Inom området drogmissbruk skapar den snabba sociala utvecklingen och det stora behovet av tydliga riktlinjer för rättstillämpningen ett påtagligt behov av allsidig utbildning och praktiska anvisningar. Stora yrkesgrupper såsom socialsekreterare, poliser, jurister och personal inom socialtjänst och sjukvård måste i sin dagliga verksamhet hantera eller åtminstone känna till olika fakta och bestämmelser. Viktiga forskningsrön behöver föras ut till medarbetare på fältet. Till någon del kan behovet fyllas genom utgivandet av myndighetsföreskrifter, rättsfallssamlingar och facklitteratur.
Drogfrågornas rika komplexitet gör dem väl lämpade för försök att utveckla s.k. expertsystem. Dessa utgöres av datorbaserade kunskapssystem för beslutsstöd, särskilt för hantering av problem eller valsituationer där traditionella beslutsmetoder visat sig otillräckliga för att ta hänsyn till mångfalden av betydelsefulla faktorer. Systemen kan tillfredsställa mångfacetterade kunskapsbehov och erbjuder en enkel metod att överföra kunskap mellan olika discipliner, verksamhetsområden och yrkesgrupper.
Arbetet med att utveckla datoriserade beslutsstödsystem är höggradigt tvärvetenskapligt. Det sysselsätter så vitt skilda metoddiscipliner som matematik, teoretisk filosofi och datologi. En rad fackområden, som medicin och socialvetenskap samt inte minst juridik, spelar en stor roll. Hittills har i vårt land dylika system utvecklats för bl.a. kirurgisk diagnostik samt beräkning av underhållsbidrag.
Ur forskningsplaneringssynpunkt är projekten egenartade, genom att de faller utanför ramarna för traditionell institutions- och projektadministration. Följaktligen blir finansieringen av projekten ofta svårhanterlig.
Utvecklandet av ett datorbaserat beslutsstödsystem inom området drogmissbruk är påkallat av det stora utbildningsbehovet inom breda yrkesgrupper. Det är naturligt att det blivande Folkhälsoinstitutet får en viktig roll när det gäller att ta initiativ till ett sådant arbete samt att samordna det.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklingen av ett datorbaserat beslutsstödssystem inom området drogmissbruk.
Stockholm den 21 januari 1992 Barbro Westerholm (fp)