Socialpolitiken är en viktig del i välfärdssamhället. Den svenska välfärdspolitiken är utformad utifrån övertygelsen att alla människor har ett lika värde och att alla människor har samma grundläggande behov av social trygghet, vård, omsorg och utbildning. För att garantera en välfärd för alla tillkom den gemensamma sektorn. En offentligt finansierad och demokratiskt styrd verksamhet skall garantera tillräckligt med resurser, rättvist fördelade.
En viktig del i välfärdspolitiken är de trygghetssystem som omfördelar resurser mellan olika grupper och skeden i livet. Genom den offentligt finansierade socialpolitiken utjämnas skillnaderna i sociala och ekonomiska villkor mellan barnfamiljer och familjer utan barn, mellan gamla människor och folk i arbete, medan arbetsföra och handikappade, mellan friska och sjuka människor.
Genom en kombination av kommunal självstyrelse och centrala beslut kan välfärdsmålen förverkligas. Den viktigaste förutsättningen för en framgångsrik välfärdspolitik är en stark ekonomi med god tillväxt, stabila priser, hög sysselsättning och goda offentliga finanser. Arbete är grunden för välfärd och trygghet. Det gäller både den enskilda människan och välfärdssystemens finansiering. Hög sysselsättning bidrar till att det sociala skyddsnätet kan hållas intakt. En hög arbetslöshet däremot ökar trycket på de sociala kostnaderna samtidigt som samhällets skatteinkomster minskar.
Det besvärliga arbetsmarknadsläget kopplat till den djupa lågkonjunkturen och det kommunala skattestoppet försätter nu flera kommuner i en besvärlig situation. Risken är att välfärdsmålen inte uppnås genom den svåra situation som den borgerliga regeringens politik skapar.
Socialtjänsten
Under 60- och 70-talen hade vi i Sverige en intensiv socialpolitisk debatt. Vi gjorde upp med det gamla fattigvårdstänkandet och skapade den nya socialtjänstlagen (SoL), präglad av helhetssyn, respekt och frivillighet.
Den nya lagen tog sin utgångspunkt i en positiv människosyn, där alla människor betraktas som aktiva, sociala varelser med både vilja och förmåga att ta ansvar för sig själva och andra och inte minst förmåga att utvecklas och ''växa'' om förutsättningar ges till detta.
Klienternas ställning stärktes. Rättssäkerheten ökade. Socialbidraget blev en rättighet.
SoL är ett instrument för förändring med nya krav på förebyggande arbete för att så långt möjligt förhindra eller begränsa sociala problem. SoL har också gett oss vidgade rättigheter till bistånd t.ex. ifråga om barnomsorg, hemtjänst och socialt stöd.
Sammantaget kan socialtjänsten ses som ett av flera instrument för att främja välfärd, livskvalitet och social balans. En fin tolkning av begreppet välfärd är den finländske samhällsforskaren Erik Allardts, med dess tre dimensioner -- att ha, att älska och att vara. Det är viktigt att ha tillräckliga inkomster, en god bostad, hälsa osv. Men vi behöver också gemenskap och relationer till människor som står oss nära, att älska och bli älskad. Upplevelser av att vara oersättlig och betyda mycket för någon eller några, ligger i dimensionen att vara.
Detta välfärdsbegrepp innefattar det som de flesta av oss menar med ordet livskvalitet. Det rör det existentiella, om tillvarons mening och våra relationer till andra människor. Det ligger väl i linje med socialtjänstens människosyn och samhällssyn: att garantera materiell grundtrygghet, frigöra och utveckla enskilda och gruppers resurser och främja människors aktiva deltagande i samhällslivet.
Uttrycket social balans sammanfattar inriktningen av en medveten, fördelningspolitisk samhällplanering. Utgångspunkten är att minska skillnaderna i resursfördelning mellan människor och grupper var vi än bor i landet, regioner eller kommuner.
Nu, en bit in på 1990-talet kan vi både med kunskap och känselspröt notera att 1980-talet inneburit stora förändringar på det sociala området, vilket i sin tur inneburit att socialtjänstens förutsättningar att klara de uppgifter som anges i socialtjänstlagen förändrats.
