Runt om i världen är homeopatin en erkänd behandlingsform. Homeopatin är en disciplin vid flera universitet. Den homeopatiska behandlingen bygger på flera hundra års beprövad erfarenhet. Upphovsmannen till homeopatin och flera av de efterföljande utövarna är läkare. Även om det råder olika uppfattningar mellan skolmedicin och homeopati om sjukdomsbehandlingen visar resultaten att man inte entydigt kan säga att den ena vårdformen är bättre än den andra. Genom att erkänna homeopatin som en godtagbar sjukvård kan homeopatin utgöra en komplementär behandling i de fall skolmedicinen har sina begränsningar.
I hälso- och sjukvårdslagen från 1983 står att ''alla ska ha rätt till god vård oavsett var man man bor eller vem man är. Den målsättningen gäller för all vård -- såväl privat som offentlig''. Lagen säger inte att skolmedicinen har monopol på att ge vård. Målparagrafen riktar sig till alla som bedriver hälso- och sjukvård. Det måste betyda att t ex homeopati är en tillämpbar vårdform eftersom homeopati är accepterad enligt lag. Det innebär också att patienten har rätt att välja sjukvård.
Valfriheten i sjukvården begränsas av moms på alternativmedicinska konsultationer. Traditionell sjukvård är undantagen från moms medan alternativ sjukvård är momsbelagd. Gränsen däremellan är diffus. Om till exempel legitimerade sjuksköterskor utför alternativ vård kan den bli momsbefriad. Legitimation är alltså en avgränsning men det leder till andra gränsdragningsproblem.
Enligt min uppfattning är det inte rimligt att ha moms på sjukvård. Därför är det angeläget att regeringen nu gör en översyn över de alternativa vårdformer som finns för att åstadkomma en mer likvärdig bedömning och för att åstadkomma en verklig valfrihet inom vården.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om momsbefrielse för homeopatiska konsultationer.
Stockholm den 27 januari 1992 Marianne Andersson (c)