egen regi, då erfarenheterna av statliga institutioner, som lätt blir isolerade från övriga samhället, är negativa. Detta var ju bl.a. en anledning till att vården tidigare fördes över från staten till kommun och landsting.
Vad som krävs är en starkare styrning av mål och kvalitet i verksamheten samt en effektivare kontroll över kostnadsutvecklingen. Detta kan åstadkommas främst genom att staten ställer upp tydligare mål och normer för verksamheten och dessutom ställer krav på kvalitetssäkring. Tillsynsmyndigheten måste då också ges förstärkta resurser för styrning och uppföljning. Genom ett sådant förfaringssätt kan driften av verksamheten ligga kvar i kommunerna, landstingen. Genom ett sådant förfarande kan den integration och den närhet som finns i den kommunala verksamheten upprätthållas samtidigt som verksamheten kan ges stöd och garanti avseende resurser och kvalitet.
Då det gäller tvångsvård, bör denna, på grund av sin karaktär och de höga krav som bör ställas på rättssäkerhet och offentlig insyn även i vårdprocessen, endast bedrivas i offentlig regi. I övrigt bör alternativa driftsformer och entreprenörer kunna verka inom området. Då en stor andel av vårdtagarna vid tvångsinstitutionerna har allvarliga psykiska störningar som försvårar och omöjliggör socialt behandlingsarbete, om inte samtidigt psykiatriska insatser görs, bör huvudmannen för den psykiatriska öppenvården vara skyldig att tillse att psykiatriskt vårdteam finns att tillgå kontinuerligt under tvångsvården.
Kontinuitet i vårdkedjan har en avgörande betydelse för behandlingsresultatet. Därför bör kommunerna åläggas att ansvara för en behandlingsplan som omfattar hela vårdkedjan och som också omfattar insatser efter institutionsvården. Det bör bl.a. innefatta psykosociala stödinsatser samt insatser för att skapa möjligheter för den enskilde vårdtagaren att få såväl utbildning eller arbete som bostad. Kommunerna bör också åläggas att svara för de resurser som möjliggör en sådan planering och sådana insatser.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om huvudmannaskap och drift av ungdomsvården och missbrukarvården vid ett förstatligande av verksamheten,
2. att riksdagen hos regeringen begär att socialtjänstkommittén ges i uppdrag att vid utformandet av förslag till sociallagstiftning beakta behovet av kommunal samordning av behandling och stödinsatser.
Stockholm den 24 januari 1992 Anita Johansson (s) Ulla-Britt Åbark (s)