Stora organisationsförändringar har genomförts. Decentralisering från stat till kommun, från landsting till kommun och inom landstingen och kommunerna. Staten har släppt sitt grepp och kommuner och landsting har fått ökad frihet att utforma innehållet. På verksamhetsnivå har personalen fått större inflytande och ansvar över innehållet.
Friare nämndorganisation genom den nya kommunallagen ger kommunerna och landstingen ökad frihet att utforma sin nämndorganisation efter lokala förutsättningar. Nu senast beställar/utförarnämnder på socialtjänstens område.
Vid sidan om dessa organisationsförändringar finns också en uttalad strävan att överbrygga gränserna mellan olika sektorer för att nå både verksamhetsvinster och effektivitetsvinster. Bästa exemplet är ÄDEL-reformen med dess helhetssyn på pensionärernas behov av vård och omsorg. Ett annat exempel är försöken att samordna sjukvård och sjukpenning.
En annan viktig förändring är den s k avinstitutionaliseringen av psykiatrin, av handikappomsorgen och äldreomsorgen. Detta har tillfört socialtjänsten en rad nya målgrupper med stora krav på vård och omsorg. På äldresidan ökade antalet arbetade timmar för vårdbiträden med 46 % under andra halvan av 1980-talet, medan antalet personer som fick hjälp bara ökade med 4 %. Färre personer får med andra ord allt mer hjälp.
Ytterligare en förändring är den ökande tillkomsten av kooperativa och privata alternativ till den kommunala verksamheten. Institutioner för barna-, ungdoms- och missbrukarvård har i hög grad privatiserats. Inom missbrukarvården från 700 institutionsplatser 1982, till 4 000 1990.
Barnomsorgen har byggts ut mycket kraftigt. 1980 fanns c:a 211 000 förskolebarn i den kommunala barnomsorgen, i okt 1991 ansökte landets kommuner om statsbidrag till 410 000, en hundraprocentig ökning.
Socialtjänstens insatser inom individ- och familjeomsorgen för barn och ungdom har haft en relativt stabil utveckling. 18 000 barn var föremål för insatser 1982 mot 19 000 1989. Antalet tvångsomhändertagna barn har minskat under samma tid från 6 900 till 4 500.
Socialbidragen har ökat mycket kraftigt under 1980-talet trots rekordlåg arbetslöshet. 1980 fick 178 000 hushåll socialbidrag, 1986 309 000, 1990 281 500.
Sverige har en välfärdsmodell som ger trygghet till alla medborgare. För att kunna upprätthålla en generell välfärdspolitik krävs ordentliga skatteinkomster och en offentlig sektor. De två målen förutsätter en stark uppslutning bland löntagarna.
Hur arbetet med att förverkliga socialtjänstlagens grundläggande mål skall fortsätta på 1990-talet är starkt beroende av yttre faktorer, inte minst den ekonomiska utvecklingen, men också samhällsklimatet i stort sätter gränser och bygger nya hinder. I dag är det inte särskilt ''inne'' att diskutera människosyn och omsorg om människor som av olika skäl behöver både medmänskligt stöd och samhällsstöd. Klimatet har hårdnat i takt med att ekonomin stramats åt.
I backspegeln är det lätt att se att ideologiska svängningar fått direkta genomslag i det praktiska, sociala arbetet. Den socialpolitiska debatten har handlat och handlar om skärningspunkten mellan samhällets makt och individens rättigheter och inflytande, där frågan om hur de mest utsatta grupperna i samhället skall behandlas, alltid väckt starka känslor.
1990-talet kommer att innebära nya påfrestningar för socialtjänsten och hela välfärdspolitiken. En rad grundläggande begrepp behöver diskuteras och konkretiseras. Vad menar vi med skälig levnadsnivå och kan socialtjänsten ensam garantera den? Socialtjänstlagen talar om det yttersta ansvaret, vad står det för? Hur fungerar samhällets stöd till barn, unga och familjer med behov av så mycket mer än pengar? Hur är det med de djupt mänskliga behoven? Är det genom socialtjänsten ensam, vi skall klara det här?
I stället för en debatt om socialpolitikens ideologi och innehåll pågår ett snabbt arbete ute i kommuner och landsting för att förändra organisationen. Nu handlar det om beställar/producentfunktioner, resultatenheter, decentralisering och delegering.
