Sjukvårdens huvudmän står inför stora ekonomiska prövningar i framtiden. Forskning och medicinsk-teknisk utveckling ökar möjligheterna till framgångsrik behandling av sjukdom, men leder också till krav på ökade ekonomiska resurser.
Hos allmänheten finns stora förväntningar på förebyggande hälsovårdande insatser, som i många fall inte ger positiv ekonomisk effekt förrän efter flera år.
Personalen inom sjukvården har ett mycket ansvarsfullt och krävande arbete. Anspråken på bättre arbetsvillkor, mer personal och högre löner är därför högst berättigade.
Samtidigt har den kommunala sektorn under senare år drabbats av regeringens indragningar i sådan omfattning att de reserver som tidigare funnits nu tömts.
För närvarande råder kommunalt skattestopp. Men även på längre sikt bör höjningar av de kommunala skatterna undvikas av fördelningspolitiska skäl. Det finns därför anledning att söka andra vägar att tillföra hälso- och sjukvården ökade intäkter. En sådan möjlighet är, enligt min mening, att införa en särskild hälso- och sjukvårdsavgift på sprit och tobak.
Trots att Sverige ställt sig bakom WHO-målet att minska alkoholkonsumtionen med 25 % under perioden 1980--2000 har konsumtionen det senaste året ökat med mer än 3 %.
Samhällets kostnader för alkoholbruket har beräknats till mellan 70 och 100 miljarder kr/år. Man uppskattar att av akutsjukvårdens platser utnyttjas ca 20--25% för vård av alkoholberoende. Ca 40 % som skrivs ut från psykiatriska sjukhusen har diagnosen alkoholism eller alkoholpsykos. Mellan 300.000 och 500.000 människor i Sverige missbrukar alkohol. Ca 80 % av all misshandel utföres av alkoholberusade personer.
Vid en svensk anpassning till EG:s låga skatter på alkohol skulle dessa problem allvarligt förstärkas. Enligt alkoholforskaren Sven Andreasson skulle sjukvårdens kostnader öka med ytterligare fem miljarder kronor. Om priset minskar med 64 % som skulle bli fallet med t.ex. vodkan Explorer, kommer konsumtionen att öka med minst 50 %.
Även tobaksbruket förorsakar sjukvården höga ''onödiga'' kostnader.
Jag anser det vara logiskt och konsekvent att den konsumtion som förorsakar stora kostnader för sjukvården belastas med en särskild konsumtionsavgift som tillfaller hälso- och sjukvården.
Genom en omvandling av en del av skatten som tas ut på alkohol och tobak till en hälso- och sjukvårdsavgift och en samtidig uppjustering med ca 5 % skulle, även efter den önskvärda minskning av konsumtionen som följer av en prishöjning, sjukvården tillföras ökade resurser med gott och väl en miljard kronor per år. Om detta sedan i sin tur skulle leda till en nedgång av alkohol- och tobakskonsumtionen, vilket är avsikten, kommer sjukvårdens kostnader proportionellt sett att sjunka ännu mer och skapa utrymme för de förbättringar som eftersträvas.
För att staten inte skall förlora på att en del av skatteinkomsterna omvandlas till sjukvårdsavgifter, eller om man så vill, en särskild sjukvårdsskatt, som fördelas direkt till sjukvårdshuvudmännen, bör statsbidragen till sjukvården reduceras med motsvarande intäktsminskning.
Det är att observera att det således är fråga om dels en omvandling av redan befintliga inkomster, dels en prishöjning på alkohol och tobak för att förstärka inkomsterna till hälso- och sjukvården.
Vid förra årets riksmöte bifölls ett motionsyrkande från bl.a. undertecknad att Sverige vid förhandlingar med EG skall aktualisera frågan om alkoholkonsumtionens kostnader för sjukvården som en faktor vid beskattningen.
Att alkoholen vid prissättningen skall bära de faktiska kostnader den förorsakar samhället borde rimligen ligga i linje med EG:s syn på en fri marknad. Principiellt skiljer sig inte detta nämnvärt från miljöavgifter.
Inriktningen på förhandlingen med EG bör därför vara att alkoholens och tobakens samhällskostnader skall kunna tas ut som en särskild avgift eller skatt som går direkt till hälso- och sjukvårdshuvudmännen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en särskild hälso- och sjukvårdsavgift/skatt på alkohol och tobak som tillfaller sjukvårdshuvudmännen.
Stockholm den 27 januari 1992 Roland Larsson (c)