Misshandel inom familjen förekommer. Nu kommer också uppgifter om att äldre människor i eget boende, som blivit beroende av en närståendes insatser för sin omvårdnad, också kan utsättas för misshandel.
Detta kan bli ett stort problem i framtiden när allt fler äldre människor ges möjligheten att få sin vård och omsorg i det egna hemmet.
Av naturliga skäl minskar problemet med en väl fungerande hemtjänst och avlastningsservice för anhöriga. Men i dag vet vi att det finns stora brister inom hemtjänsten i en del kommuner. Orsaken är välkänd. Det är den stora besparingsivern som därmed också ger rekryteringsproblem av vårdbiträden.
Dessa brister måste i första hand undanröjas så att den som är i behov av omvårdnad inte tvingas bli beroende av en närståendes insatser på grund av att kommunen inte ger det bistånd som vårdtagaren har rätt till enligt socialtjänstlagen.
I de flesta fall gör anhöriga stora insatser med en omsorgsfull omvårdnad, men undantag finns och det är här uppmärksamheten måste inriktas.
Den utomstående person som lättast kan upptäcka att misshandel pågår är vårdbiträdet som hjälper den äldre vårdtagaren.
Därför bör kommunerna åläggas ge information och utbildning till vårdbiträden om hur de kan upptäcka att misshandel förekommer och hur man kan ge vårdtagaren stöd i en sådan svår situation.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att socialstyrelsen åläggs vidta åtgärder, t.ex. på utbildningsområdet, syftande till att personalen inom hemtjänsten bättre skall kunna bedöma och hantera misshandelsfall av den art som redovisas i motionen.
Stockholm den 23 januari 1992 Maja Bäckström (s)