Då barn och ungdom bereds vård med stöd av Lag om vård av unga i vissa fall (LVU) framgår av 14
§ samma lag, att nämnden får besluta hur den unges umgänge med föräldrar eller annan som har vårdnaden om honom skall tillgodoses.
Detta innebär, att nämnden lagligen inte kan besluta att inskränka umgänget med en annan person, som kan vara destruktiv för barnet eller ungdomen.
Ett annat problem är att en enligt allmän domstols dom umgängesberättigad förälder inte har rätt att mot vårdnadshavares vilja umgås med det omhändertagna barnet utöver vad som anges i domen, om vårdnadshavaren motsätter sig detta. Det kan tyckas vara en onödig omgång att föra en ny process om utvidgat umgänge i tingsrätten, då i här aktuella fall socialnämnden går in i en del av vårdnadshavarens befogenheter och bör kunna få bestämma umgängesfrekvensen. Det kan vara av värde ur behandlingssynpunkt att en umgängesberättigad förälder får ett större umgänge med barnet än vårdnadshavaren medger. Lagen synes inte medge detta. Socialnämnden bör kunna få befogenhet att besluta om allt umgänge med barnet under den tid barnet bereds vård genom nämndens försorg (med stöd av LVU).
Också i de fall en frivillig placering sker, bör nämnden kunna ta in i den vårdplan, som vårdnadshavaren samtycker till, att ett utökat umgänge under vårdtiden skall ske med den umgängesberättigade föräldern.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beslut i vissa umgängesärenden.
Stockholm den 10 januari 1992 Lena Öhrsvik (s)