Trots snäva ekonomiska ramar har skatteförvaltningen under en följd av år lyckats att samtidigt höja sin produktivitet och ge bättre service till de skattskyldiga. Beräkningar visar att verksamheterna under Riksskatteverket under senare år har höjt sin produktivitet med ca 4 procent.
Skatteförvaltningens arbete är en förutsättning för att samhället skall få in sina skatteintäkter. Myndighetens kontrollverksamhet leder varje år till att mycket avsevärda belopp tillförs statskassan. Likaså är förvaltningens arbete en förutsättning för att de skattskyldiga som betalt in för höga skatter får dessa snabbt återbetalda. Skattekontrollen är vidare ett näringspolitiskt instrument som skall garantera att ingen verksamhet utsätts för en konkurrens som bygger på skattefusk och skatteundandragande.
Allas rätt till likformig och rättvis behandling bygger på att skatteförvaltningen kan upprätthålla en hög kvalitet i sitt arbete, och att skatteförvaltningens resurser är fördelade i förhållande till olika regionala behov.
Skattemyndigheterna har trots den höjda produktiviteten och trots att de svarar för inkasserandet av huvuddelen av samhällets intäktssida, varit utsatta för krav på löpande besparingar. Det finns olika metoder att beräkna sparbetingen med hänsyn till anslag eller arbetsvolymer, men under en följd av år har reduceringarna legat runt 2 %.
Skattemyndigheterna har också brottats med svåra personalproblem. Verkets kvalificerade personal är attraktiv på arbetsmarknaden, och avgångarna har varit mycket höga till antal. Detta kan mötas med en aktiv personalpolitik, interna karriärmöjligheter, mer kvalificerade uppgifter, etc. Till syvende och sist måste dock verket ha resurser så att sådana satsningar kan finansieras. Arbetsbelastningen på personalen måste hållas på en rimlig nivå, och lönerna ligga på en marknadsmässig nivå.
Enligt regeringens direktiv skall förvaltningens anslag minska med 300 mkr till mitten av 1990 talet. Till 1993/94 skall anslagen minska med 70 mkr. För att uppnå en besparing på ca 100 mkr redan under 1992/93 krävs en personalminskning på ca 400--500 årsarbetskrafter redan under 1991/92.
I sin anslagsframställan skriver Riksskatteverket att en sådan besparing kan få betydande statsfinansiella konsekvenser. Under 1990 resulterade exempelvis skrivbordskontroll inkomst-, uppbörds- och mervärdesdeklarationer i nettohöjningar som motsvarar ca 8 miljarder i ökade skatteintäkter, och ungefär lika stora skattehöjningar föreslogs på grund av revisioner. En procentuellt sett begränsad minskning av kontrollverksamheten kan således få påagliga statsfinansiella konsekvenser.
Ett snabbt förverkligande av neddragningarna inom skatteförvaltningen är bl.a. av dessa skäl inte tillrådligt. Med hänvisning till vad som ovan anförts föreslås därför att anslaget B2. Skattemyndigheterna i proposition 1991/92:100 bilaga 8, räknas upp med 25 miljoner kronor gentemot regeringens förslag, och att anslaget B3. Kronofogdemyndigheterna i proposition 1991/92:100 räknas upp med 5 miljoner kronor gentemot regeringens förslag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen för budgetåret 1992/93 till anslaget skattemyndigheterna B2 anvisar 25 000 000 kr. utöver vad regeringen föreslagit eller således 3 533 878 000 kr.,
2. att riksdagen för budgetåret 1992/93 till anslaget kronofogdemyndigheterna B3 anvisar 5 000 000 kr. utöver vad regeringen föreslagit eller således 618 021 000 kr.yjf331
Stockholm den 27 januari 1992 Lars Bäckström (v) 1 Yrkande 2 hänvisat till LU