Var finns kunskapen i allt tyckande? Sökandet efter kunskap? Används kunskap, påverkar kunskap politiska underlag och beslut i tillräckligt hög grad?
Vad händer med personalens kompetens i den organisatoriska omvälvning som drar igenom kommuner och landsting? Hur kan den bevaras och utvecklas?
Vad händer med det demokratiska inflytandet som utgått från många aktiva förtroendevalda? Alla signaler tyder på att det blir en drastisk minskning av antalet förtroendevalda i kölvattnet av de organisationsförändringar, som nu är aktuella.
Kunskap, kompetens och demokratiskt inflytande är viktiga förutsättningar för en positiv utveckling av socialpolitiken.
Riksdagen har tidigare beslutat om en översyn av SoL. En parlamentarisk kommitté, Socialtjänstkommittén, har just inlett sitt arbete med direktiv skrivna av den förra s- regeringen.
Kommitténs uppdrag är att se över följande huvudområden:
1) Socialtjänstlagens regler om rätten till bistånd, det yttersta ansvaret och vistelsebegreppet 2) Överklagande av beslut inom socialtjänsten 3) Kommunernas socialbidragsnormer 4) Socialtjänstens framtida inriktning och organisation 5) Tillsyn, uppföljning och utvärdering
Regeringens budgetproposition innebär en direkt urholkning av de välfärdssystem som ska garantera alla medborgare ett värdigt liv även som arbetslös, sjuk eller gammal. Ytterst allvarlig är urholkningen av arbetsmarknadspolitiken som drabbar fullt arbetsföra människor, inte minst ungdomar, men också dem som alltid befunnit sig på marginalen. Dessa grupper har nu fått det ännu svårare att ta sig in på arbetsmarknaden.
Konsekvenserna är att kommunerna får ta ett allt större ansvar för människors grundläggande försörjning genom socialbidrag. Många kommuner befinner sig redan nu i en svår ekonomisk situation. Om en allt större del av en kommuns budget på det sociala området går till socialbidrag får det givetvis återverkningar på barnomsorg, äldreomsorg och förebyggande socialt arbete med långtgående framtida konsekvenser.
Kommunerna har också genom socialtjänstlagen ålagts det primära ansvaret för bostadsförsörjningen. Ett ansvar som blir allt tyngre att bära i takt med att de bostadslösa tenderar att öka. Det är ovärdigt ett välfärdssamhälle att människor står helt utan bostad och det strider också mot syftet i sociallagstiftningen.
Till detta ska läggas att regeringen avser att dra ned statsbidraget till kommunerna på 5--10 miljarder kronor.
Hur ser kommunernas förutsättningar egentligen ut? I vilket läge brister också det sista skyddsnätet?
Ytterligare en hotbild som växer fram i kölvattnet på den moderatledda regeringen är att den solidariska finansieringen bryts sönder till förmån för individuella lösningar, egen sjukförsäkring eller möjligen sjukpeng, barnomsorgspeng, äldrepeng. Den s.k. pengen täcker bara en del av kostnaderna, resten får man ta ur egen ficka. Om marknadsekonomins principer tillåts härja fritt på de områden vi vant oss vid sköts av gemensamma sektorn, riskerar den offentligt drivna verksamheten att utarmas. Då kan vi stå med en a- och en b-verksamhet.
Socialdemokratins självklara hållning är att stå fast vid den solidariska, offentliga finansieringen av välfärden, en rättvis fördelning och hög kvalitet kopplat till en ökad valfrihet.
Detta kan åstadkommas med den rättighets- och kvalitetsmodell vi tagit fram när det gäller barnomsorgen. Det handlar i detta fall om att precisera våra kvalitetskrav på god barnomsorg, behålla kommunen som ansvarig för rättvis fördelning (avgiftsnivå, barn med behov av särskilt stöd) och uppföljning, utvärdering (kvalitetskontroll). Dessutom se till att barns rätt till plats lagfästs, så att ingen kommun kan dra sig undan sitt ansvar. Till detta kommer att SoL måste ses över så att inga tveksamheter råder vad gäller rättssäkerhet och sekretess vid överflyttning av verksamhet från kommun till annan huvudman.
