Elbilen har goda förutsättningar att spela en viktig roll i ett framtida mer miljövänligt kommunikationssystem. Elbilen ger en avgasfri närmiljö och är väsentligt tystare än vanliga motorfordon.
Om elbilarna drivs med el genererad i vattenkraft-, vindkraft- eller kraftvärmeverk så blir energivinsterna betydande jämfört med bränsledrivna bilar.
Batteriernas kapacitet är en begränsande faktor för elbilen. Körsträckan per laddning är i dag ca 10 mil. Detta skall ses i perspektivet att medelreslängden för en normalbilist är ca 4 mil per dag. Trots detta är elbilen i första hand en distributionsbil för de större städerna och en bra ''andrabil'' för de kortare tätortsresorna. Det är också i denna funktion som elbilens miljöfördelar är mest värda.
Genom riksdagsbeslut har såväl nya personbilar som dieselfordon indelats i miljöklasser 1--3. När det gäller personbilar så erhåller klass 1-bilar en reducering av försäljningsskatten med 4.000 kr medan den höjs med 2.000 kr för klass 3-bilar. En skatteskillnad totalt på 6.000 kr.
För att främja introduktionen av elbilen och andra framtidsbilar som uppfyller speciellt höga krav på miljövänlighet och bränsleeffektivitet bör en ''elitklass'' införas.
Exempel på krav som bör ställas på en sådan framtidsbil är:Bränsleförbrukningen vid blandad körning skall ej överstiga 0,55 l per mil (beräknat efter energiinnehållet i bensin) för en bil i storleksklass Volvo 740.Utsläppen av koloxid, kolväten, kväveoxider högst hälften av kraven för 1991 års katalysatorbilar. Bilen skall utan omställning (frånsett elbilen) kunna köras på ett oljebränsle (bensin eller diesel) och minst ett biobränsle (alkohol, växtolja, biogas).
Dessa krav bör vara möjliga att uppfylla under 90-talet. För att stimulera bilindustrin till att satsa på framtidsbilen krävs en rejäl kostnadsfördel. Den bör sannolikt ligga i storleksordningen 30.000--40.000 per fordon genom ett reducerat uttag av försäljningsskatt och moms. Finansieringen bör ske genom en höjning av försäljningsskatten på övriga fordon. Under de första fem åren blir denna höjning sannolikt obetydlig därför att antalet fordon som uppfyller ''Elitklasskraven'' är få.
Det är viktigt att kostnadsfördelen upplevs som stabil om industrin skall vara beredd att göra långsiktiga satsningar. Därför bör det fastställas att den skall gälla under tio år. Därefter bör en omprövning ske av såväl miljökrav som finansiering. Även under tioårsperioden kan förändringar av finansieringen behöva göras, men garanti måste finnas för att det inte skall innebära en totalt ökad beskattning på nya bilar utan endast en omfördelning till fördel för miljövänliga bilar och belastning av de mer miljökrävande. Principen skall vara att ''den som förorenar skall betala''.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av en elitklass för elbilar och andra speciellt miljövänliga bilar.
Stockholm den 24 januari 1992 Ivar Franzén (c) Rune Thorén (c)