Enligt förordning 1988:90 utgår numera bilstöd/bidrag till förälder med handikappat barn -- ''under förutsättning att föräldern sammanbor med barnet och har behov av ett fordon för förflyttning tillsammans med barnet''.
Om barnet är familjehemsplacerat utgår däremot enligt dagens regler inget bilstöd, även om familjehemsplaceringen förutses vara långvarig.
Att bilstödet inte knyts till var och hos vem barnet bor är orimligt. Det kan t.o.m. vara så att bilstöd utgår till de biologiska föräldrarna trots att barnet vistas i familjehem. Det är barnets handikapp och de behov det innebär som bör utgöra motivet för bilstödet.
Föräldrar och familjehemsföräldrar är i detta avseende i samma situation. Barnet har oavsett om det bor i föräldrahemmet eller i familjehem samma behov av att kunna förflytta sig tillsammans med övriga familjemedlemmar.
Det är mycket angeläget att möjligheten till familjehemsplacering för barn med svåra handikapp på allt sätt underlättas och att svårt handikappade barn får samma stöd oavsett i vilken familjeform de bor.
När som för närvarande det statliga bilstödet inte utgår till fosterföräldrar får det till följd att behov av bilstöd prövas av den enskilda kommunen. Effekten av detta är onödig tidsutdräkt, bestämmelser som kan variera från kommun till kommun och byråkratiskt krångel.
Bilstödet till svårt handikappade barn bör därför följa barnet, och rätten till bilstöd bör omfatta även familjehemsplacerade barn.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätt till bilstöd för handikappade barn med familjehemsplacering.
Stockholm den 17 januari 1992 Inger René (m) Karin Falkmer (m)