Med denna modell blir politikernas roll tydligare avgränsad och föräldrar och personal får en större roll i att direkt påverka verksamheten. Huvudmannafrågan och statsbidragets konstruktion blir inte lika viktig för kvalitet och rättvis fördelning som i nuvarande system. Vi skapar med denna modell nya och mer grundläggande garantier för barns rätt till god barnomsorg.
Principerna i barnomsorgsmodellen kan överföras och anpassas till andra delar i socialtjänsten, t.ex. ungdomsoch missbrukarvården.
Ombudsman för barn och ungdom
Vi anser att en ombudsman för barn och unga bör inrättas.
Det finns nu ett utredningsförslag om en barnombudsman. Vi delar utredningens uppfattning när det gäller arbetsuppgifterna för en barnombudsman: upprätthålla ett barnperspektiv på bevakningen av samhällsutvecklingen, aktivt delta i opinionsbildningen i barnfrågor samt speciellt uppmärksamma de utsatta barnens situation.
Ombudsmannen skall således arbeta både för och med barn och unga och vara opinionsbildande och attitydförändrande. Barnombudet kan därmed bli en viktig komplettering i samhällets insatser för att bevaka om rätt saker görs utifrån barnens och ungdomarnas faktiska önskemål och behov och utifrån ambitionen att förbättra barns villkor.
Barnombudsmannens arbetssätt och verksamhetsområde ska komplettera, inte ersätta övrigt arbete med barn- och ungdomsfrågor inom andra myndigheter och organisationer, t.ex. Barnmiljörådet och Rädda Barnen. Inte minst i besparingstider blir samhällets åtgärder för barn och ungdom speciellt viktiga att slå vakt om.
Utsatta barn och ungdomar
I arbetet med utsatta barn och ungdomar är det barnens och ungdomarnas behov som skall stå i centrum. Den satsning som den socialdemokratiska regeringen initierade för ett år sedan med att öka kompetensen i det sociala arbetet med de utsatta barnen måste fullföljas.
En utvecklad barnkompetens och en ökad observans på barnens situation är en förutsättning för att socialtjänsten i tid skall upptäcka vilka barn och föräldrar som är i behov av särskilt stöd.
Ungdoms- och missbrukarvård
Stora ansträngningar har gjorts för att få till stånd en effektivisering och en förbättring av ungdoms- och missbrukarvården. Öppenvårdsinsatserna för narkotikamissbrukare har intensifierats. Institutionsvården har byggts ut.
Privatiseringen har varit omfattande. I början av 1980- talet var den offentliga svenska synen fortfarande att enskild vård skulle vara ett komplement. På en mycket kort tidsperiod har förändringar inträffat som innebär att den enskilda vården numera är dominerande på detta område.
De enskilda vård- och behandlingsalternativen har bidragit till en differentiering av verksamheten. Samtidigt syns en utveckling som pekar mot att de socialt utslagna missbrukarna riskerar att få mindre av kommunernas resurser till förmån för socialt etablerade missbrukare. Tendensen att marknadskrafterna söker sig till säkra, lättare inkomster finns.
Trots den utbyggnad som skett och tillkomsten av enskilda vårdalternativ kvarstår svårigheterna att finna vårdplatser för de mest utsatta ungdomarna och missbrukarna. Det är en oacceptabel situation. Vården får inte utestänga dem som har störst behov av den.
Därför behövs en fungerande organisation för tillståndsgivning, tillsyn och kvalitetskontroll och granskning av innehåll i relation till pris när det gäller vård i enskild regi. En utredning om vilket lagstöd som kan krävas för att garantera rättssäkerhet och sekretess vid överflyttning av verksamhet till enskild huvudman behövs också. Detta kan ske genom tilläggsdirektiv till socialtjänstkommittén.
Mot bakgrund av de brister som visade sig i ungdomsvården och i de särskilda ungdomshemmen fattade riksdagen (1990/91:SoU 14) ett principbeslut om att staten skulle bli ny huvudman för verksamheten. Motiven finns redovisade i utskottets betänkande.
