Förändrade uppgifter
Sverige lämnade under år 1991 in sin ansökan om medlemskap i EG. Den 1 januari 1995 har pekats ut som det absolut tidigaste datum som Sverige kan bli medlem. Ett svenskt medlemskap kommer att få långtgående konsekvenser för tullverksamheten i framtiden.
Om Sverige blir medlem av EG kommer den stora resandeströmmen från andra EG-länder inte längre att underkastas dagens tullkontroll. Öppna gränser är en symbolfråga för EG. Några fiskala gränskontroller får därför inte förekomma. Detta betyder att nuvarande gränskontroller av den kommersiella trafiken och det röd/gröna tullfiltret mellan EG-länderna troligen upphör. Enligt nuvarande uppfattning i EG får gränskontroll endast äga rum i undantagsfall, när det av geografiska skäl är praktiskt att utnyttja en gräns som skydd mot epidemier, terrorister, narkotikasmuggling etc. eller av veterinära eller fytosanitära (växter) skäl.
En av tullens prioriterade uppgifter är narkotikabekämpningen. Denna verksamhet har också blivit avsevärt effektivare under senare år. Om det inom EG föreligger förbud mot innehav av vissa varor på grund av att de är hälso- och miljöfarliga (narkotika, vapen o.d.) får de inte utan tillstånd föras från ett EG-land till ett annat, även om det är fråga om gemenskapsvaror. Med nuvarande svensk lagstiftning torde ett olaga innehav av t.ex. narkotika som tillverkats inom EG kunna utgöra ett narkotikabrott, där endast polisen äger befogenhet att ingripa. Tullen skulle därmed inte kunna ingripa vid misstanke om narkotika som medföres av någon vid inresa från ett annat EG-land och tillverkats inom EG-området (t.ex. amfetamin), såvida inte tullen tilldelas sådana befogenheter.
Ingripande mot narkotika och andra varor som smugglats in i EG och med ursprung utanför EG kan däremot kontrolleras enligt nuvarande regler, dock ej genom den regelmässiga och stickprovsvisa tullkontrollen. Det måste för övrigt anses helt ovidkommande ur samhälleliga skyddsaspekter om illegal narkotika kommer från tredje land eller har EG-ursprung och det torde vara omöjligt att avgöra detta i samband med ett ingripande vid EGs inre gränser. Skall Sverige även fortsättningsvis efter ett medlemskap i EG kunna skydda sig mot sådana allmänfarliga varor som t.ex. narkotika, vapen, explosiva varor, gifter m.m. krävs att befogenheter för tull- och kustbevakningstjänstemän kompletteras.
Ett svenskt medlemskap innebär också krav på förändring av personalens kompetens och utbildning. Personalen måste kunna tillämpa en ny och gemensam tull- och smugglingslagstiftning samt svara upp mot ökade krav på språkkunskaper.
Effektivisering
Tullverket är idag den myndighet som är bäst organiserad i glesbygden utefter Sveriges landgräns mot Norge och Finland. Förutom kontroll av resandetrafik och transportmedel i samband med in- och utförsel av varor omfattar gränsbevakningen vid landgränsen även jakt- och fisketillsyn, tillsyn och skötsel av gränsmarkeringar, tillsyn av naturvården, deltagande i fjällräddning, militärbevakning, allmän polisiär verksamhet samt transporthjälp.
Mot bakgrund av ett eventuellt framtida EG- medlemskap och behovet av en kontinuerlig rationalisering av statlig verksamhet är det angeläget att noggrant studera tullens framtida verksamhet och befogenheter i ett bredare perspektiv.
Det bör därför övervägas vilken roll tullen i framtiden skall kunna spela när det gäller exempelvis jaktbevakning, skyddsområdestillsyn, passkontrollen i glesbygd, naturvård, räddningstjänst etc.
Genom sina goda kunskaper om geografi och terräng samt om personer och lagar skulle sådana arbetsuppgifter kunna ingå som en naturlig del i gränsbevakningstjänstemännens arbete. Det bör också kunna leda till en utveckling av samverkan med polisen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tullens verksamhet i ett framtida EG-perspektiv.
Stockholm den 27 januari 1992 Sverre Palm (s) Bo Forslund (s)