En fråga som länge har diskuterats inom invandrarnas egna organisationer är det problem som uppstår bland dem som endast talar lite eller ingen svenska. Dessa blir ofta isolerade på äldre dar. Det är svårt att delta i svensktalande pensionärsgruppers verksamheter och risken att hamna i sysslolöshet och apati är stor. Detta medför också att hälsan försämras.
Man har redovisat exempel på hur invandrare på sjukhus, trots att det finns tvåspråkig personal, inte har kunnat få föra något längre samtal på sitt eget språk mer än kanske någon timme per vecka, och därför till slut legat kvar i sin säng helt passiva. Detta fenomen är ju för övrigt väl känt från alla understimulerade grupper.
Diskussionen om att klara en del av detta problem genom kooperativa former har kommit igång även bland invandrarorganisationer. Brukare-, anhörig- och personalkooperativ eller en blandning av dessa nämns i sammanhanget.
Så har exempelvis den Finska folkhögskolan i Angered i Göteborg arbetat fram en modell för att kunna driva ett dagcenter för äldre finska invandrare. Man har även fått pengar från kommunen för att kunna starta verksamheten.
Samma modell kan med fördel användas på andra handikappgrupper t.ex. förståndshandikappade.
Förnyelse av offentlig sektor i kooperativ form diskuteras nu inom de flesta områden. Den modell som finska folkhögskolan nu tagit fram kan förmodligen med fördel användas av många invandrargrupper. För de mindre språkgrupperna är det kanske den enda möjligheten att kunna hjälpa sina gamla till en meningsfull vardag. Det är därför angeläget att följa verksamheten och sprida information om de kooperativa möjligheterna. Invandrarrådet och invandrarorganisationerna kan utgöra en bra informationsväg. Man bör också undersöka möjligheten att via Kooperativa institutet ta fram utbildningsmaterial på olika språk.
Civildepartementet bör genom Kooperativa rådet ta de initiativ som behövs för att information skall nå de berörda grupperna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kooperativa alternativ i vården av äldre invandrare.
Stockholm den 23 januari 1992 Inga-Britt Johansson (s) Alf Egnerfors (s) Bo Bernhardsson (s) Marianne Carlström (s) Jan Andersson (s) Ingrid Andersson (s) Lahja Exner (s)