Inledning
I en moderat kommittémotion (1990/91:So74) av Sten Svensson med flera våren 1991 med anledning av regeringens proposition 1990/91:135 om vissa folkhälsofrågor, föreslogs att Systembolagets öppettider skulle reformeras och omfattas av samma öppettider som andra affärer. Frågan om Systembolagets öppettider och tillgänglighet har den senaste tiden stått i fokus. Bakgrunden till debatten är de långa köer som är resultatet av Systembolagets öppettider. Mot denna bakgrund vill vi upprepa de krav vi framförde i våras.
Ge Systembolaget fria öppettider
Systembolaget har öppet måndag-fredag till klockan 18.00 och på torsdagar till klockan 19.00. På lördagar och söndagar är butikerna stängda och dagen före vissa helger hålles öppet fram till klockan 15.00.
Skälen till dessa öppettider är alkoholpolitiska. Man skall helt enkelt hindra människor från att inhandla för mycket alkohol. Det finns dock inga entydiga bevis för att Systembolagets öppettider på något sätt påverkar totalkonsumtionen av alkohol.
Bakgrunden till att till exempel konsumtionen av sprit bland ungdomar under 20 år har sjunkit är en följd av förändrade dryckesvanor, samtidigt som den generella spritkonsumtionen också minskat på grund av ändrade konsumtionsmönster. 1975 konsumerade varje svensk över 15 år 3,75 liter sprit uttryckt i 100 procent alkohol. 1990 var konsumtionen nere i 2,10 liter. En minskning med 44 procent. Båda dessa positiva förändringar står utanför öppettidernas räckvidd. De förändringar som har uppnåtts har inte att göra med öppettiderna utan med förändrade värderingar. Det är naturligtvis väsentligt att den trend som finns bland speciellt ungdomar följs upp. Det är i det sammanhanget viktigt att speciellt se på flickornas konsumtionsmönster, då de minskat sin alkoholkonsumtion mindre än pojkarna i samma åldrar.
Problemet med de nuvarande reglerna, som är beslutade av riksdagen, är att de endast drabbar den stora gruppen låg- och måttlighetskonsumenter, dvs 90 procent av landets befolkning. Storkonsumenterna och missbrukarna, det vill säga den grupp som består av tio procent av befolkningen men 50 procent av all alkoholkonsumtion, påverkas endast mycket marginellt av dessa regler.
Det finns flera skäl som talar för att den nuvarande ordningen måste ändras och att Systembolaget skall få bestämma sina egna öppettider, utifrån konsumentintresset.
För det första hindrar de nuvarande reglerna många heltidsarbetande människor, som inte kan ta extra ledigt från sina arbeten för att besöka Systembolaget. Eftersom antalet inköpsställen dessutom är så begränsade och oftast ligger avigt till blir problemen ännu större. I detta sammanhang är det också viktigt att erinra om alla dem som har möjlighet att ta ledigt för att gå på Systembolaget. Deras frånvaro leder till ett mycket stort inkomstbortfall för det samlade folkhushållet som inte kan negligeras.
För det andra finns det en benägenhet att inhandla mer alkohol än vad man tänkt sig till exempel på fredagen, eftersom man vet att det är stängt på lördagar och söndagar. Risken finns att konsumtionen därmed stiger på ett, ur alkoholpolitisk synvinkel, negativt sätt. Att sprida inköpen över veckans alla dagar blir därför en alkoholpolitisk positiv åtgärd.
För det tredje är det orimligt att endast en verksamhet regleras så hårt vad gäller öppettider som just Systembolaget. Sverige, tillsammans med Belgien, har i dag Europas mest liberala öppettider. Affärer har rätt att själva bestämma sina egna öppettider, och det sker utifrån konsumenternas behov och önskemål. Det är bland annat det som gjort att Sverige är det enda landet i Europa där till exempel den amerikanska livsmedelskedjan 7 Eleven är verksam, vilket varit till stor fördel för skift- och nattarbetare. Att utesluta en form av försäljning saknar därför all logik.
Som vi ser det är det stora problemet missbruket av alkohol, och skall vi komma åt det krävs helt andra åtgärder än att göra det svårt för ''vanligt'' folk att inhandla alkohol. Det handlar om utökad information, om förebyggande arbete och om förändringar av t.ex. LVM-lagen. Regeringen har därför tagit initiativet och nyligen tillsatt en alkoholkommission som skall se över bland annat just dessa frågor. I detta sammanhang vill vi framhålla de förslag Moderata Samlingspartiet tidigare fört fram om en effektivare opinionsbildning och en kartläggning av främst barns situation i missbrukarmiljöer. Vi förutsätter att kommissionen beaktar dessa våra krav.
Det är mot bakgrund av det vi anfört ovan en självklarhet att Systembolaget skall få bestämma sina egna öppettider. I och för sig behöver inte detta betyda att Systembolaget beslutar ha öppet på till exempel lördagar, eftersom företagets styrelse får bedöma behovet med utgångspunkt från vilka köpmönster kunderna har och vilka behov som måste tillmötesgås. Det kan mycket väl bli så att vissa affärer har öppet alla dagar fram till klockan 22.00 på kvällarna, medan andra minskar sina nuvarande öppettider.
För att detta skall fungera måste Systembolaget också få rätt att etablera nya butiker. Vidare skall det vara en självklarhet att butikerna är utformade så att konsumenterna respekteras. Det kan till exempel handla om att utöka antalet självbetjäningsaffärer.
Slutligen bör riksdagen frånta Systembolaget dess skyldighet att föra alkoholpolitisk information. Den förra regeringen föreslog att denna skyldighet skulle tas bort, vilket vi moderater stödde. Det är orimligt att ett företag skall förmå konsumenterna att köpa mindre av de varor företaget säljer. Denna information bör vara en uppgift för det nybildade folkhälsoinstitutet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar avskaffa de regleringar som begränsar Systembolagets öppettider,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Systembolagets affärsetablering och försäljningsformer,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Systembolagets skyldighet att bedriva alkoholpolitisk upplysning.
Stockholm den 17 januari 1992 Knut Billing (m) Charlotte Cederschiöld (m) Gustaf von Essen (m) Karin Falkmer (m) Birger Hagård (m) Henrik S Järrel (m) Ulf Kristersson (m) Henrik Landerholm (m) Gullan Lindblad (m) Bertil Persson (m) Fredrik Reinfeldt (m) Jan Sandberg (m) Karl-Gösta Svenson (m) Knut Wachtmeister (m) Birgitta Wistrand (m) Liselotte Wågö (m)