Ön Nidingen har med sina undervattensrev alltid utgjort stor fara för sjöfarare i Kattegatt. På holländsk begäran byggde därför danskarna år 1624 en fyrplats på Nidingen, som sedan genom freden i Brömsebro år 1645 kom i svensk ägo.
På detta sätt blev Nidingen Sveriges första fyrplats och samtidigt p.g.a. sin farlighet världens första fyrplats med två fasta fyrsken, en s.k. dubbelfyr. År 1826 bemannades Nidingen permanent och år 1834 byggdes två fyrtorn av sten från Varbergs fästning. Efter 100 år hade fyrarna tjänat ut och ersattes med den nuvarande fyren 1946.
Dubbelfyrarna på Nidingen är nu i behov av restaurering främst invändigt. Fyrarna är en riksangelägenhet men ägaren staten har inte kunnat avsätta pengar för renovering.
I augusti 1990 hade cirka 700 personer tecknat sig på en intresselista och Föreningen Nidingens Dubbelfyrar bildades i syfte att samla ihop pengar under mottot ''För bevarandet av Nidingens dubbelfyrar''. Restaureringsarbetet beräknas pågå fram till sommaren 1992 då fyrarna ska öppnas för allmänheten.
Restaureringen beräknas kosta omkring 800 000 kr. I januari 1992 hade man samlat in 500 000 kr. Riksantikvarien har gett föreningen 20 000 kr. i bidrag. Om föreningen hade ägt fyrarna, så hade man kunnat få ett större belopp. Av de insamlade medlen kommer en fjärdedel att gå i skatt till staten i form av moms på inköpt material och transporter.
Eftersom föreningen utför ett arbete som egentligen åligger staten borde skatten inte behöva betalas in. Om staten hade bekostat renoveringen, så hade staten kunnat dra av momsen. Dessutom hade statliga medel från anslaget för kulturminnesvård kunnat betalas ut i högre omfattning.
Våra kulturminnen hör till allas intressen. Därför anser vi att det är mycket positivt att medborgarna vill påta sig uppgiften att vårda dem, när staten inte har råd. Detta engagemang bör uppmuntras och inte slås ned genom att staten ska kräva skatt på insatserna.
Det finns andra exempel på när frivilliga organisationer åtar sig för samhället angelägna uppgifter t.ex. Sjöräddningen. I det senare fallet lyckades man göra ett specialarrangemang vid inköp av nya fartyg. Det vore bättre att införa generella regler för rätten att dra av momsen då ideella föreningar utför arbeten som egentligen åligger staten. Det är angeläget att regeringen utreder denna fråga och återkommer till riksdagen med förslag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning för att finna former som öppnar möjligheter att dra av momsen för ideella föreningar i speciella situationer.
Stockholm den 27 januari 1992 Ingela Mårtensson (fp) Erling Bager (fp)