En stor och värdefull handikappolitisk satsning gjordes när det nya bilstödet infördes i oktober 1988. Bidragsnivån förstärktes väsentligt och fler grupper av handikappade kom att omfattas av systemet.
Riksförsäkringsverket har nyligen gjort en uppföljning av reformen och man anger i anslutning härtill, att resurser kommer att avsättas för en mer djupgående utvärdering av regelsystemet.
Härefter har riksdagen med anledning av motionsyrkanden uttalat att regeringen i lämpligt sammanhang bör överväga möjligheterna till en utvidgning av personkretsen.
Enligt vår uppfattning bör man vid den fortsatta utvärderingen särskilt belysa om det är möjligt att utforma anpassningsbidraget som ett eget stöd med särskilda kriterier. Det har från många håll påpekats att man kan vara i stort behov av anpassning av en bil utan att uppfylla kravet på väsentliga förflyttningssvårigheter. Här kunde man kanske också väga in arbetsmarknadsskäl m.m.
En fråga som också borde övervägas särskilt är hur andra ekonomiska stöd skall få påverka rätten till och storleken av bilstödet. Idag dras t.ex. ett kommunalt bidrag av från bilstödsbeloppet.
Vid tillämpningen av nuvarande regler har vi också funnit vissa brister när det gäller möjligheten till helhetsbedömning av ett stödbehov. Ett exempel är en familj med två rullstolsburna ungdomar. Denna familj kan endast erhålla ett halvt grundbelopp, vilket inte räcker till en bil av sådan storlek och kvalitet som krävs för rätt till anpassningsbidrag. Ett annat exempel är två makar, vilka båda är på gränsen till att kunna få stöd. En helhetssyn på deras behov skulle vara värdefull. I samband med detta bör man också se till vissa begränsande bedömningar. Vad händer t.ex. i en familj där flera personer samtidigt har rätt till stöd? Idag måste samtliga beviljas detta stöd. Inom vårdbidragets ram görs ju en sammanvägning av behoven. Liknande regler skulle kunna införas i bilstödssystemet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om frågor som bör tas med i den utredning som pågår i riksförsäkringsverket,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att eventuella förslag till förbättringar i anledning av motionen föreläggs snarast.
Stockholm den 15 januari 1992 Bo Nilsson (s) Lena Öhrsvik (s)