Regeringens proposition om ny läkemedelslag m.m. innebär en anpassning av de svenska reglerna på läkemedelsområdet till det förslag om europeiskt ekonomiskt samarbete (EES-avtal) som nu föreligger.
På en punkt önskar vi göra ett förtydligande. Det gäller de kliniska prövningarna av nya läkemedel.
I Sverige var vi tidigt ute när det gällde reglering av prövning av nya läkemedel på både djur och människor. För klinisk prövning fordras t.ex. sedan 60-talets mitt att man anmält prövningen till läkemedelsverket och dess föregångare socialstyrelsens läkemedelsavdelning och statens farmacevtiska laboratorium samt fått den godkänd av en etisk kommitté.
Bedömningen av de kliniska prövningarna omfattar såväl kemisk-farmacevtisk som farmakologisk-toxikologisk och klinisk värdering av eventuell nytta och risker med läkemedlet. Redan när den här verksamheten började insåg man vikten av att handläggningen av ärendena inte fick fördröja igångsättningen av prövningarna. Till en början kunde ett företag starta en klinisk prövning 14 dagar efter det att en anmälan ingivits om myndigheten inte hört av sig. Denna tid har sedan utsträckts på grund av att ärendena blivit mer komplicerade och kraven på säkerhet höjts. Under den tid ärendena behandlats har de kunnat kompletteras med bedömningen från en etisk kommitté.
Vi anser det angeläget med en noggrann bedömning av ett läkemedels egenskaper innan det får prövas på människa. Samtidigt är det viktigt att bedömningen inte drar ut på tiden. Därför anser vi att det måste läggas fast en tidsgräns, lämpligen på sex veckor, före vilken läkemedelsverket måste ta ställning till ansökan. Det måste också vara möjligt att göra den etiska prövningen parallellt med bedömningen hos läkemedelsverket. De etiska kommittéerna sammanträder relativt sällan och om man inte kan arbeta med parallella bedömningar löper man risk att allvarligt försena igångsättandet av de kliniska prövningarna. Det i sin tur kan leda till att Sverige inte längre är attraktivt som prövningsland vilket vore olyckligt. Det är alltid en fördel att de läkemedel som skall användas i den egna befolkningen också prövats i det egna landet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om handläggningen av de kliniska prövningarna.
Stockholm den 9 april 1992 Ulla Orring (fp) Barbro Westerholm (fp)