En parlamentarisk kommitté (Ju 1990:07) har till uppgift att utvärdera nuvarande regelsystem för unga lagöverträdare samt lämna förslag till i vilka former och på vilket sätt det allmänna i framtiden bör ingripa när ungdomar som fyllt 15 år begår brott.
Vi socialdemokrater accepterar inte ett överförande av dessa ungdomar till kriminalvården. Socialtjänsten ska även i fortsättningen ha ansvaret för dessa ungdomar. Den utveckling av vårdformer som nu pågår i många kommuner är en klart bättre väg än alternativet ungdomsfängelser.
Våld mot kvinnor
Våldet och dess verkningar har kommit att uppmärksammas allt mer. Inte minst gäller detta våld mot kvinnor och våld bland personer med en nära relation till varandra.
Kvinnojourer ger ett viktigt stöd till de kvinnor som utsatts för våld. Det är angeläget att de kan fortsätta detta arbete även om det självfallet är, och skall vara, kommunernas socialtjänst som har det övergripande ansvaret.
Familjepolitik
Det finns inbyggda konflikter i dagens familjemönster. Att både vara småbarnsförälder och förvärvsarbeta ställer stora krav. En verklighet med både kvinnor och män på arbetsmarknaden för med sig ett behov av rejäla familjepolitiska insatser för att kombinationen arbete och föräldraansvar skall fungera bra.
Målen för den socialdemokratiska familjepolitiken kan beskrivas i några meningar. Ge alla barn goda och likvärdiga uppväxtvillkor. Utforma barnomsorgen och skolan så att barnen utvecklas till fria och självständiga människor, som verkar i gemenskap och solidaritet med varandra. Ge barn och föräldrar mer tid tillsammans. Förverkliga jämställdheten mellan kvinnor och män både i hemmet och i arbets- och samhällslivet.
I konkreta åtgärder handlar det bl.a. om barnbidrag, bostadsbidrag, föräldraförsäkring och förskola för alla barn.
Genom de allmänna barnbidragen tillförsäkras alla barnfamiljer ett grundläggande ekonomiskt stöd. Som ett led i skattereformen höjdes det allmänna barnbidraget 1 januari 1991 med 2 280 kronor. Den planerade höjningen den 1 januari 1992 har regeringen skjutit på framtiden.
Vi socialdemokrater står fast vid kravet på en höjning av barnbidraget till 10 020 kronor per barn och år.
Den svenska föräldraförsäkringen är unik i världen. Den ger föräldrarna mer tid för sina barn. Alla föräldrar, ensamstående såväl som låginkomsttagare får mer tid eftersom föräldraförsäkringen ersätter den förlorade arbetsinkomsten. Föräldraförsäkringen kan också användas mycket flexibelt. Utbyggd till 18 månader räcker den t.ex. till heltid hemma ett år och till att arbeta 6 timmar/dag i två år tills barnet är tre år gammalt. Föräldraförsäkringen ger också anställningstrygghet.
Vi socialdemokrater står fast vid målet att föräldraförsäkringen byggs ut till 18 månader. Detta är vår högst prioriterade reform.
Barnomsorgen omfattar verksamhet för barn i åldern 0- 12
år. Den bedrivs i daghem, familjedaghem, deltidsgrupp, öppen förskola, fritidshem och öppen fritidsverksamhet. Barnomsorgens viktigaste uppgift är att ge alla barn grundläggande kunskaper och erfarenheter inför vuxenlivet. Den är också viktig för föräldrarnas möjligheter att förena arbete eller studier med vård och ansvar för barn.
Barnomsorgen skall finansieras solidariskt så att alla barn oavsett föräldrarnas inkomst kan efterfråga plats. Den skall styras demokratiskt så att verksamheten planeras för alla barn och fördelas efter behov så att också barn med behov av särskilt stöd kan ges lika rätt till omsorg.
Förskolan har byggts ut kraftigt under 1980-talet, kvaliteten har höjts och valfriheten ökat. Mot bakgrund av detta anser vi socialdemokrater att det nu är angeläget att lägga fast kvalitetskraven för all barnomsorg oavsett huvudman.
