Vi föreslår att ett system med legitimering av socionomer i socialt arbete införs.
De människor (i fortsättningen kallade klienter) socialt verksamma socionomer möter i sin yrkesvardag är ofta sköra och känner sig utlämnade och i underläge. De situationer som klienterna befinner sig i kan höra till de svåraste människor i vårt samhälle upplever. Ofta har man svårt att själv tillvarata sina rättigheter. Man måste då kunna lita på att den myndighetsperson man möter har kompetens att behandla ens ärende på ett respektfullt och kunnigt sätt. Det är i hög grad en fråga om att respektera klienternas rätt och status som fullvärdiga medborgare.
Det övergripande syftet för att införa en legitimation för socionomer är att tillförsäkra klienterna en god, professionell handläggning. Legitimationen är avsedd som en garanti för en kvalitativ miniminivå för professionellt socialt arbete.
Många kommuner har brist på utbildade socionomer. Arbetsbelastningen blir därmed hög och risken för s.k. utbrändhet ökar. En följd av detta, som i sig bidrar till att ytterligare förvärra situationen, är det faktum att nyutbildade socionomer överutnyttjas. Det är inte självklart att socionomutbildningen, trots studiepraktiken, ger en tillräcklig förberedelse för ett självständigt ansvar för de allra svåraste arbetsuppgifterna. En tid av allmän tjänstgöring som obligatorium inför legitimeringen ger socionomerna möjlighet att skaffa den erfarenhet som behövs. Samtidigt får de därmed ett incitament att stanna längre på samma arbetsplats och där förkovras och visa sin kompetens.
Självklart bör ärenden där socionomens insatser kan få stora och långvariga konsekvenser inte utföras av olegitimerad personal.
Socionomer bedriver i viss omfattning rådgivning och terapeutisk verksamhet även på privat basis. En legitimering kan då fungera som en viktig upplysning till allmänhet och/eller arbetsgivare.
Socionomyrket bygger på såväl vetenskap och beprövad erfarenhet som demokratiska och humanistiska värderingar. Idag bedrivs kontinuerlig forskning i social arbete, och ämnet har fått sina första professorer. En vetenskaplig bas kombinerad med praktisk tillämpning är numera lika självklar för socionomer som för t.ex. sjukvårdspersonal. Enligt lag (1984:542) om behörighet att utöva yrke inom hälso- och sjukvården m.m. krävs legitimation för utövande av följande yrken: barnmorska, glasögonoptiker, logoped, läkare, psykolog, psykoterapeut, sjukgymnast, sjuksköterska och tandläkare. Socionomyrkets karaktär uppvisar många likheter med de ovan uppräknade varför det är motiverat att kräva legitimation även för socionomer.
Enligt direktiven skall den statliga socialtjänstkommittén bl.a. studera ansvars- och kompetensfrågor för socialsekreterare. Det är olyckligt om frågan om legitimering av socionomer skjuts upp i avvaktan på denna utredning då den dels inte uttryckligen skall behandla legitimeringsproblemet, dels endast inriktas på det sociala arbete som utförs av anställda inom kommunal socialtjänst.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om socionomer i socialt arbete.
Stockholm den 15 januari 1992 Ulla Pettersson (s) Karin Wegestål (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Birthe Sörestedt (s) Ulla-Britt Åbark (s)