Den intensiva satsning som gjorts för att komma tillrätta med såväl narkotika- som alkoholmissbruk har lett till ett ökat behov av behandlingsplatser. Det finns i dag över 5000 platser av olika slag på institutioner, i familjehem och behandlingskollektiv m.m. Ett differentierat vårdinnehåll är väsentligt och en förutsättning för att nå resultat.
Trots utbudet av olika vårdalternativ finns det missbrukare som inte passar in i bilden. Såväl den offentliga som den privata vården tar inte emot ''vem som helst'', vårdtagarna ska kunna acklimatisera sig i gruppen, d.v.s. vara motiverade för just denna form. Ofta är det en hel rad kriterier som ska uppfyllas för att en placering ska kunna ske. Tillgången till platser överensstämmer inte alltid med behovet. Utbyggnaden har skett utan ordentlig analys av detta behov.
Efterfrågan på platser har också medfört att kommuner, landsting, den offentliga vården har överlåtit alltför mycket till privata vårdgivare. Det kan konstateras att under 80- talet har en privatisering, utan jämförelse i vårt land, skett av hem för vård och boende. Satsningar på platser inom den offentliga vården och på ett varierat utbud har varit alltför svaga. Brist på samordning och styrning har gjort att utvecklingen inte stämmer överens med behoven.
Missbruksvården drar stora kostnader. Dygnskostnaderna varierar och ofta står de betalande myndigheterna inför det faktum att då de erhållit en plats är det bara att betala. Några reella möjligheter att styra kostnadsutvecklingen inom missbruksvården för vårdköparen finns inte. Det föreligger också svårigheter att att utvärdera och bedöma vårdens kvalité.
Länsstyrelsernas möjligheter att följa upp socialtjänstens intentioner när det gäller missbruksvården har fått stå tillbaka för andra uppgifter på grund av bristande resurser. Dessutom är de regler som styr tillståndsverksamheten alltför vaga.
Samhället måste ha ett övergripande ansvar och överblick över såväl den privata som den offentliga vården.
Tillsyns- och tillståndsorganisationen måste bli effektivare. För detta krävs utökade resurser och en vidgad befogenhet att granska och utvärdera vården. Tillståndsreglerna bör skärpas och möjligheten till att ingripa mot och stänga institutioner som inte fungerar tillfredsställande bör förstärkas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till skärpta regler och förstärkt organisation för tillsyn av enskild och offentlig missbrukarvård.
Stockholm den 15 januari 1992 Birthe Sörestedt (s) Bengt Silfverstrand (s)