Samhällets presspolitik sker genom generella och selektiva åtgärder. Till de generella hör t ex samdistributionsrabatt och den s k kvalificerade momsbefrielsen enligt mervärdeskattelagen. För dagspressen gäller selektiva åtgärder som driftstöd m m.
Dessa uttryck för samhällets presspolitik bygger på samma definition. Respektive lag talar om allmän nyhetstidning, vilken definieras som ''publikation av dagspresskaraktär som normalt utkommer med minst ett nummer varje vecka''. Den definitionen återfinns i respektive lag och den är likalydande.
Nu finns det ett antal exempel på att olika myndigheter behandlar samma tidningar på ett olikartat sätt. Dessutom behandlas likvärdiga produkter också på ett olikartat sätt.
Endagstidningarna Broderskap (s), NU (fp) och Kristdemokraten (KdS) har alla driftstöd som publikation av dagspresskaraktär. De är också berättigade till samdistributionsrabatt. Men samtliga dessa tre tidningar har av länsstyrelsen i Stockholms län med bl a stöd av riksskatteverket nekats rubriceringen publikation av dagspresskaraktär i samband med mervärdeskatteredovisningen.
Under länsstyrelsen i Stockholms län lyder också endagstidningarna Arbetaren (synd) och den lilla tidningen Internationalen (socialistiska partiet). De har också driftstöd och är berättigade till samdistributionsrabatt. Men har dessutom ur mervärdeskattesynpunkt beteckningen publikation av dagspresskaraktär, dvs de betraktas som allmän nyhetstidning. Den nedlagda tidningen Ny Dag (v) tillhörde samma kategori.
Det behövs ingen större nyhetsbedömande kompetens för att snabbt avgöra att Arbetaren och Internationalen inte har någon unik nyhetsförmedling som skulle vara bredare än den som Broderskap, NU och Kristdemokraten står för. Snarare är den snävare. Trots detta anses Arbetaren och Internationalen enligt mervärdeskattetolkningen mer ha karaktären av allmän nyhetstidning än de övriga. Detta faktum utgör en uppenbar orimlighet.
Det borde vara ett allmänt intresse att identiska lagtexter av de olika myndigheterna tolkades på ett likartat sätt. Dessa fem omnämnda tidningar är alla av rikskaraktär. De har alla folkrörelsekaraktär med politisk anknytning. Det är dock märkligt att tre av dessa tidningar särbehandlas och ges ställning som inte tilldelas de andra tre. Det kan alltså från objektiva grunder fastslås att de till sin journalistiska karaktär är relativt lika.
Likställighetsprincipen är en mycket viktig princip i svensk förvaltning. Om förutsättningar är likartade skall företeelser ges en likartad behandling av de statliga myndigheterna. Likartade produkter bör behandlas likartat -- också i mervärdeskattefrågor.
Lagtolkningen eller rättstillämpningen skall vara enhetlig.
Problemet med bristande likabehandling tycks vara koncentrerat till Stockholm län. När nya endagstidningar etableras ute i landet får de utan problem beteckningen publikation av dagspresskaraktär och därmed den kvalificerade momsbefrielsen. I Stockholms län avvisas nya ansökningar från tidningar av den karaktär som redovisats ovan. Det är svårt att tro att länsstyrelsen i Stockholms län skulle besitta en större nyhetsvärderande kompetens än övriga länsstyrelser. Dessutom framstår det som märkligt att samma länsstyrelse i huvudsak avvisar publikationsdefinitionen för nya tidningar utan att åtgärda att likartade tidningar av äldre karaktär får behålla denna definition. Ett sådant agerande står i strid med god rättstillämpning.
Rimligen borde samråd ske mellan skattemyndigheter och presstödsnämnden för att reda ut dessa konstigheter. Det finns inga uppgifter på att samråd förekommer i ovan nämnda fråga. Det kan också noteras att likställighetsprincipen inte kan tillämpas via överklagning eftersom en sådan inte kan upphäva ett beslut fattat för annan tidning.
Kompetensen att bedöma huruvida en tidning är av dagspresskaraktär borde rimligen åvila den myndighet som handhar stödet till pressen, nämligen presstödsnämnden. Det förefaller vara rimligt att om presstödsnämnden förklarat en tidning vara publikation av dagspresskaraktär så bör en sådan tolkning accepteras av andra myndigheter, vilka utgår ifrån samma lagliga definition.
Om inte det kan åstadkommas bör åtminstone samråd mellan respektive myndigheter fastslås som obligatoriskt.
Till dessa rent principiellt viktiga frågor kommer ytterligare en viktig komplikation. Skillnaden mellan allmän nyhetstidning och annan periodisk publikation (ML paragraf 8 moment 10) är att allmän nyhetstidning lägger moms på annonserna och får dra av den ingående moms som betalas för verksamheten. För den periodiska publikationen gäller att moms inte utgår på annonser, att moms inte läggs på fakturor från ''framställaren'' och att annan moms inte får dras av för tidningsverksamheten.
Konsekvensen av detta är att ett tidningsföretag som gör en långtgående datorisering för att t ex själv framställa hela produkten fram till negativ sidfilm inte får göra något momsavdrag utom för själva tryckningen hos annat företag. Detta är en helt absurd situation i sig själv.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar om ett förtydligande av begreppet allmän nyhetstidning i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 27 januari 1992 Ingvar Svensson (kds)