Sociala och pedagogiska mål med utgångspunkt från socialtjänstlagen paragraf 1 skall styra innehållet i all barnomsorg. Den personal som arbetar med barnen måste ha sådan utbildning och erfarenhet att barnens behov av omsorg och pedagogisk verksamhet kan tillgodoses. Lokalstandarden och utemiljön måste vara bra. Barngruppernas sammansättning och storlek måste vara väl avvägd. Barnomsorgen bör finnas tillgänglig i det område där man bor. Intagning till förskolan bör ske från den kommunala barnomsorgskön. Föräldraavgifterna i de alternativa verksamheterna måste ligga i nivå med de avgifter som gäller i den kommunala barnomsorgen. En förutsättning för att statsbidrag skall utgå till alternativ verksamhet är att den finns upptagen i kommunens barnomsorgsplan. Kommunen skall också ha ett ansvar för att verksamheten håller samma kvalitet som jämförbar kommunal verksamhet. Det planerade institutet för kvalitetskontroll inom socialtjänsten kan vara en hjälp för kommunerna i detta arbete.
I budgetpropositionen läggs förslag om att ge statsbidrag till familjedaghemsverksamhet, som bedrivs i för ändamålet förhyrd lokal. Detta är inte vad som avses med familjedaghem, där omsorgen om barnen ska ske i dagbarnvårdarens hem kompletterad med öppen förskola och deltidsförskola. Föräldrar väljer denna form av barnomsorg just för dessa speciella kvaliteters skull. I stället är regeringen på väg att tillskapa någon form av ''lågprisvariant'' av daghem utan ledning av pedagogiskt utbildad personal. En hybrid, som varken är familjedaghem eller daghem. Bland våra viktiga kvalitetskrav återfinns kravet på att personalen ska ha både utbildning och erfarenhet varför vi inte kan acceptera förslaget i budgetpropositionen.
I propositionen om en förskola för alla barn (1984/85:209) som antogs av riksdagen år 1985 lades principen om alla barns rätt till barnomsorg fast. Målet, en fullt utbyggd barnomsorg, är nu nära varför rättigheten bör lagfästas. Utan en lagfäst rätt kan barn komma att ställas utan barnomsorg.
Socialtjänstkommittén har i uppdrag att se över bl.a. tillstånds- och tillsynsfrågor som rör privata vårdgivare inklusive privat driven barnomsorg. Vi anser att regeringen bör ge kommittén tilläggsdirektiv att även utreda vilket lagstöd som krävs för att rättssäkerhet, sekretess och likabehandlingsprinciper skall garanteras inom enskilt driven verksamhet, bl.a. barnomsorg.
Familjerådgivning
Med anledning av flera riksdagsmotioner angående familjerådgivningsverksamheten och hot om dess nedläggning på olika ställen, aktualiserades frågan av riksdagen 1988. Socialstyrelsen har sedan gjort en utredning kring familjerådgivningen, som lämnats till socialdepartementet. Därefter har inte frågan återkommit till riksdagen.
Vi socialdemokrater begär nu, då verksamheten återigen står inför nedläggningshot, att regeringen snarast återkommer till riksdagen med förslag om hur familjerådgivningsverksamheten kan tryggas.
ÄDEL-reformen fullföljs
Den kanske största utmaningen under 1990-talet är att klara en god vård och omsorg för de äldre. Sedan år 1950 har antalet personer över 80
år och däröver ökat från 107 000 till 369 000 år 1990. Fram till sekelskiftet förväntas en ökning med ytterligare 80 000 personer.
Den förändrade ålderssammansättningen har stor inverkan på behoven av vård och service. Dessa behov ökar kraftigt med stigande ålder. I åldrarna 85-89
år bor var tredje kvinna och var fjärde man på institution och i åldrarna 90
år och däröver är motsvarande andel drygt varannan kvinna och 45 % av männen.
Ädel-reformen om ett samlat kommunalt ansvar för vård och omsorg är en god grund för det fortsatta arbetet under 1990-talet. Trygghet, självbestämmande och valfrihet för den enskilde och en helhetssyn i det praktiska arbetet är målen för politiken. Fastän det nu är kommunerna som får ansvaret för vård och omsorg är det viktigt att samarbetet med landstingen fortsätter och utvecklas.
