Enligt förordningen (1988:890) om bilstöd till handikappade kan bilstöd utgå till förälder med handikappat barn, under förutsättning att föräldern sammanbor med barnet och har behov av ett fordon för förflyttning tillsammans med barnet (5
§).
I förordningen stadgas att med förälder skall vid tillämpning av förordningen likställas den med vilken föräldern är eller varit gift eller har eller har haft barn, om de stadigvarande sammanbor.
Denna förordning gör att ett par som lever i ett samboförhållande, där t.ex. kvinnan har ett handikappat barn och inte själv äger någon bil (eller har körkort), ställs utanför möjligheten att kunna få nödvändig hjälp som om de varit gifta och hade barn med handikapp.
Med den omfattning som samboförhållanden har i dagens Sverige borde det finnas goda skäl för att vidga familjebegreppet.
Emedan en förändring av familjebegreppet påverkar stora delar inom socialförsäkringen som vi motionärer inte helt kan överblicka, så föreslår vi som ett första steg att undantag gällande förordningen om bilstöd följer det undantag som gjorts beträffande tillfällig föräldrapenning.
I proposition 1984/85:78 anföres följande angående tillämpningen av bestämmelserna om tillfällig föräldrapenning:
När det gäller att ordna barntillsyn i akuta situationer då barn insjuknar kan de nuvarande reglerna, att en samboende person som inte är förälder till barnet inte kan använda föräldraförsäkringen, medföra problem med tillsynen av det sjuka barnet. Reglerna upplevs som omotiverade och byråkratiska. Detta särskilt som den samboende får rätt till föräldrapenning för att vårda den andres barn så snart parterna får ett gemensamt barn eller gifter sig med varandra.
I familjer där man och kvinna stadigvarande lever gemensamt och vårdar den enes barn får det anses naturligt att de även hjälps åt med tillsynen av barnet om detta blir sjukt.
Kravet på att ett samboende skall ha någorlunda varaktighet bör anses uppfyllt om man och kvinna är kyrkobokförda på samma adress. Samt att den samboende vid uttag av tillfällig föräldrapenning intygar att han bor tillsammans med barnets förälder under äktenskapsliknande förhållanden.
En liknande tilläggsregel borde kunna genomföras även vad gäller rätten till bilstöd.
I ett samboförhållande, där den ena parten har ett handikappat barn och där man stadigvarande lever tillsammans och gemensamt vårdar barnet, bör rätt till bilstöd kunna utgå.
Visar det sig svårt att för närvarande ändra föräldrabegreppet i enlighet med motionen bör möjlighet till dispens ges till samboende från gällande bestämmelser beträffande bilstöd till handikappade.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att den som bor tillsammans med en förälder under äktenskapsliknande förhållanden bör likställas med förälder vid tillämpning av bestämmelserna om bilstöd till handikappade,
2. att riksdagen, vid avslag på yrkande 1, som sin mening ger regeringen till känna att möjlighet till dispens från gällande bestämmelser om bilstöd för handikappade bör slopas för samboende.
Stockholm den 22 januari 1992 Sonia Karlsson (s) Berit Löfstedt (s)