Vi vet att de flesta äldre vill bo kvar hemma så länge som möjligt och därför behöver hemtjänst och hemsjukvård finnas tillgängligt. Därutöver skall det finnas serviceboende, ålderdomshem, sjukhem och gruppboende. Den största bristen i dag finns när det gäller gruppboende för åldersdementa. Av denna anledning avsattes särskilda resurser för en utbyggnad av detta alternativ i samband med Ädel-reformen.
Samhället skall inte ta över det som de äldre kan göra själva. Därför behövs stöd till organisationer och föreningar som anordnar aktiviteter för de äldre.
De anhöriga gör en stor insats i äldreomsorgsarbetet. Utan denna insats skulle äldreomsorgen inte klara sin uppgift. Samhället måste stödja de anhöriga i detta viktiga arbete.
Under senare år har stor uppmärksamhet ägnats åt de åldersdementas behov. Möjligheter finns i dag till en tidig diagnostik för att riktiga insatser skall kunna sättas in i tid. Det är viktigt att tillgängligheten till denna diagnostik är god.
Det finns nu olika beräkningar och uppfattningar om vilka resursbehov äldretillväxten kommer att medföra för kommuner och landsting. Det är därför angeläget att fördjupa resonemangen och studera de krav på nya resurser som uppstår under 1990-talet. SCBs senaste befolkningsdata kan utgöra en viktig faktabas. Vidare studium av hur många fler äldre vi fick under 1980-talet och vilka resurstillskott som då tillfördes sjukvården och äldreomsorgen. Det finns också fakta om förändringar i de äldres vårdbehov. Sjukvårdsbehoven förskjuts uppåt i åldrarna.
Riksdagen anslog 5,5 miljarder kronor till genomförandet av Ädelreformen. I detta ingick bl.a. byggandet av gruppboende till dementa och handikappade. Det är synnerligen angeläget att detta byggande verkligen sker så att inte kommunerna med anledning av de aviserade neddragningarna av statsbidraget inte fullföljer riksdagens beslut. Socialdemokraterna anser att Ädelreformen skall fullföljas enligt riksdagens beslut.
Handikappfrågor
I ett internationellt perspektiv har den politik som förts i Sverige när det gäller människor med funktionshinder varit framgångsrik.
Handikapporganisationerna har spelat en stor roll när insatserna i Sverige har utformats. Med all säkerhet är det därför vi vid en internationell jämförelse lyckats bra. Därför är det viktigt med ett ordentligt stöd till organisationerna också i fortsättningen.
Vi hänvisar i övrigt till den socialdemokratiska handikappmotionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av socialpolitiken,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om principerna för rättvisa, kvalitet och valfrihet i barnomsorgen,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag på hur alla barns rätt till förskola skall lagfästas,
4. att riksdagen hos regeringen begär en översyn av vilket lagstöd som krävs för att garantera rättssäkerhet, sekretess, lika behandlingsprinciper, uppföljning och kvalitetskontroll när kommuner lämnar över verksamhet till andra huvudmän, genom tilläggsdirektiv till socialtjänstkommittén,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rättvise- och kvalitetskrav på olika områden inom socialtjänsten,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ombudsman för barn och unga,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en fortsatt satsning på att öka kompetensen i det sociala arbetet med de utsatta barnen,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av familjepolitiken så att alla barn ges goda och likvärdiga uppväxtvillkor,
9. att riksdagen beslutar om en höjning av barnbidraget till 10
020 kr. per barn och år fr.o.m. den 1
juli 1992,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utbyggnad av föräldraförsäkringen till 18 månader,1
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fullföljande av Ädel-reformen enligt riksdagens beslut,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av stöd till handikappade och deras organisationer,
13. att riksdagen hos regeringen begär förslag om hur familjerådgivningsverksamheten kan tryggas.
Stockholm den 22 januari 1992 Ingvar Carlsson (s) Jan Bergqvist (s) Birgitta Dahl (s) Odd Engström (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Inger Hestvik (s) Anita Johansson (s) Birgitta Johansson (s) Kurt Ove Johansson (s) Allan Larsson (s) Berit Löfstedt (s) Börje Nilsson (s) Kjell Nilsson (s) Lennart Nilsson (s) Berit Oscarsson (s) Göran Persson (s) Mona Sahlin (s) Pierre Schori (s) Britta Sundin (s)
Yrkande 10 till SfU